Aproape 600 de refugiați din Ucraina, înregistrați oficial la Timișoara de la...

Aproape 600 de refugiați din Ucraina, înregistrați oficial la Timișoara de la începutul războiului. Mărturia unei refugiate ajunse în Banat

0
DISTRIBUIȚI

Nu mai puțin de 30 de organizații din Timișoara s-au implicat în ajutorarea vecinilor din Ucraina, care fug din calea războiului.

Primăria Timișoara a pus la dispoziție spațiul folosit de seniorii orașului pe bd. Dragalina, care s-a transformat în Centru de suport „Timișoara pentru Ucraina”.

La două săptămâni de la demararea inițiativei, statistica arată că 573 de refugiați au fost deja înregistrați, au primit informații despre ajutorul posibil, cazare, chiar și ajutor financiar.

„Suntem o echipă și scopul nostru este să susținem ucrainenii, atât la Cernăuți, cât și la Timișoara, așa cum au ei nevoie de noi. Pentru noi, ca inițiativă, o filosofie pe care o împărtășim cu toții, demnitatea refugiaților, stă pe primul loc: nu îi tratăm ca pe niște victime anonime, ci le oferim sprijin, ca ei să-și activeze propriile forțe, pentru a putea gestiona criza din viața lor. Eroii nu suntem noi, eroii sunt refugiații care au trecut prin atât de multe, iar acum trebuie să își găsească forța fizică, mentală și materială pentru a-și reconstrui viața într-un vid, în această perioadă de tranziție”, a precizat primarul Dominic Fritz.

Inițiativa este unică în țară pentru că reușește să adune sub o singură umbrelă toate eforturile de ajutor, într-un sistem public – privat, iar coordonarea este foarte importantă într-o criză umanitară. Există 30 de organizații implicate în această inițiativă, de la organizații cu experiență de peste zece ani în gestionarea migranților, LOGS, până la Direcția de Asistență Socială, Prefectură și ISU.

„Noi lucrăm de zece ani cu refugiați. Da, ucrainenii sunt mai aproape de noi, sunt dintr-o țară vecină și este de salutat reacția oamenilor care vor să ajute. Dincolo de această premieră este modul în care ar trebui făcute lucrurile când vine vorba de o criză umanitară. Autoritățile locale pot ajuta fluxul care vine, apoi ONG-uri, firme, companii și apoi oamenii. A venit recent o bătrânică să doneze bani pentru că empatizează cu cei care au trebuit să își părăsească locuința. Avem la centru oameni de toate vârstele care oferă un zâmbet, răspund la întrebări și tratează refugiații cu demnitate”, a spus Flavius Ilioni Loga, director executiv LOGS – centru de inițiative sociale.

La centrul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Timișoara există un loc de înregistrare, bucătărie, loc de joacă pentru copii, cabinet medical și altele.

Centrul beneficiază și de un Call Center cu un număr de urgență, +40 356 993, și un număr de WhatsApp (+40 741 113 952), unde cei care au nevoie de ajutor sau vor să ofere cazare pot discuta cu reprezentanții inițiativei. Toate locurile de cazare înscrise în platformă sunt verificate și validate. Refugiații rămân apoi în evidență și cei care decid să se stabilească temporar sau definitiv  în Timișoara vor primi ajutor pentru înscrierea copiilor la școală, anagajare și alte servicii sociale oferite de Direcția de Asistență Socială.

„Este impresionantă povestea acestui spațiu pentru că aici a fost, până recent, un Centru de zi pentru vârstnici, iar ei au cedat acest spațiu pentru că au vrut să contribuie cu ceva la ajutarea refugiaților”, a afirmat Emese Esztero, director interimar la Direcția de Asistență Socială Timișoara.

Inițiativa are parte și de sprijin privat, companii locale și naționale au contribuit cu bani la bugetul pentru refugiații din Cernăuți și cei ajunși deja în Timișoara.

Există un cont bancar creat special pentru această acțiune, gestionat de Fundația Comunitară Timișoara, același ONG care a coordonat și strângerea de fonduri pentru campania „Oxigen pentru Timișoara”, desfășurată pe parcursul celor doi ani de pandemie.

„Ne-am mobilizat repede datorită experienței campaniei Oxigen pentru Timișoara și am știut repede ce avem de făcut și pe cine ne putem baza. Mecanismul nostru e simplu: avem un cont în care se pot face donații și putem încheia și contracte de sponsorizare cu firmele. Datele sunt vizibile pe site. A fost o mobilizare extraordinară, încă din primul week-end, peste 800 de  persoane fizice au donat sume între 20 și 2.500 de lei. Totodată, sunt peste 20 de companii care s-au implicat”, a precizat Teodora Borghoff, director de programe la Fundația Comunitară Timișoara.

Toți cei care vor să se implice găsesc informații pe platforma https://timisoarapentruucraina.ro/ro, realizată de BanatIT.

„Sunt în primul rând cetățean al acestui oraș, aduc tehnologia în folosul comunităților și al oamenilor.


Platforma este perfectibilă și mai sunt lucruri de făcut, dar vom dona aceste tehnologii comunității și sperăm să fie în folosul tuturor și pe viitor, fie că vorbim de criza medicale sau de altă natură”, a declarat Costin Bleotu, președinte Banat IT.

353 de voluntari s-au implicat deja în această inițiativă pentru traducere, call center și înregistrarea refugiaților. Centrul este deschis non-stop, așa că voluntarii sunt și ei prezenți la Centrul de suport 24 de ore din 24.

„Inițial ne-am implicat pentru a oferi sprijin juridic, dar între timp a existat un catalizator puternic și am reușit să adunăm resurse din partea studenților noștri și apoi de la cei de la alte facultăți. Avem studenți vorbitori de ucraineană și rusă din Republica Moldova sau alte zone. Lucrurile au crescut organic și acum avem mai mulți studenți care s-au alăturat acestui efort, de la diferite specialități. Ne bucură că sunt deschiși să se implice alături de ceilalți voluntari. Pentru fiecare e o experiență puternică de învățare și încercăm să le oferim sprijin pentru a putea să își aducă aportul într-un mod cât mai potrivit”, a spus Sorina Doroga, director Clinica Juridică pentru Societate Civilă de la Facultatea de drept a UVT.

„Timișoara pentru Ucraina” este o coaliție de 30 de ONG-uri, companii și instituții din Timișoara care, la inițiativa Primăriei Municipiului Timișoara, și-au unit eforturile pentru a ajuta populația civilă din Cernăuți și Ucraina, afectată de război și refugiații care ajung la Timișoara.

„Am venit cu copiii și cu sora soțului meu și cu copiii ei. Am trecut granița prin Slatina. Ne-am odihnit un pic acolo, apoi ne-au dus la Satu Mare. De acolo am venit aici. Am stat la hotel câteva zile și acum am venit la centru. Noi vrem să rămânem aici. Ne-au oferit un apartament. Ne vom caza imediat acolo și vrem să rămânem aici. Foarte frumos. Nu am cuvinte. Vă mulțumim. Sperăm că va fi totul bine în Ucraina. Moral noi nu vom fi bine pentru că au murit mulți. Este o tragedie ce se întâmplă în Ucraina. Bărbatul meu este înrolat în armată. Apără Ucraina. Ne-au rămas, părinții, animalele, pisica, cățelul, toți sunt acasă. Rudele nu vor să își părăsească locuințele, iar noi, mamele, am considerat că este periculos și am plecat. Glorie eroilor! O să trecem și peste asta și totul va fi bine în Ucraina”, a spus Iulia Efanova, refugiată din Kiev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.