Fonduri europene pentru digitalizarea Primăriei Timișoara. În instituție se lucrează și pe...

Fonduri europene pentru digitalizarea Primăriei Timișoara. În instituție se lucrează și pe calculatoare vechi de 20 de ani

0
DISTRIBUIȚI

Nu mai puțin de 60 dintre calculatoarele pe care lucrează angajații din Primăria Timișoara au o vechime de 20 de ani.

Primarul Dominic Fritz a anunțat, marți, că instituția a câștigat o finanțare de patru milioane de lei din fonduri europene nerambursabile pentru realizarea unui portal unic de interacțiune a cetățenilor și firmelor cu administrația, dar și pentru digitalizarea arhivelor instituției.

Potrivit primarului, 92% dintre timișoreni au internet acasă.

Proiectul „Simplificarea procesului participativ și decizional în relația cu cetățenii prin digitalizarea integrată și eficientizarea administrației publice la nivelul Primăriei Municipiului Timișoara” este finanțat cu fonduri din Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020.

„Decalajul dintre serviciile online pe care le furnizează primăria și cele din mediul privat pe care cetățeanul le folosește este uriaș. Procedurile și interfețele actuale din primărie sunt depășite și greu de actualizat.


Aceasta este prima finanțare din fonduri europene pentru digitalizare, pe care o câștigă primăria și ne va înlesni următorii pași către acel concept de portal unic și intuitiv care va fi fața relației cetățeanului cu administrația locală. Trebuie să facem saltul spre soluții tehnologice actuale, care ne ușurează munca și sunt intuitive. Doar luând decizii tehnice inspirate vom putea ajunge și noi la nivelul serviciilor digitale moderne, în următoarea perioadă”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Momentan, administrația publică locală interacționează cu persoanele fizice și juridice atât fizic cât și prin intermediul unor platforme online, însă navigarea și găsirea unor informații sau servicii sunt greoaie. De asemenea, modurile de prezentare ale informației nu sunt întotdeauna intuitive.

Primăria Timișoara a început din 2020 migrarea unor funcții și informații pe microsite-uri precum cel pentru Covid-19, prezentarea bugetului local, transparența plăților făcute de administrație ori înscrierea pentru locurile la creșă.

Rezultatele proiectelor care vor fi realizate prin această finanțare includ realizarea unui portal unic de contact persoană fizică sau juridică cu administrația publică, îmbunătățirea modului de prezentare a informațiilor de interes public (hotărâri ale consiliului local, achiziții, concursuri de angajare), o hartă care să includă informații de interes public (lucrări de utilitate publică, servicii publice recurente), identitate digitală unică, crearea unui sistem de alerte relevante pentru cetățeni (de exemplu lucrări planificate în zonă, restricții de trafic).

Prin aceste fonduri, de asemenea, Primăria Timișoara va beneficia de scanarea și digitalizarea a 5.000 de bibliorafturi.

Astfel, textele documentelor incluse în arhivă vor putea fi ușor de vizualizat și de căutat conținutul lor. Perioada de implementare depinde de finalizarea caietelor de sarcini și a procedurilor de achiziție. Perioada maximă de implementare pentru această finanțare este 31 decembrie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.