Trei lucrări ale celui mai important reprezentant al expresionismului abstract din perioada...

Trei lucrări ale celui mai important reprezentant al expresionismului abstract din perioada interbelică, donate Muzeului de Artă din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Artă din Timișoara a primit, la finalul anului trecut, o importantă și valoroasă donație din partea familiei artistului Romul Nuțiu, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la Timișoara. Este vorba de trei lucrări de mari dimensiuni – „Șapte forme pictate” (1969), „Spațiu energetic” (1975) și „Univers dinamic acoperit” (1975) – o donație a cărei valoare se ridică la 70.000 de euro, lucrările deținând un rol important în cadrul operei celui mai important reprezentant al expresionismului abstract din perioada interbelică. Lucrările care pot fi acum admirate de vizitatori provin din colecția familiei sale și au fost donate muzeului de soția artistului, Felicia Nuțiu, și fiica acestuia, artista Simona Nuțiu Gradoux.

„Din punct de vedere stilistic și din perspectiva mesajului transmis, lucrările artistului Romul Nuțiu reprezintă manifestări puternice de expresionism abstract, tachism și informal european, structurându-se ca niște insule de artă modernă într-un spațiu cultural caracterizat de raportarea la doctrinele comunismului. Cu toate acestea, este de remarcat proximitatea geografică și culturală a Timișoarei față de Europa de Vest, diversitatea de grupuri etnice care se aflau în componența orașului cosmopolit, toate aceste realități ale timpului contribuind la un mediu cultural care a asigurat spațiul și timpul propice manifestării unor idei neoavangardiste, materializate în creațiile unor artiști precum Romul Nuțiu, Grupul 111 (1966-1969), Grupul Sigma  (1969- 1978) reprezentat de Ștefan Bertalan, Elisei Rusu, Lucan Codreanu, Ion Gaita, Doru Tulcan, Constantin Flondor, precum și figuri artistice distincte și atrase de experiment și inovație, precum Leon Vreme, Ciprian Radovan, Viorel Toma etc.” subliniază dr.


Andreea Foanene, muzeograful care a expertizat cele trei lucrări.

Romul Nuțiu a devenit, mai ales în ultimul deceniu, unul din artiștii est-europeni foarte apreciați la nivel internațional. În perioada postdecembristă a expus la Viena, Bruxelles și în Brazilia iar lucrări ale sale fac acum parte din importante colecții publice și private din România, Germania, Franța, Italia, SUA și Canada, operele artistului fiind incluse în selecția celor mai mari case de licitație din lume. În ultimii ani de viață, Romul Nuțiu s-a ocupat intens de galeria de artă Calina din Timișoara, coordonând expoziții de artă contemporană, prin realizarea de evenimente și elaborarea de strategii culturale dedicate artiștilor moderni, cu accent pe absolvenții Facultății de Artă și Design din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.