Stop la competiţii pe „Dan Păltinişanu”, după ce iniţial se dorea repararea...

Stop la competiţii pe „Dan Păltinişanu”, după ce iniţial se dorea repararea nocturnei. Alin Nica: „Am luat hotărârea să închidem stadionul” UPDATE

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Sebastian Tătaru

Politehnica – Petrolul, oprit după ce nocturna „Marelui oval” a picat a doua oară, şi prin urmare încheiat practic cu un eşec la masa verde pentru timişoreni, ar putea fi chiar ultimul eveniment pe stadionul „Dan Păltinişanu”. Dacă ieri, CJ Timiş transmitea că se intenţionează efectuarea unor reparaţii la instalaţie, astăzi, preşedintele Alin Nica a declarat la un post local de televiziune că se va interzice orice activitate şi competiţie sportivă.

„Instalația electrică este veche, se pare că e vorba de un scurtcircuit la unul sau mai mulți stâlpi ai nocturnei. Vom evalua amănunțit situația mâine pentru a identifica sursa întreruperilor, cu intenția de a repara definitiv defecțiunile. Regretăm situația creată și cerem scuze publicului și echipei”, acesta era textul recepţionat de jurnalişti pe grupul de comunicare după ce nocturna arenei a căzut a doua oară la meciul Poli – Petrolul, din Liga 2. Conform regulamentului bănăţenii vor fi pedepsiţi cu o înfrângere la masa verde.

Azi, Nica a vorbit la Tele Europa Nova despre închiderea definitivă a arenei. Dar şi de construcţia viitorului stadion, o promisiune poate mai veche decât nocturna inaugurată, ironic, în urmă cu 19 ani tot într-un joc cu Petrolul.

„Am luat hotărârea să închidem stadionul pentru că nu există condiţiile necesare desfăşurării activităţii în bune condiţii. Problema de la nocturnă, de ieri, ne-a arătat că indiferent ce am face acest stadion nu mai poate funcţiona în mod normal. De altfel noi am prevăzut în bugetul pe anul acesta bani pentru demararea procedurilor de demolare a stadionului. Respectiv a construirii noului stadion. Şi oricât de mult ne-am dori şi suntem apropiaţi de fenomenul fotbalistic nu putem să punem în pericol securitatea, siguranţa participanţilor la activitatea sportivă, cât şi a spectatorilor, pentru că ştiţi, una dintre tribune stă să se prăbuşească şi nu prezintă siguranţă pentru folosirea ei (…)”, a spus Nica pentru sursa citată.

Acesta a adăugat că s-au mai identificat şi alte probleme, la tunelul de acces pentru jucători şi suprafaţa de joc. Cert e că o arenă nouă de 30.000 de locuri prin fonduri CNI de circa 120 milioane de euro pare în continuare doar un basm pentru Timişoara. Între timp, decizia ar putea afecta tot cluburile cu activitate aici, în special Politehnica Timişoara, care ar mai avea teoretic opţiunea „Ştiinţa”, în timp ce Ripensia îşi desfăşoară de obicei meciurile pe „Electrica”. Stadioane fără nocturnă, cel puţin nu omologată pentru acest nivel, cum e cazul stadionului de lângă UPT.

Clubul Politehnica Timişoara a făcut şi un anunţ azi după ce practic fanii nu au văzut nici 45 de minute de fotbal din cauze care nu ţin direct de club. „Aseară am petrecut împreună momente în întuneric, atât fizic cât și sufletește. Tot împreună ne dorim să găsim calea spre lumină. Intrarea la următoarea partidă de pe teren propriu, cu FC Hermannstadt, va fi LIBERĂ pentru toți timișorenii, în semn de respect pentru iubitorii de sport din oraș”, se arată în anunţ.

UPDATE Se caută vinovaţi

CJ Timiş confirmă ceea ce a afirmat Alin Nica în privinţa închiderii arenei.


Discursul preşedintelui CJ Timiş e preluat şi de vicele Alexandru Proteasa, într-o intervenţie la Radio Timişoara, Nica spunea printre altele că echipele au pus „presiune” să evolueze pe arenă. Iar, în condiţiile închiderii stadionului, trimitea cluburile la Sânnicolau Mare şi Lugoj, arene care ar întruni însă şi ele cu greu condiţiile pentru Liga 2. Acestea nu au instalaţii de nocturnă omologate iar cel din urmă e într-o stare de degradare similară cu „Marele oval”.

„Nu este prima dată când închiderea stadionului este luată în considerare. Am amânat decizia mânați de cele mai bune intenții, cu gândul că nu putem lăsa Timișoara fără arenă, chiar dacă starea acesteia dădea semne clare de degradare. Ni s-a spus de multe ori, și din partea suporterilor și din cea a jucătorilor, că îi ajutăm dacă le permitem accesul în condițiile existente, să nu închidem stadionul. Probabil am greșit și ar fi trebuit să oprim activitatea mai de mult timp, înainte să afectăm rezultatele echipei Poli Timișoara. Am fost acolo, pe stadion, și am trăit aceeași furie și supărare ca suporterii. Regret din suflet situația creată, deoarece, la rândul meu, sunt iubitor de fotbal, cunosc fenomenul fotbalistic din Timișoara și știu că merită tot ce este mai bun. De aceea, cred că ar trebui să găsim soluții împreună: Consiliul Județean Timiș, Primăria Timișoara și suporterii. CJ Timiș a obținut finanțare pentru un stadion nou de la Compania Națională de Investiții, însă, din păcate, lucrurile merg foarte greu și va dura ani de zile până ne vom bucura de investiție. Ce a ținut de partea noastră, noi am făcut: am fost la zi cu documentația, am alocat bani pentru demolarea actualului stadion și suntem pregătiți să acționăm imediat, dar lucrurile nu trenează la noi”, a spus Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș și coordonator al Direcției de Prestări Servicii, instituție care gestionează stadionul „Dan Păltinișanu”.

„Înainte de trecerea la stadiul de „obiectiv în conservare”, Direcția de Prestări Servicii a încercat funcționalizarea stadionului prin intermediul unor lucrări de reparații și de mentenanță, dar aducerea acestuia la o stare rezonabilă ar presupune investiții majore care nu se justifică, având în vedere demolarea care urmează în scurt timp. Consiliul Județean Timiș are obligația de a preda terenul gol și curățat constructorului viitoarei arene”, se mai arată în comunicat. 

Altfel, se caută aparent vinovaţi şi în „interior”. „Dacă ne referim la partea electrică, adică motivul închiderii stadionului, Consiliul Județean Timiș a aprobat bani pentru mentenanță și am fost asigurați de firma care are contract că putem găzdui în siguranță meciul Poli Timișoara – Petrolul Ploiești. Înțelegem că instalația electrică este foarte veche, însă suntem în proces de verificare a modului în care firma și-a făcut treaba, inclusiv pe lunile și anii dinainte, vom primi un raport detaliat. Facem de asemenea o analiză și în interiorul Direcției de Prestări Servicii. deoarece există un responsabil de bună funcționare a stadionului – lucru care implică și monitorizarea activităților de mentenanță din incinta acestuia. Lucrurile nu vor rămâne așa, iar persoana sau persoanele care au greșit vor suporta consecințele”, a mai spus vicepreședintele CJ Timiș, Alexandru Proteasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.