Președintele Comisiei Europene, vizită în România: „Înfiinţăm împreună cu România un centru...

Președintele Comisiei Europene, vizită în România: „Înfiinţăm împreună cu România un centru de protecţie civilă pentru refugiați”

0
DISTRIBUIȚI

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a mulţumit joi României, în cursul unei vizite la Bucureşti, pentru solidaritatea manifestată în contextul conflictului din Ucraina prin primirea a aproape 150.000 de refugiaţi şi prin găzduirea unui centru de distribuire a asistenţei umanitare.

„Vă rog să îmi permiteţi ca în primul rând să transmit condoleanţe familiilor ofiţerilor care au murit în prăbuşirea elicopterului seara trecută, un accident foarte tragic. Domnule preşedinte, mă aflu astăzi aici pentru a vă mulţumi dumneavoastră şi cetăţenilor români cu inimi bune pentru primirea cu braţele deschise a oamenilor care fug de războiul din Ucraina. În acest moment întunecat, unitatea noastră şi solidaritatea cu Ucraina şi cu victimele acestui război atroce oferă o rază de lumină. În acest moment, sute de mii de oameni fug de bombele lui Putin, îşi lasă în urmă casele şi vieţile, uneori mergând ore întregi prin zăpadă alături de copii pentru a ajunge în zone sigure în Uniunea Europeană. Cel puţin un milion de oameni au părăsit până acum Ucraina, trecând frontierele noastre, iar România a primit aproape 150.000, oferindu-le mâncare şi adăpost. Românii au oferit un exemplu atât de emoţionant lumii. (…) România s-a mobilizat în mod real pentru a primi refugiaţi şi vă mulţumesc pentru acest lucru”, a declarat Ursula von der Leyen în conferinţa de presă organizată împreună cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Dar România nu doar că primeşte refugiaţi, ci ajută şi ţări vecine, precum Moldova; aţi furnizat generatoare de electricitate, spre exemplu, extrem de importante pentru Moldova.


România a furnizat medicamente Ucrainei. Sunteţi un exemplu strălucitor de solidaritate europeană şi vreau într-adevăr să vă laud şi să vă mulţumesc. Întreaga Uniune Europeană este alături de oamenii care fug de acest război. În primul rând, ne vom asigura că le oferim protecţie rapidă şi eficientă, de aceea, Comisia Europeană a propus ieri activarea mecanismului temporar de protecţie; acest lucru înseamnă că putem furniza cetăţenilor ucraineni care fug de război protecţie şi drepturi de rezidenţă, acces la locuri de muncă şi la locuinţe şi cred că acesta nu este doar un act de compasiune în vremuri de război, este şi datoria noastră morală ca europeni. În paralel, am emis directive privind gestionarea frontierelor, pentru a simplifica formalităţile vamale, pentru a le permite oamenilor să primească mai rapid adăpost. În al doilea rând, oferim asistenţă umanitară pentru a face faţă consecinţelor acestui război, atât în interiorul ţării, cât şi pentru vecini şi refugiaţi. Vom oferi cel puţin 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru asistenţă umanitară şi sigur că va fi mai mult, în condiţiile în care trebuie să ne pregătim pentru consecinţe devastatoare ale acestui război atroce”, a adăugat Ursula von der Leyen.

„Înfiinţăm împreună cu România un centru de protecţie civilă şi sunt cu adevărat recunoscătoare pentru acest lucru, este ceva remarcabil, deoarece ne permite să direcţionăm asistenţa pe care o primim din întreaga Europă aici, în România, la anumite puncte de trecere a frontierei. Vă mulţumesc foarte mult, este un ajutor imens. De asemenea, oferim asistenţă Republicii Moldova, care are un număr mare de refugiaţi veniţi din Ucraina”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene, care a anunțat că cel puțin 500 de milioane de euro din bugetul UE vor fi alocați eforturilor umanitare, în primă fază.

Sursa foto: Twitter / Ursula von der Leyen

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.