Eveniment deosebit la Timișoara: violoniști din România, Germania și Israel vor interpreta...

Eveniment deosebit la Timișoara: violoniști din România, Germania și Israel vor interpreta integrala duetelor compuse de Luciano Berio

0
DISTRIBUIȚI
Nurit Stark și Vlad Popescu

Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Muzică din Stuttgart organizează un eveniment deosebit la Timișoara în cadrul căruia violoniști din România, Germania și Israel vor interpreta integrala duetelor compuse de Luciano Berio (1925-2003). În cadrul acestui eveniment se va studia integrala duetelor de vioară compuse de Luciano Berio și se vor explora diferite modalități de expresie muzicală prin folosirea tehnicii violonistice. Tinerii violoniști participanți la acest eveniment sunt Malin Grass (Germania) Daniela Godea, Inga Godea, Annika Spegg (Germania), Dora Lăpuște, Eunice Băhnaru, Luise Kallmeyer (Germania), Dora Marchiș, Robert Rulke (Germania), Sebastian Manning, Lois Muntean. Recitalul care va avea loc astăzi, joi 3 martie, de la ora 19, la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș va avea intrarea liberă și este evenimentul de închidere al workshopului „Luciano Berio”, organizat de către Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara. Alături de tinerii viloniști se vor afla și Nurit Stark (Israel) și Vlad Popescu.

Violonista israeliană Nurit Stark a studiat la Academia Rubin din Tel Aviv (Haim Taub), la Școala Juilliard din New York (Robert Mann), la Musikhochschule din Köln (Cvartetul Alban Berg) și la Universität der Künste din Berlin (Ilan Gronich). A fost premiată la Concursul George Enescu din București, la Concursul de Muzică de Cameră „Premio Trio di Trieste”, la Concursul de vioară L. Mozart din Augsburg. A avut apariții solo cu orchestre precum Filarmonica Israeliană (Z. Mehta), Orchestra Radio Munchen (D. Sitkovetsky), Filarmonica din Bremen, Orchestra Simfonică din Sao Paolo și Orchestra de Cameră Lituaniană. Ca interpret de muzică de cameră, a participat la festivaluri internaționale precum Lockenhaus Kammermusikfest, Festivalul Schleswig Holstein, Festivalul Rheingau, Festivalul Mozart Augsburg, Donaueschinger Musiktage, Pacific Music Festival Saporo, Festivalul Davos , Festivalul Tchekhov de la Moscova. A susținut concerte în Europa, Israel, Japonia și SUA în săli precum Carnegie Hall din New York, Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Viena, Symphony Hall din Birmingham, Mozarteum din Salzburg, Tonhalle din Zurich.


Nurit Stark cântă pe o vioară Guarnieri (Pietro da Mantova -1710).

Nurit Stark și Vlad Popescu

Director artistic al Festivalului Eufonia și al proiectului Pavilion – loc de întâlnire al copiilor cu muzica clasică, Vlad Popescu s-a născut la Caransebeș unde și-a început studiile muzicale la Școala de Muzică a Liceului Pedagogic din Caransebeș sub îndrumarea profesorilor Silvia Poiană și Iancu Laurențiu. După absolvirea studiilor liceale la Colegiul National de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, clasa prof. Maria Cleșiu, violonistul și-a continuat pregătirea în Austria, studiind la Graz și Klagenfurt cu prof. Helfried Fister, absolvind în anul 2013 cu cea mai înaltă distincție. Între 2013-2016, Vlad Popescu a realizat un Masterat în Muzică de Cameră la reputata Universitate „Hanns Eisler” din Berlin, clasa prof. Eberhard Feltz, pentru ca din octombrie 2016 să urmeze un masterat în vioară solo la Universitatea de Muzică din Rostock, clasa prof. Ștefan Hempel.

Între anii 2010 – 2019 a fost bursier al „Yehudi Menuhin” Live Music Now Berlin și Klagenfurt, susținând numeroase concerte sociale pentru renumita asociație. Fiind un devotat muzician de muzică de cameră, Vlad este membru fondator al Furiant Quartet alături de care a câștigat numeroase concursuri internaționale, având o bogată activitate concertistică desfășurată pe mai multe continente (SUA, Africa, Asia). Vlad Popescu a concertat din postură solistică alături de orchestrele Norddeutsche Philharmonie Rostock (Germania), Kärnten Symphonie Orchester (Austria), Filarmonica Banatul din Timișoara, iar ca muzician de orchestră a apărut constant ca șef de partidă în ansamblurile Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Camerata Berna, Deutsche Kammerorchester Berlin și Ensemble Ruhr. Începând cu anul 2018, Vlad Popescu este director artistic al festivalului Eufonia, un proiect complex prin care se dorește dezvoltarea culturii, educației muzicale și patrimoniului cultural în România iar din 2019, director artistic al proiectului Pavilion – loc de întâlnire al copiilor cu muzica clasică, un proiect dedicat educației muzicale a copiilor. De la începutul anului 2021, Vlad este asistent la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, unde predă vioara la clasa violonistului Alexandru Tomescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.