RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua a 15 a Negocieri cheie la Ankara între...

RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua a 15 a Negocieri cheie la Ankara între Rusia și Ucraina, fără rezultat UPDATE 6 Boris Johnson: Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 6 Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la ipoteza potrivit căreia regimul ”barbar” de la Moscova ar putea recurge la arme chimice în Ucraina, relatează AFP.

”Lucrurile pe care le auziţi despre armele chimice fac parte direct din strategia lor”, a declarat joi premierul britanic într-un interviu pentru Sky News, fiind un ecou al îngrijorărilor exprimate de Statele Unite.

”Ei (ruşii) încep prin a spune că există arme chimice care au fost stocate de adversarii lor sau de americani. Şi atunci când ei înşişi desfăşoară arme chimice, aşa cum mă tem că o fac, au un fel de maskirovka” – un termen rusesc pentru a desemna arta de a înşela inamicul – „o poveste falsă pregătită”, a declarat Boris Johnson.

”Am văzut-o în Siria, am văzut-o… chiar şi în Marea Britanie”, a continuat el, referindu-se la cazurile de otrăvire de pe teritoriul britanic. ”Este un guvern cinic, barbar”, a continuat el.

În pofida dezminţirilor ruse, Regatul Unit consideră Moscova responsabilă pentru otrăvirea în 2018 la Salisbury (sudul Angliei) a fostului agent dublu rus Serghei Skripal.

UPDATE 5 Zeci de spitale au fost avariate de loviturile aeriene ale Rusiei de la începerea invaziei Ucrainei, în urmă cu două săptămâni, anunță Sky News.

Ministrul ucrainean al Sănătății Viktor Liashko a spus că numărul unităților medicale avariate a trecut de 60. În același timp, el a vorbit despre cinci angajați ai sistemului medical care au murit din cauza „gloanțele rușilor teroriști”.

Miercuri, partea ucraineană a spus că trei oameni au fost omorâți în momentul în care o rachetă rusească a lovit o maternitate în Mariupol.

Totuși, ministrul Apărării din Rusia a negat informația spunând că Ucraina „a regizat” incidentul.

De asemenea, Ambasada Rusiei la Londra a pretins că spitalul nu era deschis și că a fost atacat de un regiment ucrainean.

UPDATE 4 Rusia a decis să oprească exporturile către UE de cereale și zahăr până în 31 august.

UPDATE 3 Ministerul rus al Energiei a anunţat joi că specialiştii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, transmite Reuters.

Furnizarea energiei către această centrală a fost întreruptă miercuri din cauza luptelor între trupele ruse şi cele ucrainene. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au lovit reţeaua electrică ce alimentează centrala, iar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a susţinut că dacă pana de curent va dura mai mult de 48 de ore s-ar putea produce scurgeri radioactive.

UPDATE 2 Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a regretat joi absenţa unui progres, la discuţiile avute cu omologul său rus Serghei Lavrov în Antalia (Turcia), în privinţa unei încetări a focului în Ucraina, relatează France Presse şi Reuters.

”Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, a declarat Kuleba în faţa presei. El a afirmat că situaţia cea mai dificilă este la Mariupol şi că Lavrov nu s-a angajat în privinţa deschiderii unui coridor umanitar acolo.

Kuleba a adăugat că a decis totuşi împreună cu omologul său rus să ”continue discuţiile în acest format”.

La rândul său, Serghei Lavrov a declarat că Rusia a intervenit militar în Ucraina deoarece „nu au existat variante alternative”.


„Cei care furnizează armament Ucrainei trebuie să înţeleagă faptul că sunt responsabili de propriile acţiuni. Noi nu am atacat în Ucraina. În Ucraina a fost creată o situaţie care a generat o ameninţare la adresa Moscovei, noi am lansat apeluri, dar nu ne-a ascultat nimeni. Aceste contacte nu pot fi utilizate pentru a înlocui sau a subestima principalele negocieri dintre Ucraina şi Rusia, care se desfăşoară pe teritoriul Belarusului”, a afirmat, conform agenţiei ANSA, Serghei Lavrov.

UPDATE 1 Patru persoane ar fi fost ucise – dintre care două copii – după ce o clădire rezidențială din apropierea orașului Harkov a fost bombardată în timpul nopții de forțele ruse, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență (SES) din Ucraina.

Atacul ar fi avut loc în satul Slobozhanske, în sud-estul Ucrainei, anunță BBC. SES a adăugat că o fetiță de cinci ani care a fost rănită a ajuns la spital pentru tratament. Salvatorii continuă joi operațiunile de căutare sub dărâmături, spun cei de la SES.

Pe de altă parte, un centru comercial a luat foc, de asemenea, în urma unor bombardamente în inima orașului Harkov, însă nu au fost raportate victime.

Știrea inițială

Miniştrii de Externe ai Rusiei şi Ucrainei, Serghei Lavrov, şi Dmytro Kuleba, au ajuns în urmă cu puţin timp în Turcia, unde joi vor avea o întrevedere organizată de Administraţia de la Ankara în efortul de oprire a confruntărilor militare ruso-ucrainene.

Serghei Lavrov a ajuns în Turcia miercuri seară, iar ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, după câteva ore, în cursul nopţii, conform BBC News.

Serghei Lavrov şi Dmytro Kuleba se vor întâlni, joi, în oraşul Antalya, la invitaţia ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, în cadrul acţiunilor pentru obţinerea unui acord de oprire a confruntărilor militare ruso-ucrainene.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a insistat de mult timp să organizeze contacte diplomatice între Rusia şi Ucraina. Serghei Lavrov şi Dmytro Kuleba vor participa la Forumul Diplomatic din Antalya, iar Administraţia Turciei a profitat de această oportunitate pentru organizarea unei întâlniri în sensul opririi conflictului militar din Ucraina.

În acest timp, membrii Camerei Reprezentanţilor SUA au adoptat miercuri seară un nou buget federal american ce include o sumă enormă de aproape 14 miliarde de dolari pentru criza ucraineană, scrie France Presse.

Textul, care include o componentă economică şi umanitară, dar şi arme şi muniţie pentru Kiev, trebuie acum votat în Senat înainte de a fi promulgat de preşedintele Joe Biden.

Aceste fonduri ar trebui să permită Kievului să-şi protejeze reţeaua electrică, să lupte împotriva atacurilor cibernetice şi să se doteze cu arme defensive. Pachetul include de asemenea ajutor umanitar de peste 2,6 miliarde de dolari şi mai mult de un miliard de dolari pentru sprijinirea refugiaţilor care fug din Ucraina. „Vom continua să sprijinim curajosul popor ucrainean care luptă pentru ţara sa”, a dat asigurări pe Twitter preşedintele american Joe Biden.

Acest pachet include de asemenea peste 6,5 miliarde de dolari pentru Pentagon şi care vor fi folosiţi în special pentru desfăşurarea de trupe în regiune. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru finanţarea ripostei împotriva Moscovei, începând cu sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.