Teatrul Maghiar din Timișoara, o nouă colaborare cu teatrul din Veszprém pentru...

Teatrul Maghiar din Timișoara, o nouă colaborare cu teatrul din Veszprém pentru o piesă despre un personaj legendar

0
DISTRIBUIȚI

În 2023, atât Timișoara cât și Veszprém vor deține titlul de Capitală Culturală a Europei, eveniment care prilejuiește o strânsă colaborare între teatrul din orașul maghiar și teatrul timișorean „Csiky Gergely”. Aceasta are în vedere, în primul rând, coproducții teatrale comune, personajul legendar Banul Bánk fiind chiar în aceste zile cel care unește teatrele din viitoarele capitale culturale.

După premiera absolută a spectacolului de teatru-fantasy „Csaba drops (Totul se va schimba!)”, în regia lui Tasnádi-Sáhy Péter, și premiera spectacolului de păpuși „Cenușăreasa”, montat de regizorul Sramó Gábor și realizat în coproducție cu Teatrul de Păpuşi „Kabóca” din Veszprém, teatrul timișorean a început repetițiile pentru un nou spectacol, drama istorică „Banul Bánk”, de Katona József în regia lui Markó Róbert, o nouă coproducție cu teatrul din Veszprém. Spectacolul reunește în distribuție actori din ambele orașe: Balázs Attila, Éder Enikő, Miller Patrik, Sebestyén Hunor, Taba Dorottya Lucia, Aszalos Géza, Molnos András Csaba, Bandi András Zsolt, Csörögi Gábor, Benkő Zsuzsanna, Berta Csongor și Tokai Andrea.

De la publicarea sa, în 1819, şi până astăzi, „Banul Bánk” s-a impus în cultura europeană teatrală ca unul dintre marile texte ale dramaturgiei maghiare, o dramă cu conotații istorice ale cărei personaje de legendă au provocat imaginația regizorilor și au generat montări în teatru, operă și film.


Palpitanta poveste a Banului Bánk și a soției sale Melinda se desfășoară la sfârşitul anului 1213, într-un context istoric tulbure, învolburat de rebeliuni, drame pasionale şi intrigi politice. Povestea medievală surprinde lupta dusă de maghiari în țara rămasă fără rege, cu o curte în care domnea o atmosferă otrăvită, dominată de pasiuni, ambiții, jocuri periculoase de putere. Prins în vârtejul acestora, nevoit să aleagă între idealurile și sentimentele sale, între dragostea pentru popor și loialitatea față de regele plecat să lupte cu meranii din Peninsula Istria, tragicul erou Bánk va pierde tot ce iubește.

Spectacolul, ale cărui repetiții se desfășoară atât la Timișoara, cât și la Veszprém, va avea premiera chiar de Ziua Mondială a Teatrului, în 27 martie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.