Cum citești factura ENEL și de unde afli consumul reglementat și cel...

Cum citești factura ENEL și de unde afli consumul reglementat și cel negociat

0
DISTRIBUIȚI

Factura pentru consumul de energie electrică poate să dea bătăi de cap clienților. Ioana Krekan, manager Facturare și Activare în cadrul ENEL, a explicat pentru PRESSALERT.ro ce conține factura.

”În factura de energie electrică a oricărui consumator, se regăsesc atât tarife negociate, cât și reglementate. Pe prima pagină a facturii noastre, vom vedea o diagramă, în care avem componentele reglementate cât și componentele negociate, acestea fiind detaliate în pagina 3”.

Ioana Krekan a explicat ș cât reprezintă din factură energia consumată și cât alte taxe.

”Pe pagina 3 a facturii regăsim aceste detalii, dar este important să știm că acele componente negociate, mai bine spus componenta negociată este prețul pe energie electrică.


Odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, clientul are posibilitatea să încheie un contract în piața liberă, ceea ce înseamnă că pentru 12 sau 24 de luni, aceasta va beneficia de un preț fix, indiferent de fluctuațiile din piață pe energia electrică, practic de fluctuația pentru prețul de achiziție energie electrică. Aceasta este componenta negociată. Dacă ne uităm în pagina 3 regăsim componentă negociată, partea de energie electrică și abonament, celelalte, distribuție, tarif de extragere, servicii sistem, certificate verzi și așa mai departe, sunt tarife reglementate de către stat, sunt tarife care se colectează prin intermediul furnizorului de energie electrică, iar furnizorul de energie electrică le transmite mai departe, către celelalte instituții îndreptățite să le colecteze și să le primească”, a declarat maanagerul Facturare și Activare de la ENEL.