RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua a 18 a Atacurile Rusiei se apropie de...

RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua a 18 a Atacurile Rusiei se apropie de granița Ucrainei cu Polonia UPDATE 6 Papa Francisc: „Pentru numele lui Dumnezeu, opriți acest masacru”

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 6 Papa Francisc a făcut apel la încetarea ostilităților din Ucraina în timpul slujbei sale săptămânale de duminică.

„Pentru numele lui Dumnezeu, vă cer, opriți acest masacru”, a spus el. „Dumnezeu este doar Dumnezeul păcii, nu al războiului, iar cei care susțin violența îi profanează numele”.

UPDATE 5 Noi negocieri între Rusia și Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare, potrivit lui Mykhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Va fi programată o întâlnire, cea de-a patra rundă de negocieri. Ar putea fi mâine, poimâine”, a declarat Podoliak pentru Belta, agenția de presă de stat din Belarus, duminică.

„Există diverse propuneri pe masa de negocieri acum, sunt multe, există o duzină de propuneri, inclusiv cu privire la un acord politic și, cel mai important, cu privire la un acord militar. Mă refer la o încetare a focului, o formulă de încetare a focului și retragerea trupelor”, a spus el.

„Probabil că nu este necesar să mergem mai departe și să purtăm doar conversații. Am discutat toate problemele, acum încercăm să împachetăm aceste probleme în formate legale”, a spus Podoliak.

Sâmbătă, Podoliak a postat pe Twitter o actualizare a discuțiilor.

„Negocierile cu delegația RF [Federația Rusă] sunt acum în curs de desfășurare într-un format video continuu. Au fost create subgrupuri speciale de lucru”, a scris el. „Pozițiile Ucrainei sunt determinate de directivele anterioare”.

Iavoriv

UPDATE 4 Cel puțin 35 de persoane au fost ucise și 134 rănite în urma atacului cu rachete rusești asupra unei baze militare de antrenament din vestul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regiunii Lviv, citat de BBC.

Un atac aerian a fost lansat asupra unei baze militare ucrainene din Iavoriv, în vestul țării, în apropiere de granița cu Polonia, a anunțat duminică administrația militară regională din Lviv, relatează Reuters.

Centrul este situat la mai puțin de 25 km de granița cu Polonia.

Inițial, oficialii au anunțat că nouă persoane au fost ucise și 57 rănite în atacul aerian.

Guvernatorul local a spus că Rusia a tras 30 de rachete asupra centrului militar.

Ministrul ucrainean al Apărării a mai spus că la centrul militar din Iavoriv au fost repartizați și militari străini, nu doar din Ucraina.

Centrul era folosit de țările NATO pentru a efectua exerciții de antrenament.

UPDATE 3  Forțele ruse l-au răpit pe primarul orașului Dniprorudne din sudul țării, afirmă ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, citat de BBC.

Evhen Matveyev ar fi al doilea primar ucrainean care ar fi fost răpit de trupele rusești care avansează în ultimele trei zile, după ce vineri ar fi fost reținut primarul orașului Melitopol, aflat în apropiere.

Kuleba spune că „criminali de război ruși” l-ar fi răpit pe Matveyev.

„Obținând un sprijin local zero, invadatorii apelează la teroare.


Fac apel la toate statele și organizațiile internaționale să oprească teroarea rusă împotriva Ucrainei și a democrației”, a spus ministrul.

UPDATE 2 Nouă persoane au fost ucise și 57 rănite în atacul aerian din Lviv, în apropiere de granița Ucrainei cu Polonia, relatează Sky News.

Guvernatorul local susține că Rusia a tras 30 de rachete asupra centrului militar din Iavoriv.

Ministrul ucrainean al Apărării a mai spus că la centrul militar din Iavoriv au fost repartizați și militari străini , nu doar cei din Ucraina.

Centrul este folosit de țările NATO pentru a efectua exerciții de antrenament, Rusia avertizând zilele trecute că liniile de aprovizionare ale NATO vor fi vizate.

UPDATE 1 Un nou primar a fost instalat în orașul ucrainean Melitopol, care se află sub control militar rusesc, după ce primarul ales a fost răpit vineri, potrivit administrației regionale Zaporojie.

Melitopol este un oraș din sudul Ucrainei care se află între orașul Mariupol, aflat sub asediu, și orașul Herson, ocupat în prezent de Rusia. Forțele rusești au ocupat Melitopol la câteva zile de la începutul invaziei, dar de atunci orașul a cunoscut proteste sporadice.

Vineri, primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost văzut într-o înregistrare video în timp ce era condus de bărbați înarmați afară din clădirea guvernamentală. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susținut de Rusia, a susținut că Fedorov este terorist și că este anchetat. Potrivit unui mesaj de pe site-ul web al procurorului din Luhansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la o comunitate criminală.

Reținerea lui Fedorov de către oamenii înarmați este primul caz cunoscut de reținere a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești, sau susținute de acestea, de la începutul invaziei.

Mai mulți martori au declarat pentru BBC că au auzit explozii în orașele Liov și Ivano-Frankivsk din vestul țării.

Și agențiile de presă ucrainene raportează explozii similare.

Agenția de știri UNIAN a citat utilizatori ai rețelelor de socializare care au raportat două explozii puternice în Liov. În Liov se află în prezent mulți diplomați și mass-media străine, iar prin oraș trec mulți refugiați în drumul lor spre ieșirea din Ucraina.

În Kiev, o dronă a fost doborâtă de forțele de securitate ucrainene sâmbătă după-amiază, potrivit unor oficiali și martorilor. Drona conținea trei kilograme de explozibil. Drona s-a prăbușit în cartierul Podil din Kiev, provocând un mic incendiu la o bancă.

Un atac aerian a fost lansat asupra unei baze militare ucrainene din Iavoriv, în vestul țării, în apropiere de granița cu Polonia, a anunțat duminică administrația militară regională din Liov, relatează Reuters. „Ocupanții au lansat un atac aerian asupra Centrului internațional pentru menținerea păcii și securității. Potrivit datelor preliminare, au lansat opt rachete”, a precizat administrația într-un comunicat. Centrul, situat la mai puțin de 25 km de granița cu Polonia, nu a precizat dacă a fost lovit și a spus că va face publice detalii mai târziu.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat forțele rusești că se vor confrunta cu o luptă până la moarte dacă vor încerca să ocupe capitala Kiev, în timp ce sirenele de raid aerian au trezit din nou locuitorii duminică dimineața, scrie Reuters.

„Dacă vor decide să lanseze un covor de bombe și pur și simplu să șteargă istoria acestei regiuni… și să ne distrugă pe toți, atunci vor intra în Kiev. Dacă acesta este scopul lor, lăsați-i să intre, dar vor trebui să trăiască singuri pe acest pământ”, a declarat Zelenski.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Rusia ar putea folosi arme chimice în urma invaziei sale în Ucraina și că o astfel de acțiune ar fi o crimă de război, potrivit unui interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag, preluat de Reuters.

„În ultimele zile, am auzit afirmații absurde despre laboratoare de arme chimice și biologice”, a declarat Stoltenberg, citat de Welt am Sonntag, adăugând că Kremlinul inventează pretexte false pentru a justifica ceea ce nu poate fi justificat.

„Acum că aceste afirmații false au fost făcute, trebuie să rămânem vigilenți, deoarece este posibil ca Rusia însăși să planifice operațiuni cu arme chimice sub această fabricare de minciuni. Aceasta ar fi o crimă de război”, a declarat Stoltenberg.

El a adăugat că, deși poporul ucrainean rezistă cu curaj invaziei rusești, zilele următoare vor fi, probabil, mult mai grele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.