RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua a 17 a Explozii auzite la Kiev, în...

RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua a 17 a Explozii auzite la Kiev, în timp ce trupele rusești se apropie de capitala Ucrainei UPDATE 6 Rusia acuzată că a tras asupra unui convoi de refugiați

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 6 Serviciul de informații ucrainean a acuzat sâmbătă Rusia că a tras asupra unui convoi care evacua femei și copii din satul Peremoha din regiunea Kiev, ucigând șapte persoane, inclusiv un copil, relatează Reuters.

„După atac, ocupanții au forțat rămășițele coloanei să se întoarcă în Peremoha și nu le lasă să iasă din sat”, a declarat serviciul de informații într-un comunicat, adăugând că nu se cunoaște numărul total al răniților.

„Rușii au tras asupra unei coloane de femei și copii în timp ce încercau să evacueze din satul Peremoha, în regiunea Kiev, de-a lungul unui coridor „verde” convenit. Șapte persoane au murit, inclusiv un copil”, a precizat comunicatul.

Reuters nu a reușit imediat să verifice raportul, iar Rusia nu a oferit niciun comentariu imediat.

UPDATE 5 Președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să pună capăt asediului în timpul unei convorbiri telefonicela care a participat cancelarul german Olaf Schulz. Un oficial din cadrul președinției franceze, citat de Reuters, spune că Putin nu părea pregătit să pună capă

Un oficial din cadrul președinției franceze, citat de Reuters, spune că Putin nu părea pregătit să pună capăt războiului. Cei doi lideri vest-europeni au repetat, de asemenea, apelul la încetarea focului ca o condiție pentru negocieri complete.

De asemenea, președinția franceză l-a acuzat pe Putin de „minciuni” după ce acesta a afirmat că soldații ucraineni sunt responsabili de încălcări ale drepturilor omului, relatează AFP.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Putin și să ridice asediul asupra orașului Mariupol din sudul Ucrainei, unde oamenii trăiesc de câteva zile fără apă și fără energie electrică.

UPDATE 4 Viceministrul de externe rus a ameninţat sâmbătă Statele Unite, declarând că Rusia ar putea lua la ţintă transporturile de arme către Ucraina, unde armata rusă avansează de două săptămâni, notează France Presse.

„Am avertizat Statele Unite că livrarea de arme pe care o orchestrează din mai multe ţări nu este doar un gest periculos, dar şi un act ce face din convoaiele menţionate ţinte legitime”, a subliniat Serghei Riabkov într-un interviu acordat postului de televiziune Pervâi Kanal, citat de AFP. El a citat în special sistemele portabile de apărare aeriană şi sistemele de rachete antitanc.

Riabkov a precizat că „garanţiile de securitate” cerute de Rusia Occidentului, inclusiv asigurarea că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, nu mai sunt valabile.

„Situaţia s-a schimbat complet. Chestiunea este acum să obţinem implementarea obiectivelor liderilor noştri”, a spus el, făcând referire la „demilitarizarea” Ucrainei cerută de Kremlin.

Dar el a adăugat că „dacă americanii sunt dispuşi să facă acest lucru, putem desigur să reluăm dialogul”, precizând că Moscova este pregătită în special în ceea ce priveşte acordurile Start pentru limitarea arsenalelor nucleare. „Totul depinde de Washington”, a insistat el.

Rusia a pregătit o listă de sancţiuni de represalii împotriva Occidentului, a mai anunţat Riabkov în interviul la primul canal al televiziunii de stat ruse, citat de news.ru.
Moscova a pregătit şi va publica în curând o listă de sancţiuni personale împotriva Occidentului, a spus viceministrul de externe rus. El a subliniat că politicieni, antreprenori şi alte personalităţi vor fi supuse restricţiilor.

„Listele sunt gata, lucrăm la asta”, a declarat Riabkov, subliniind că în elaborarea unui răspuns, Moscova „va da dovadă de calm”.


În acelaşi timp, potrivit lui Riabkov, autorităţile ruse au capacitatea de a minimiza daunele din restricţiile introduse.

„Ştiam că de la americani te poţi aştepta la orice truc în orice moment. Ne pregăteam pentru această situaţie la care asistăm acum. Este irelevant pentru operaţiunea specială, nu are legătură cu aceasta”, a mai declarat viceministrul de externe rus.

UPDATE 3 Protest masiv la Melitopol față de răpirea primarului Ivan Fedorov de către forțele rusești. „Libertate pentru primar” și „Fedorov”, a scandat mulțimea, potrivit unui scurt video realizat de televiziunea de stat ucraineană pe pagina sa de Facebook.

Forțele rusești au ocupat Melitopolul la câteva zile după invazia care a început la sfârșitul lunii februarie.

Primarul Fedorov a fost văzut vineri într-o înregistrare video în timp ce era scos de către bărbați înarmați din clădirea guvernamentală din oraș. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susținut de Rusia, a spus că primarul a comis infracțiuni de terorism și că este anchetat. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat „răpirea” lui Fedorov drept o „crimă împotriva democrației”, într-o înregistrare video postată vineri pe Facebook.

UPDATE 2 Un depozit de produse congelate a luat foc sâmbătă dimineața din cauza bombardamentelor în districtul Brovary, la nord-est de Kiev, potrivit Ministerului ucrainean de Interne. Cea mai mare parte a forțelor rusești se află la 25 de kilometri de Kiev.

Bombardamentul a avut loc în satul Kvitneve, sâmbătă dimineața, a precizat Ministerului ucrainean de Interne.

Pe de altă parte, cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, Kiev, a declarat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării.

„Luptele la nord-vest de Kiev continuă. Elementele coloanei rusești mari de la nord de Kiev s-au dispersat. Acest lucru s-a întâmplat probabil pentru tentativa de a înconjura orașul. Ar putea fi, de asemenea, o încercare a Rusiei de a-și reduce vulnerabilitatea la contraatacurile ucrainene, care au afectat semnificativ forțele rusești”, a precizat ministerul. Celelalte orașe-cheie Harkov, Cernihiv, Sumy și Mariupol rămân încercuite de forțele rusești, a adăugat ministerul.

UPDATE 1 Numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse a depăşit 2,5 milioane, a anunţat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), informează DPA. Potrivit datelor ONU, peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia şi 282.000 spre alte ţări europene.

Știrea inițială

Echipele CNN din Kiev au raportat că au auzit explozii în primele ore ale dimineții de sâmbătă. Nu este clar dacă exploziile au fost lovituri rusești sau ucrainene.

Luptele continuă la periferia capitalei ucrainene, administrația orașului afirmând că zonele din nord rămân cele mai periculoase, inclusiv suburbiile Bucha, Irpin și Hostomel, precum și districtul Vyshorod, la nord de Kiev. Luptele s-au intensificat, de asemenea, în Brovary, dincolo de râul Nipru, la est de oraș.

Pe măsură ce forțele rusești presează din mai multe direcții, pare că intenția este de a înconjura complet orașul, de a înfometa orașul, de a bombarda orașul și apoi, în cele din urmă, de a încerca să răstoarne guvernul (pe Volodimir Zelenski)”, a declarat un corespondent CNN.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru CNN că orașul dispune de resurse – inclusiv alimente și provizii medicale – doar pentru una sau două săptămâni.

„Forțele ucrainene sunt peste tot” în Kiev, spune corespondentul CNN: „Au săpat poziții defensive de-a lungul tuturor arterelor principale care duc în oraș, au pus capcane pentru tancuri în jur. Acesta este un oraș puternic fortificat acum. Și chiar dacă forțele rusești vor reuși să-l încercuiască, va fi o bătălie puternică”.

Jurnaliștii CNN aflați în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, au declarat că au auzit cel puțin două explozii și au observat ceea ce par a fi rămășițele unor tiruri antiaeriene, sâmbătă dimineață. Echipa a văzut, de asemenea, fum ridicându-se la est de râul care străbate orașul. Sirenele de raid aerian au început la ora locală 5:25 a.m. sâmbătă și continuă să sune. Primarul orașului, Boriys Filatov, a declarat că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au respins cu succes atacul, fără a fi înregistrate victime, potrivit Kyiv Independent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.