Coproducție Timișoara – Veszprém, la Teatrul Maghiar, de Ziua Mondială a Teatrului....

Coproducție Timișoara – Veszprém, la Teatrul Maghiar, de Ziua Mondială a Teatrului. O parte din încasări, donate pentru refugiați

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” celebrează Ziua Mondială a Teatrului cu  o premieră care aduce laolaltă două orașe ce vor fi, în același an, capitale culturale ale Europei. Spectacolul Bánk, montat de tânărul regizor Markó Róbert, este o coproducție Timișoara – Veszprém și va avea premiera duminică, 27 martie  2022, de la ora 19:00, în  sala mare a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”. La fel ca mii de alți spectatori din întreaga lume, publicul premierei va asculta, înaintea spectacolului, mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului, transmis în acest an de Peter Sellars, regizor de operă și teatru din SUA.

Ineditul proiect teatral, a treia coproducție din actuala stagiune, repovestește scenic cea mai faimoasă dramă națională a dramaturgiei și a culturii maghiare, „Banul Bánk”, de Katona József, aceste parteneriat fiind parte a programului instituției pentru pregătirea Capitalei Culturale Europene. Partenerii teatrului timișorean în proiectul „Bánk” sunt  două teatre din din orașul maghiar Veszprém, care va deține tot în anul 2023  titlul de Capitală Culturală a Europei: teatrul de păpuși „Kabóca” și teatrul „Petőfi”.

De la publicarea sa, în 1819, şi până astăzi, ”Banul Bánk” al scriitorului Katona József s-a impus în cultura europeană teatrală ca unul din marile texte ale dramaturgiei maghiare, o dramă cu puternic filon istoric, ale cărei personaje de legendă au provocat imaginația regizorilor și au generat montări în teatru, operă și film.


Palpitanta poveste a banului Bánk și a soției sale Melinda se desfășoară la sfârşitul anului 1213, într-un context istoric tulbure, învolburat de rebeliuni, drame pasionale şi intrigi politice. Povestea medievală se desfășoară în atmosfera curții rămase fără rege, unde colcăie trădări, pasiuni, ambiții, jocuri periculoase de putere. Piesa originală, un text greu cu un limbaj arhaic aparte, a fost adaptată și rescrisă de dramaturgul Szabó Borbála care, împreună cu regizorul Markó Róbert și echipa de actori din cele trei instituții, au reușit să construiască un spectacol intens, interesant, plin de umor, cu un mesaj percutant, în orice  secol, epocă sau  regim politic. Distribuția este alcătuită din actorii Balázs Attila, Éder Enikő, Miller Patrik, Sebestyén Hunor,  Taba Dorottya Lucia, Aszalos Géza, Molnos András Csaba, Bandi András Zsolt, Csörögi Gábor, Benkő Zsuzsanna, Berta Csongor și Tokai Andrea. Echipa de creație a regizorului Markó Róbert este întregită de Árvai György (décor), Szűcs Edit (costume), Markó-Valentyik Anna (coregrafie), Nagy Orsolya (dramaturgie), Cseri Hanna (muzică).

A doua reprezentație se va desfășura în 28 martie 2022, de la ora 19:00, iar încasările din biletele acestei reprezentații vor fi donate Uniunii Ucrainenilor din România, pentru a-i ajuta pe refugiații de război din Ucraina. Biletele sunt disponibile pe portalul Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely | Biletmaster și la agenția teatrului maghiar. La fel ca celelalte spectacole alea teatrului maghiar, și acesta  este tradus în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.