Poate începe în sfârșit construcția primului centru de legume și fructe din...

Poate începe în sfârșit construcția primului centru de legume și fructe din județul Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Documentația necesară pentru construirea primului centru de legume și fructe din județul Timiș, lângă comuna Tomnatic, a fost terminată și se poate începe ridicarea efectivă a centrului, la aproape patru ani de la alegerea locației.

Consilierii județeni au votat amplasamentul în vara anului 2018, iar contractul de execuție a fost semnat în toamna lui 2020.

Valoarea contractului, care cuprinde proiectarea și execuția, se ridică la aproape 20.6 milioane lei și include și dotarea cu echipamente, precum linii de sortare, colectare, și refrigerare, iar termenul de finalizare a centrului este de 20 de luni, dar se dorește ca acesta să fie terminat într-un timp mai scurt.


Investiția este amplasată pe un teren de 11.500 mp, iar costurile cu utilajele și echipamentele tehnologice se ridică la peste un milion de euro.

Centrul de legume și fructe vine în sprijinul micilor producători din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele învecinate, Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac, Variaș iar în urma investiției vor fi create 28 de noi locuri de muncă. Depozitul va avea rolul de a asigura menținerea calității și proprietăților legumelor și fructelor, în vederea consumului pe perioada toamnă – primăvară sau chiar până în perioada noilor producții. De asemenea, depozitul trebuie să asigure condițiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole.

„Ne dorim încurajarea producătorilor autohtoni, creșterea consumului de produse românești, cât și dezvoltarea micilor producători prin stimularea de noi afaceri și inițiative locale, pe cont propriu. În funcție de rezultate, vom construi astfel de centre și în celelalte bazine legumicole din Timiș”, spune președintele CJ, Alin Nica.

Zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu realizat de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului privind sectorul de legume și fructe la nivelul județului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.