Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, proiect de peste...

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, proiect de peste 1 milion de euro, cu parteneri sârbi

0
DISTRIBUIȚI

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” din Timișoara a accesat, alături de un partener din Serbia fonduri în valoare de 1,1 milioane de euro pentru proiectul „Cross-border network for education and research of natural resources’’ – NeteRNR-RORS 279.

Partener este Agenția Regională Banatul de Sud din Pancevo.

Profesorul și prodecanul de la Facultatea de Agricultură a USAMVBT, Florin Crista, care este și manager de proiect, a precizat, vineri, că inițiativa este una importantă pentru Banatul nostru și cel sârbesc întrucât prezintă date importante despre poluarea solului și a apelor.

Obiectivul principal al proiectului este crearea de rețele transfrontaliere pentru educarea și monitorizarea poluării mediului (metale grele, pesticide, erbicide, insecticide). Datele colectate vor fi utilizate pentru educația studenților, fermierilor și membrilor a organismelor și autorităților competente și a publicului larg despre protecția mediului și utilizarea durabilă a resurselor naturale, în special terenuri agricole și apă.

„Ne interesează cum poluăm apa și solul cu metale grele, erbicide. Probele de sol au fost luate de la trei adâncimi diferite din 56 de locuri. Probele de apă au fost recoltate din 27 de locații de apă: lac, baltă, râuri, pârâuri, cișmele, stație de tratare a patei și o fântână de unde se adapă oile. Avem poluare naturală și antropică, făcută de noi. Ne interesează cum să reducem cantitățile de pesticide, probele le-am recoltat în 15 luni, pentru a surprinde toate anotimpurile, din diverse locuri, precum Stațiunea didactică a USAMVBT, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Biled, Checea, Deta, Gherman, Jamu Mare, Voiteg, Tormac, Chevereșu Mare și Dumbrăvița etc.


În general, nu avem depășiri mari la metale grele astfel ca primăria din localitate sau Garda de Mediu să intervină. Vrem să facem un sistem de monitorizare al celor 56 de locații de unde am luat probe. Vom mai face seminarii de informare cu studenții și întâlniri cu primarii”, a declarat profesorul Florin Crista, managerul proiectului cu fonduri transfrontaliere.

„Știm foarte bine că avem poluarea cu metale grele, fermierul merge cu erbicidarea în orb, acum tona de îngrășământ este 5.000 de lei și prețul va crește. Dacă fermierul va aplica doze variabile de îngrășământ atunci va face agricultură de precizie pentru că presupune analize de sol pentru a vedea dacă sunt metale grele. Foarte puțini fermieri mari fac analize de sol nu pentru că nu și-ar permite, ci pentru că nu-i interesează”, a mai precizat, vineri, profesorul și prodecanul de la Facultatea de Agricultură a USAMVBT, Florin Crista.

Potrivit acestuia, în solul din Banat nu sunt cantități peste normal de metale grele.

„Studiul este o premieră în zonă la nivel instituțional. Probele au fost analizate în laboratoarele USAMVBT”, a mai adăugat Crista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.