ENEL: Cum să-ți citeşti factura şi cum verifici singur dacă ţi s-a...

ENEL: Cum să-ți citeşti factura şi cum verifici singur dacă ţi s-a aplicat plafonarea VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Ioana Krekan, manager facturare și activare ENEL România, a explicat, într-un interviu pentru PRESSALERT.ro, cum poate un client să-și verifice pe factura de energie electrică dacă se încadrează în schemele de sprijin și dacă i s-a aplicat plafonarea prețurilor.

”În schemele de sprijin nu se vpr încadra toți consumatorii de energie electrică. Este foarte important să știm că autoritățile au menționat în ordonanță anumite limite. Pentru partea de plafonare, clientul trebuie să aibă un preț pe kw/oră cu TVA peste 0,8 lei, iar la partea de compensare este important să avem un consum de până în 500 kw/oră/lună pentru luna februarie”, a declarat Ioana Krekan.

Informațiile despre compensarea și plafonarea le regăsim ”în factura noastră de energie electrică în pagina 1, pagina 2 și pagina 3 informații legate de suma care a fost acordată ca și schemă de sprijin. În pagina 1 regăsim un total al scemelor de sprijin, iar în pagina 3 vom vedea dacă ne-am încadrat la plafonare și compensare sau doar la unul dintre criterii”

Clientul poate să verifice singur dacă i s-a aplicat corect compensarea și plafonarea, tot uitându-se pe factura sa.


Ioana Krekan a venit ca exemplu cu o factură a unui timișorean care are un apartament cu două camere și un consum mediu de 200 kw/oră pe lună. ”Pe prima pagină a facturii se regăsește totalul sumelor de sprijin. Aici are o sumă cu minus. Asta înseamnă că s-a încadrat și i-au fost aplicate schemele de sprijin. Vom vedea în pagina trei dacă are și plafonare și compensare sau doar una dintre ele sau doar una dintre cele două criterii.  În primul rând, verificăm partea de plafonare. Este prima care se aplică și aici spuneam că trebuie să ne uităm la prețul pe care clientul îl are în contract. Ca să ne încadrăm la plafonare, adunăm prețul pe energia electrică pură din factură, dar și celelalte taxe și tarife împreună cu partea de TVA. Dacă suma acestora depășește 0,8 lei, clientul se încadrează la plafonare. În exemplul nostru concret, putem observa că acest client este încadrat la partea de plafonare și a primit înapoi o sumă de bani calculată în funcție de consumul lui.

Pentru partea de compensare, este necesar să ne încadrăm pentru luna februarie la 500 kw/oră/consum. În cazul clientului nostru, acesta are un consum de 209 kw/oră pentru perioada 3 februarie – 3 martie, deci o lună calendaristică facturată, ceea ce înseamnă că se aplică și partea de compensare. Drept urmare, în factură pe pagina 3 regăsim și aceste informații legate de compensare”, a explicat Krekan.

Managerul ENEL a avertizat că limitele de consum folosite ca exemplu ”se aplică pentru luna februarie și pentru luna martie. Începând cu luna aprilie, vom avea o nouă schemă de sprijin, care va fi decisă de către autorități”.