Proprietarii de mașini de pe 200 de străzi din Timișoara trebuie să-și...

Proprietarii de mașini de pe 200 de străzi din Timișoara trebuie să-și cumpere abonamente rezidențiale de la Timpark. Noul regulament de parcare intră în vigoare la sfârșitul lunii

17
DISTRIBUIȚI

De luni, 21 martie, Timpark începe vânzarea abonamentelor de parcare la sediul pe spl. Nicolae Titulescu nr. 10.

Potrivit viceprimarului Ruben Lațcău, în primele trei – patru săptămâni vor fi deschise patru ghișee, de luni până vineri între orele 8 și 20. Apoi, când cererea se va diminua, orarul va fi redus.

„De luni, abonamentele vor putea fi cumpărate de la sediu și on-line, doar abonamentele rezidențiale se vor putea cumpăra doar fizic pentru că am mai avut cazuri de fraudă”, a declarat, joi, viceprimarul Ruben Lațcău.

Noul sistem Timpark, care intră în vigoare din data de 31 martie, prevede locuri de parcare destinate uzului general, evidențiate prin marcaje de culoare albă și tăblițe adiționale de informare, precum și locuri de parcare mixte (uz general + rezidențial), evidențiate prin marcaje de culoarea albastră și tăblițe adiționale de informare.

Timișoara este împărțită în zona verde, roșie, galbenă și albastră. Pentru zona verde – centrală – nu se vor vinde abonamente.

Parcarea în Zona Verde (0) prin voucher sau online (prin aplicație) costă 4 lei/oră, iar plata prin SMS este 0,75 euro+TVA. Zona Verde dispune de 757 de locuri de parcare și orar de funcționare luni-vineri între orele 08.00-20.00 cu taxă, orele 20.00-08.00 gratuit, sâmbăta între orele 08.00-17.00 cu taxă, după orele 17.00 fără taxă, iar duminica și în sărbătorile legale gratuit.

Pentru parcările cu tarif progresiv din Zona Verde, tariful parcării prin voucher sau online (prin aplicație) este de 4 lei pentru prima oră, 5 lei pentru a doua oră, 6 lei pentru cea de-a treia oră, respectiv 7 lei începând cu a patra oră, iar plata prin SMS costă utilizatorul parcării 0,75 euro+TVA pentru prima oră, 0,95 euro+TVA pentru a doua oră, 1,10 euro+TVA pentru a treia oră și 1,30 euro+TVA începând cu ora a patra.

În Zona Roșie (I), parcarea va costa 2 lei/oră, TVA inclus, pentru utilizatorii de vouchere sau online (prin aplicație), 0,50 euro+TVA pentru utilizatorii de SMS și prețul unui abonament lunar este de 42 lei, iar cel anual de 453,60 lei, TVA inclus.

Zona Roșie (I) beneficiază de 2.669 de locuri de parcare și orar de funcționare luni-vineri orele 08.00-20.00 cu taxă, orele 20.00-08.00, sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale gratuit.

Pentru Zona Galbenă (II), tariful de plată al parcării este 1,5 lei/oră, TVA inclus, pentru utilizatorii de vouchere sau online (prin aplicație), 0,35 euro+TVA pentru utilizatorii de SMS și prețul unui abonament lunar este de 33,60 lei, iar anual de 362,88 lei, TVA inclus.

Zona Galbenă (II) are cele mai multe locuri de parcare, 9.444, și orar de funcționare luni-vineri între orele 08.00-20.00 cu taxă, orele 20.00-08.00, sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale gratuit.

În Zona Albastră (III), tariful de plată al parcării este 1 leu/oră, TVA inclus, pentru utilizatorii de vouchere sau online (prin aplicație), 0,25 euro + TVA pentru utilizatorii de SMS. Prețul unui abonament lunar este de 25,20 lei, iar cel anual de 272,16 lei, TVA inclus.

Zona Albastră (III) are 7.310 locuri de parcare și orar de funcționare luni – vineri orele 08:00 – 20:00 cu taxă, orele 20:00 – 08:00, iar sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale parcarea aici este gratuită.

Potrivit viceprimarului Ruben Lațcău, în Zona Verde din cartierul Cetate se va putea parca doar cu ora.


Edilul îi sfătuiește pe cei care lucrează în centrul Timișoarei să parcheze în Zona Roșie.

„Facem acest lucru pentru a descuraja șoferii să-și lase mașinile toată ziua în centru. Zona Albastră se extinde în cartiere precum Soarelui, Girocului, Aradului nord, Calea Șagului, Simion Bărnuțiu. Condiția pentru a cumpăra un abonament rezidențial este să ai fie buletin fie flotant. Cei care stau cu chirie în Timișoara își vor putea face abonamente pe bază de flotant. Abonamentele nu vor fi nominale, plata unui abonament nu asigură locul de parcare. Cei care nu își cumpără abonamente vor fi amendați de angajați ai ADP. Sunt în curs de montare panourile cu noile zone, în zona roșie au fost montate în întregime”, a spus, joi, viceprimarul.

Conform directorului Timpark, Ionel Ursu, vor trebui să cumpere abonamente rezidențiale șoferii de pe 200 de străzi dintre cele 1.000 ale orașului.

Abonamentul „Rezident” se va emite doar persoanelor fizice care au domiciliul în Timișoara, respectiv fac dovada că dețin în proprietate autovehiculul pentru care solicită acest abonament. Eliberarea lui se face în baza cărții de identitate a proprietarului și a certificatului de înmatriculare al autovehiculului, cu inspecția tehnică periodică valabilă.

În cazul autovehiculelor deținute în comun de către soți, se va prezenta și certificatul de căsătorie, dacă solicitantul acestui abonament nu este înscris ca și proprietar în certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Costurile unui abonament Rezident sunt: 110 lei/an (TVA inclus) pentru rezidenții din zona Roșie; 90 lei/an (TVA inclus) pentru rezidenții din zona Galbenă și 70 lei/an (TVA inclus) pentru rezidenții din zona Albastră.

Ruben Lațcău a precizat că sunt costuri rezonabile pe care timișorenii vor putea să le suporte.

„Oferim gratuitate de o lună pentru donarea de sânge tocmai pentru că există o problemă cu rezerva de sânge. Nu cred că vom avea mii de cazuri, dar spitalele vor avea sânge pentru a salva vieți”, a afirmat Lațcău.

Edilul a precizat că fiecare rezident va putea cumpăra un singur abonament de parcare.

„Dacă locuiesc în zona Soarelui și am trei mașini voi putea face un singur abonament, nu voi putea face un abonament pe mașina personală și altul pe firmă. Prin acest nou regulament de parcare, vom elimina parcările ilegale și vânzarea de mașini de pe domeniul public. Va fi descurajată abandonarea mașinilor pe domeniul public. Vom avea mașini dotate cu camere, ideea este să nu mai creștem numărul de referenți care verifică parcările”, a mai spus viceprimarul Timișoarei.

Anul acesta, Ruben Lațcău se așteaptă la o creștere a încasărilor Timpark cu 10-20% lunar.

17 COMENTARII

 1. Așa vorbesc de locurile de parcare disponibile, de parcă sunt special amenajate de către cineva! Niciacar marcaj cu vopsea sau maturate nu sunt multe străzi,vdar vrem bani.

 2. Și eu mă aștept ca după numeroasele vizite la DNA, usr-ul să-l lase din brațe pe latcau. După , se poate trezi toată viața la 3 dimineața ptr tura de noapte la cât e de capabil.

 3. Pe lângă impozitul imens pe care îl plătim au ajuns să ne jecmănească și cu parcări înfințate în fața imobilelor pe carosabil, au făcut sensuri unice să fure o bandă de trafic, mi se pare jicnitor, după mine destul de multe din locurile de parcare înfințate acum sunt în ilegalitat,încălcând mai multe legi, de înfințare și de funcționalitate, și destinație, în implementarea acestui proiect chiar nu au nici un cuvânt proprietari imobilelor situate pe străzile în cauză, poate propritari nu sunt de acord sau vor să le cumpere…..!

  • Presupun ca tu esti din acela care daca cineva parcheaza in locul tau, le tai cauciucurile. Cine te-a facut proprietar pe strada? Chiar daca e in fata ta….Ca nu e corect, asta e alta treaba si alta discutie….

 4. Altă birlcrație urâtă românească și motive să jecmănească populația, mai angajează ceva verificatori tot pe banul contribuabililo, etc.

 5. Niste nemernici si incompetent… Vor bani doar, dar prosti mai suntem noi romani…. Fiecare face ce vrea si noi inghitim ca handicapatii! Nu avem coloana vertebrala, ar trebui sa iesim in strada si sa dam cu ei afara! Pt asta am luptat in revolutie? Sa vina orice tembel si sa faca ce vrea? Noi nu avem cuvant, nu ne intreaba nimeni ce vrem!!! Prosti mai suntem!!!

 6. Cum sa plătesc ceva de care nu pot beneficia.Adica plătesc un loc de parcare dar nu mi se și atribuie.Deci ce plătesc? O altfel de taxa pentru a întra bani în bugetul primăriei? Este o bătaie de joc la adresa noastră.Sunt perfect de acord sa plătesc un loc de parcare dar sa fie nominal.Atat timp cat nu se poate asigura acest lucru nu știu în ce măsură pot fi sancționată dacă las masina parcata pe strada pe care locuiesc.

 7. Întrebare pt. Dl. vice, dacă plătesc acest abonament îmi garantează locul de parcare? Adică dacă ajung la orice ora în zona unde locuiesc găsesc loc de parcare? Dacă nu, acest abonament nu își mai are legitimitatea și plătesc degeaba. Un abonament îți garantează niște beneficii, adică locul liber.

 8. Asta pare un nou fel de impozit. Platesti parcarea pe care nu ti-o garsnteaza nimeni. Daca prinzi loc parchezi daca nu…oricum ai plătit. O mizerie!

 9. Exact! Ii invit si eu pe strada Sorin Titel sa vada cum arata, mai ales dupa lucrarile de anul trecut…asa o bate Dumnezeu! Si vreti bani…pt ce? Ca iti rupi masina cand intri pe strada…???

 10. Usr-iștii ne jecmănesc. Bravo timișoreni că ia-ți votat și acum realizați că ne bagă mâna în buzunare. Soluția :jos cu ei și nu-i mai votați în veci. Ce competențe și experiență are acest Lațcău? Cine este el, de unde și ce a făcut înainte de a fi veceprimar? Venit în Timișoara argat la Continental, pocăiți și cine mai știe ce servicii mai are?

 11. Pun cu telpark pe strazile orasului si apoi incaseaza abonamentele. Parca acele strazi nu au fost construite din banii cetatenilor ci au venit ei cu bani de acasa.

  Hotie pe fata. inteleg in zonele centrale sa puna costuri pt parcare dar la periferie mi se pare o mizerie.

  Ar trebui gratuit pentru un auto pe familie. Azi e 70 dupa un timp il vor dubla, tripla,…

  in cartierele periferice nu sr trebui sa puna indicatoare telpark fosr pe noile parcari ce le vor construi nu sa mesrga pe strazi si sa planteze indicatoare.

  • Aşa au plantat indicatoare hoţii de la Primărie din anii 95. Usr-iştii care-şi făceau campanie electorală cu sloganul ,,fără hoţie la primărie” fac hoţia cea mai mare. Mincinoşi , impostori, incompetenţi şi hoţi de nivel înalt.

  • Aşa au plantat indicatoare hoţii de la Primărie din anii 95. Usr-iştii care-şi făceau campanie electorală cu sloganul ,,fără hoţie la primărie” fac hoţia cea mai mare. Iau bani, taxează oamenii care-şi parchează maşinile pe asfaltul pus de comunişti deşi taxele se încasează pentru un serviciu iar ei nu fac nici un serviciu în acest caz: nu au construit parcarea, nu păzesc maşina etc. Mincinoşi , impostori, incompetenţi şi hoţi de nivel înalt(cresc taxele şi jefuiesc populaţia).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.