Mimo Obradov lansează ediția a doua a volumului „Peste rock și după...

Mimo Obradov lansează ediția a doua a volumului „Peste rock și după roll”: „Este o reîmprospătare a unei antropologii urbane, cu capitole noi, dar cu aceeași vibrație și speranță“

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a doua ediție a volumului Peste Rock și după Roll de Mimo Obradov va fi lansată în cadrul unui eveniment care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, la Timișoara, în cadrul Salonului de Carte Bookfest Timișoara, care are loc la Centrul Regional de Afaceri între 31 martie și 3 aprilie. Alături de autorul cărții, la acest eveniment vor mai vorbi Emil Biebel și Goran Mrakić.

Despre această apariție editorială se poate afirma că este o carte (aproape) nouă bazată pe prima ediție: textele sunt updatate, fiind incluse cinci capitole noi, inclusiv unul despre Frank Zappa, volumul apare și cu altă copertă bazată pe o imagine prelucrată a unei fotografii a poetului și fotografului boem Milodrag Constantinovici, iar în interior, cele două părți ale cărții (rockul timișorean, respectiv cel universal) sunt precedate/demarcate de două colaje-postere ale artistului Aurelian Scorobete. La acestea se adaugă cuvîntul înainte al jurnalistului radio Florin Bălănescu (Radio Iași) și referințele critice scrise de Florin Silviu Ursulescu, Milan Vlajčić, Nelu Stratone, John Stoenescu, Bogdan Liviu Constantinescu.

„Nu știu neapărat cum a început povestea asta cu rockul. În familie, la școală nu primeam nici un impuls în direcția asta. Am simțit ceva din aer, nu pot să mă raportez la ceva concret, pentru că nimeni nu venea să-ți spună pe atunci să îți placă rockul și nu muzica populară. Practic, cred că am prins gustul la concerte, pe la 10-11 ani, să zicem că undeva prin 1968.


Auzisem de Phoenix încă de la începuturi, de cînd se numeau Sfinții, și apoi, la serile de dans în aer liber de la Club T, cînd pregăteau faza a doua, m-au cucerit pe viață. Dar înainte de asta am fost înnebunit după concertele de la Clubul CFR cu formația Clasic 20, urmăream afișele lipite lîngă fîntîna cu pești și nu ratam nici unul. Am frecventat cluburile de jazz de la Sala Lira și ARLUS, mergeam la Clubul Universității unde cânta Eugen Eliu, apoi la concertele Pro Musica de la Casa Tineretului, la Casa de cultură a studenților cînd au debutat Celelalte cuvinte, la concerte și sessions de la clubul Electromotor cu Autostop, mai tîrziu Cargo… Am ajuns să fiu ca un fan, eram tot timpul lîngă scenă, în gașca celor care cîntau, la repetiții, la concerte. Am avut noroc că m-am născut în Timișoara; eram avantajați aici pentru că aveam acces la posturile de radio și tv ungurești și sîrbești/iugoslave, aveam cunoscuți cu rude în Germania, mai ajungeau pe-aici discuri, reviste. Ascultam frecvent emisiunile muzicale la radio (Metronomul lui Cornel Chiriac preluat, după asasinarea acestuia, de Radu Teodoru, a fost o adevărată școală) și am ajuns să fiu un fel de cunoscător, părerea mea a început să conteze în cercurile avizate… Am adunat așadar eseuri, note, referinţe despre scena locală, despre numele care au făcut istorie dar și cele contemporane. Sunt în carte Freidorf Blues cu Erlend & Dixie Krauser, Boiţa, Nae Tarnoczi, Kamo, Cargo, Pro Musica, Implant pentru Refuz. E și un poem (unica încercare personală în acest gen literar) scris în urmă cu 20 ani. Îl credeam pierdut dar l-am regăsit într-o agendă și mi s-a părut interesant pentru că redă nemijlocit trăirile legate de muzica şi cultura alternativă care ne-au determinat să fim, totuși, altfel decît turma. Ediția a doua este o reîmprospătare a unei antropologii urbane, cu capitole noi, dar cu aceeași vibrație și speranță. Ați putea să vă întrebați: la ce bun? Răspunsul, cred, și-l poate da fiecare“, spune Mimo Obradov în introducerea acestui volum.

Lansarea ediției a doua a volumului Peste Rock și după Roll va avea loc duminică, 3 aprilie, de la ora 18, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, în cadrul Bookfest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.