Efectele renunțării la starea de alertă: numeroase documente vor expira peste 90...

Efectele renunțării la starea de alertă: numeroase documente vor expira peste 90 de zile, încetează restricții, se redeschid puncte de trecere a frontierei

0
DISTRIBUIȚI

Numeroase documente vor expira în termen de 90 de zile de la momnetul în care dispare starea de alertă. Este vorba despre documentele care au avut valabilitatea prelungită în mod automat în timpul stării de alertă, anunță MAI.

Începând de miercuri, la ora 00:00, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Asta înseamnă că încetează restricțiile printre care se numără obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite.

Totodată, în ceea ce privește Ministerul Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliției locale în cadrul activităților realizate de către unitățile de poliție, precum și subordonarea operațională a serviciilor voluntare pentru situații de urgență și a serviciilor de ambulanță.

De asemenea, punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parțial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide.


Este vorba despre Carei în județul Satu – Mare, la frontiera româno-ungară și Lipnița, Dobromir, în județul Constanța, la frontiera româno-bulgară.

În plus, documentele a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetățenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomerația la ghișee.

Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid și formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.