Luna francofoniei, celebrată și la Timișoara. Ce evenimente sunt programate

Luna francofoniei, celebrată și la Timișoara. Ce evenimente sunt programate

0
DISTRIBUIȚI

În martie, luna dedicată sărbătoririi francofoniei, Institutul Francez din Timișoara a pregătit un program divers, destinat tuturor celor care iubesc limba și cultura franceză. Pe toată durata lunii se va desfășura operațiunea „Contravenții francofone”, cu citate din autori francofoni, prin care timișorenii vor fi „sancționați” cu „contravenții literare”, „contravenienții” urmând să trimită pe adresa de e-mail contact.timișoara@institutfrancais.ro un citat, o poezie sau câteva versuri dintr-un autor francofon.

Pe parcursul lunii vor avea loc mai multe ateliere pentru elevi, precum „Ma petite planète”, „Le grand méchant renard” sau „BD Boom”, cu participare gratuită pe bază de înscriere, iar în 7 martie, la sediul institutului, va fi organizat un atelier de lectură și benzi desenate franco-belgiene și un atelier de povești cu lectura unui basm de Charles Perrault. Între 7 și 11 martie sunt așteptați copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani pentru a fi distribuiți într-un „Grand spectacle Molière”, consacrat celor mai celebre piese ale dramaturgului francez, cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la nașterea acestuia. Reprezentația va avea loc la sfârșitul luii mai, în cadrul festivalului „Căsuța piticilor”. În ziua de 14 martie e programată vizionarea unui film iar în ziua următoare, o masă rotundă cu tema „Comment motiver les élèves à choisir le français”. În 21 martie, Ziua Francofoniei și Ziua Porților Deschise, va fi prezentată activitatea institutului și de la ora 19:00 va avea loc o „Soirée DJ”.

În prima jumătate a lunii, adolescenții și studenții sunt invitați să participe la concursul de creație „Dis-moi dix mots”, care îi provoacă pe participanți să ilustreze relația lor cu limba franceză folosind unul sau cel mult două din cele zece cuvinte ale francofoniei din 2022, iar în 31 martie vor fi anunțați câștigătorii concursului, cele mai bune creații urmând a fi prezentate atât într-o expoziție organizată la sediul institutului cât și într-una virtuală.


Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Institutului Francez.

Continuă, de asemenea, seria de interviuri „Pour parler dʹEurope” cu jurnalista Mihaela Dedeoglu și invitații săi, președinția Franței la Consiliul UE fiind un prilej de a discuta despre influența franceză în diferite domenii. Artiști, scriitori, istorici, sociologi încercă să definească societățile contemporane, starea culturii, a artei și a creației în Europa, și în contextul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.