10 zile de RĂZBOI ÎN UCRAINA: Aproximativ 1,2 milioane de persoane au...

10 zile de RĂZBOI ÎN UCRAINA: Aproximativ 1,2 milioane de persoane au fugit din țara vecină UPDATE 9 Următoarea rundă de negocieri Ucraina – Rusia este programată luni

0
DISTRIBUIȚI

Aproximativ 1,2 milioane de persoane au fugit deja din Ucraina pe fondul invaziei rusești, potrivit celor mai recente cifre ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați. Ucrainenii continuă să părăsească țara, în timp ce la nivel înalt Moscova și Kievul se pregătesc pentru a treia rundă de negocieri.

UPDATE 9 A treia rundă de negocieri între delegaţiile Rusiei şi Ucrainei se va derula luni, anunţă unul dintre reprezentanţii Administraţiei de la Kiev, conform agenţiei Ukrinform.

„A treia rundă a negocierilor va avea loc luni”, a declarat deputatul ucrainean David Arakhamiya, unul dintre membrii delegaţiei ucrainene.

Mihail Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Ucrainei şi şeful delegaţiei ucrainene, a confirmat, anterior, că Administraţia de la Kiev vrea continuarea negocierilor, deşi ambele părţi au poziţii dure, fără însă a spune când este programată următoarea rundă.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a informat vineri pe cancelarul german, Olaf Scholz, că Rusia şi Ucraina au programat pentru acest sfârşit de săptămână a treia rundă de negocieri.

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au ajuns, joi seară, în cursul negocierilor desfăşurate în Belarus, la un acord asupra creării de coridoare umanitare, prin armistiţii temporare locale. De asemenea, cele două delegaţii au stabilit că negocierile vor continua în a treia rundă.

Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă după-amiază, reluarea ofensivei militare în oraşele Mariupol şi Volnovaha, după armistiţiile temporare care au permis evacuarea civililor. Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a acuzat autorităţile ucrainene că nu vor prelungirea acordurilor de încetare a ostilităţilor.

UPDATE 8 Organizația Națiunilor Unite afirmă că cel puțin 351 de civili au fost uciși și 707 au fost răniți de la izbucnirea războiului din Ucraina, în urmă cu zece zile.

ONU admite că numărul de civili uciși și răniți este probabil să fie „considerabil mai mare”, potrivit Sky News.

Ucraina susține că cel puțin 2.000 de civili au murit în conflict.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului spune că „primirea informațiilor din unele locații unde au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte erau încă în așteptare”.

Sute de persoane se pare că au fost ucise sau rănite în Volnovaha, unde ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă evacuări, în timpul unei încetări temporare a focului. Totuși, aceasta a fost întreruptă brusc, deoarece bombardamentele au continuat de-a lungul coridorului umanitar.

UPDATE 7 Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, avertizează că sancțiunile venite din partea Occidentului seamănă cu o declarație de război.

Vladimir Putin a avertizat că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei sunt asemănătoare cu o declarație de război, potrivit Sky News.

În comentariile făcute la televiziunea de stat rusă, sâmbătă, Putin a declarat că Rusia dorește ca Ucraina să fie „demilitarizată” și a adăugat că țara ar trebui să aibă un statut neutru.

El a repetat o replică devenită familiară, potrivit căreia Rusia speră să scape Ucraina de nazism.

Occidentul a impus sancțiuni dure Moscovei de la începutul invaziei din Ucraina, la 24 februarie, cu scopul de a afecta economia rusă.

UPDATE 6 Ministerul rus al Apărării acuză „naționaliștii” ucraineni că au împiedicat sâmbătă evacuarea civililor din Mariupol.

Ministerul rus al Apărării spune că „naționaliștii” ucraineni au împiedicat civilii să părăsească orașele pentru care fuseseră stabilite coridoane umanitare, potrivit agenției ruse de știri Ria, citate de BBC.

Ministerul a anunțat că forțele rusești au fost atacate după ce au înființat coridoare umanitare.

Anterior, autoritățile din Mariupol au spus că evacuarea civililor a fost amânată pentru că rușii nu respectă încetarea temporară a focului.

Viceprimarul din Mariupol, Serhiy Orlov, a declarat pentru BBC că orașul este încă sub bombardament și că există, de asemenea, rapoarte potrivit cărora luptele sunt în curs de desfășurare aproape de capătul traseului de evacuare.

UPDATE 5 Marea Britanie și-a îndemnat sâmbătă cetățenii să ia în considerare posibilitatea de a părăsi Rusia dacă nu este esențial să rămână în țară.

„Dacă prezența dumneavoastră în Rusia nu este esențială, vă sfătuim cu tărie să luați în considerare posibilitatea de a pleca pe rutele comerciale rămase”, a anunțat sâmbătă Ministerul britanic de Externe, potrivit CNN.

Luni, Ministerul britanic de Externe a recomandat cetățenilor săi să nu călătorească deloc în Rusia din cauza lipsei de opțiuni de zbor disponibile și a volatilității economice crescute.

UPDATE 4 Evacuarea civililor din Mariupol a fost amânată, potrivit autorităților locale, citate de BBC. Rușii sunt acuzați că nu respectă încetarea temporară a focului.

Viceprimarul din Mariupol, Serhiy Orlov, a spus pentru BBC că orașul este încă sub bombardament și că există, de asemenea, rapoarte potrivit cărora luptele sunt în curs de desfășurare aproape de capătul traseului de evacuare.

„Rușii continuă să ne bombardeze și să folosească artileria. Este o nebunie”, a spus Serhiy Orlov.

„Nu există încetare a focului în Mariupol și nu există încetare a focului pe tot traseul. Civilii noștri sunt gata de avacuare, dar nu pot scăpa sub bombardament”, a adăugat acesta.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că sâmbătă se vor deschide coridoarele umanitare din orașele Mariupol și Volnovakha. Un „regim de liniște” va fi implementat pentru ca populația civilă să părăsească orașele, a precizat Ministerul Apărării.

UPDATE 3 Germania va desfăşura capacităţi de apărare aeriană în Lituania, iar SUA vor trimite un batalion şi tancuri, a anunţat sâmbătă ministrul apărării de la Vilnius, Arvyadas Anusauskas, citat de Reuters.

Desfăşurările, care vor include şi mai multe trupe din Ţările de Jos, sunt distincte de trupele care sosesc pentru manevrele militare pe care Lituania urmează să le găzduiască în martie, le-a declarat ministrul lituanian reporterilor.

Desfăşurările de trupe şi manevrele militare vor spori numărul total al militarilor altor ţări din NATO în Lituania la 4.000 până la sfârşitul lui martie, de la 3.000 câţi sunt în prezent, a adăugat Anusauskas.

Lituania a cerut NATO să trimită mai multe trupe şi echipament militar după invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE 2 Populația din două orașe ucrainene aflate acum sub controlul armatei ruse a ieșit în stradă pentru a-i înfrunta pe invadatori.

Înarmați doar cu steaguri ucrainene, sute de cetățeni din Herson și Melitopol au ieșit în stradă și le-au strigat invadatorilor să plece.

În ambele orașe, soldații ruși au tras focuri de armă în aer pentru a dispersa mulțimea, însă localnicii nu s-au arătat impresionați.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat că sâmbătă se vor deschide coridoarele umanitare din orașele Mariupol și Volnovakha.

Un „regim de liniște” va fi implementat pentru ca populația civilă să părăsească orașele, a precizat Ministerul Apărării, potrivit presei ruse citate de BBC.

Anterior, primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, a cerut un coridor umanitar în contextul blocadei în curs și a ceea ce el a numit „atacuri nemiloase” din partea trupelor rusești.

Încetarea focului în orașul Mariupol din Ucraina va dura 7 ore, iar evacuarea civililor se va face cu autobuze, au anunțat autoritățile locale.

Potrivit BBC, care citează autoritățile din Mariupol, încetarea focului va dura 7 ore, între orele locale 9.00 și 16.00, iar evacuarea civililor va începe la ora locală 11.00.

Traseul coridorului umanitar este de la Mariupol la Zaporizhzhia, un oraș situat în vestul țării.

Autobuzele vor pleca din trei locații din oraș, iar pe traseul stabilit va putea circula și transportul privat.

Autorităților le-au cerut șoferilor să folosească la maximum tot spațiul pe care îl au în vehicule.

Deplasarea în afara traseului stabilit este strict interzisă.

Mariupol

Aproape 200.00 de ucraineni s-au refugiat în România

Potrivit BBC, mai mult de jumătate dintre refugiații ucraineni au ajuns în Polonia, în timp ce 150.000 au trecut în Ungaria, iar restul în alte țări europene.

Țările vecine, Moldova, Slovacia și România, au fost următoarele țări cu cel mai mare număr de refugiați. De la declanşarea crizei din Ucraina până vineri, la nivel naţional, au intrat în România 195.848 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 132.500.

„Mulți alții sunt în mișcare atât în interiorul, cât și în afara țării”, a precizat UNHCR. „Ei au nevoie de protecție și sprijin. Pe măsură ce situația continuă să evolueze, se estimează că aproximativ 4 milioane de persoane ar putea fugi din Ucraina”, a mai anunțat ONU.

Populația totală a Ucrainei înainte de invazie era de aproximativ 44 de milioane de locuitori.

Vicepreşedintele SUA va efectua vizite în Polonia şi România

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, va efectua vizite în Polonia şi România, în perioada 9-11 martie, pentru a demonstra susţinerea Washingtonului pentru aliaţii de pe flancul estic al NATO, în contextul invaziei ruse în Ucraina, anunţă Casa Albă.

„Vicepreşedintele Kamala Harris se va deplasa la Varşovia, în Polonia, şi la Bucureşti, în România, în perioada 9-11 martie. Vizita sa va demonstra forţa şi unitatea Alianţei NATO şi susţinerea SUA pentru aliaţii de pe flancul estic al NATO în contextul agresiunii ruse. Va evidenţia, de asemenea, eforturile noastre colective pentru susţinerea poporului Ucrainei”, a anunţat Preşedinţia SUA, vineri seară, într-un comunicat.

„Cu ocaiza întâlnirilor cu liderii Poloniei şi României, vicepreşedintele SUA va avansa cooperarea noastră strânsă ca reacţie la invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei în Ucraina. Vor discuta despre sprijinul nostru continuu acordat cetăţenilor Ucrainei prin asistenţă în materie de securitate, economică şi umanitară, precum şi despre determinarea noastră de a impune consecinţe economice severe asupra Rusiei şi a celor care sunt complici la invazia Rusiei. Întrevederile vicepreşedintelui se vor concentra şi pe modul în care Statele Unite pot susţine în continuare vecinii Ucrainei, în contextul primirii şi îngrijirii refugiaţilor care fug de violenţe”, subliniază Casa Albă, anunţând că vor fi oferite detalii despre vizite în zilele următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.