Muzeul Național de Artă Timișoara inaugurează vineri, 1 aprilie, de la ora 11:00, proiectul Micro-Folie, un muzeu digital mobil care ajunge în premieră la Timișoara. Acesta a prins contur în urma parteneriatului încheiat cu Institutul Francez Timișoara și prin amabilitatea Ministerului Culturii din Franța și coordonatorului „La Villette”. La deschidere vor fi prezenți, alături de oficialități locale, Tilla Rudel, director al Institutului Francez Timișoara și Julien Chiappone Lucchesi, directorul Institutului Francez din România.
Micro-Folie reunește colecții impresionante de capodopere din 12 instituții culturale și muzee de prestigiu din Franța, precum Muzeul Louvre, Centrul Cultural Georges-Pompidou, Château de Versailles, Muzeul Național Picasso-Paris, Muzeul Orsay, Opera Națională din Paris, iar muzeul de artă timișorean va include în această arhivă digitală 15 lucrări emblematice din patrimoniul său cultural, opere de artă semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Romul Nuțiu, Ștefan Bertalan, Paul Neagu, Stevan Aleksić sau Zugrav Nedelcu Popovici.
Demersul este cu atât mai important cu cât rețeaua de parteneri ai proiectului este într-o continuă dezvoltare, prin implicarea a tot mai multe instituții culturale internaționale de prestigiu, printre care Palatul Schönbrunn din Viena, Palatul Charlottenburg din Berlin, Palatul Coudenberg din Bruxelles sau Palatul Regal din Madrid.
Micro-Folie reunește lucrări de artă ale instituțiilor partenere într-o galerie digitală iar participanții au posibilitatea ca prin intermediul infrastructurii tehnologice (tablete, video-proiecție, sonorizare), să cunoască și să admire opere de artă, să obțină informații despre lucrări și să facă legături între arte, căci arhiva digitală depășește barierele culturale și își propune să faciliteze accesul la cultură.
„Anul 2022 reprezintă pentru Muzeul Național de Artă Timișoara aniversarea a 150 de ani de patrimoniu muzeal, 150 de ani de când a fost pusă fundația instituției muzeale timișorene de Ormós Zsigmond.
Prefect al comitatului Timiș și colecționar de artă, Ormós Zsigmond a fost, de asemenea, pasionat de călătorii. Numeroasele voiajuri au avut ca finalitate îmbogățirea permanentă și perpetuă a colecției sale de artă, donate prin testament muzeului timișorean. Astfel, cele 15 lucrări din patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara, incluse în baza de date a muzeului digital Mico-Folie, vor călători, virtual, în întreaga lume, asemenea lui Ormós Zsigmond. Totodată, evenimentul deschide seria manifestărilor culturale dedicate aniversării a 30 de ani de la inaugurarea Consiliului Județean Timiș ce se vor desfășura în perioada 1 – 9 aprilie 2022”, au transmis organizatorii.
Muzeul Micro-Folie este oferit, fără costuri, grupurilor organizate pe bază de programare și va fi găzduit de Muzeul Național de Artă Timișoara până la finalul anului 2022.