Prețurile locuințelor, în continuă creștere și în ultimul trimestru al anului trecut....

Prețurile locuințelor, în continuă creștere și în ultimul trimestru al anului trecut. Timișoara nu se află în Top 3 al celor mai scumpe orașe

0
DISTRIBUIȚI

În condițiile în care interesul pentru achiziția de locuințe s-a menținut la un nivel ridicat, în ciuda situației create de Covid-19, piața rezidențială autohtonă și-a continuat trendul ascendent și în al patrulea trimestru din 2021, relevă cel mai recent raport Market360 lansat de Imobiliare.ro.

Astfel, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat, în perioada analizată, un avans de 3,4% comparativ cu trimestrul precedent. De menționat este că, în al treilea pătrar al anului trecut, pretențiile vânzătorilor de locuințe înregistrau un avans de 2,8%, după ce în cele două trimestre anterioare se majoraseră cu 3,1% (în T2 2021) și, respectiv, cu 2,2% (în T1 2021). În ceea ce privește diferența anuală de preț, aceasta a ajuns, în al patrulea trimestru din 2021, la o valoare de +12% – ceea ce marchează un avans de 1,7% puncte procentuale față de cele trei luni anterioare, când aceasta se cifra la +10,3%.

Creșteri pe linie în marile orașe

În conformitate cu tendința ascendentă a prețurilor proprietăților rezidențiale observată la nivel național, toate marile orașe (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate constant de Imobiliare.ro au înregistrat, în al patrulea trimestru din 2021, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament.


Pe primul loc în clasamentul național al orașelor cu cele mai mari prețuri se situează în continuare Cluj-Napoca (cu o medie de 2.060 de euro pe metru pătrat util, după un avans de 5% la trei luni), capitala Transilvaniei fiind urmată de București (cu +0,7%, până la 1.640 de euro pe metru pătrat), apoi de Brașov (+3,7%, până la 1.430 de euro pe metru pătrat), care a devansat Constanța (+1,5%, până la 1.380 de euro pe metru pătrat) și Timișoara (+1,4%, până la 1.340 de euro pe metru pătrat).

În patru dintre cele șase mari centre regionale analizate, perioada medie de vânzare pentru un apartament a fost mai mică trimestrul trecut comparativ cu perioada similară a anului anterior. Cea mai mică valoare a acestui indicator este consemnată în Capitală, unde timpul necesar pentru tranzacționarea unei asemenea unități locative a fost de 38 de zile în intervalul octombrie-decembrie 2021. În ceea ce privește marja de negociere, înțeleasă ca diferența dintre ultimul preț cerut și valoare de tranzacționate a unui apartament, raportul Market360 relevă că, față de perioada similară a anului anterior, majorări au avut loc în toate marile orașe analizate. Acest indicator a atins, astfel, pragul de 4% în București, în vreme ce în Timișoara a ajuns la 3%, la fel ca în Cluj-Napoca, Brașov și Constanța – în vreme ce, în Iași, disponibilitatea de negociere a proprietarilor se situează la 2%.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, aproape toate marile orașe analizate au consemnat diminuări ale ofertei rezidențiale de pe piață – marjele de scădere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre. În ciuda dificultăților create de epidemia de Covid-19, anul 2021 a fost caracterizat, per ansamblu, de o evoluție pozitivă din punctul de vedere al vânzărilor de proprietăți imobiliare, atât comparativ cu 2020, cât și cu 2019. Astfel, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă că pe tot parcursul anului trecut au fost tranzacționate la nivelul întregii țări 698.756 de imobile, adică cu aproape 16% mai mult, respectiv 95.951 de imobile, comparativ cu anul anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.