RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua a 19 a Bombardamentele continuă, în timp...

RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua a 19 a Bombardamentele continuă, în timp ce se caută noi soluții de negociere UPDATE 5 Nouă morți după ce un turn de televiziune din vestul Ucrainei a fost atacat

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 5 Nouă persoane au fost ucise şi alte nouă rănite, luni, într-un atac al armatei ruse asupra unui turn de televiziune, în apropierea oraşului Rivne, în vestul Ucrainei, au declarat autorităţile locale, relatează AFP.

”La 16:00 GMT, putem declara că sunt nouă morţi şi nouă răniţi”, a declarat presei Vitali Kobal, şeful administraţiei locale, adăugând că ”două rachete” au lovit turnul de televiziune din Antopil, la 15 kilometri est de Rivne, şi o clădire administrativă aflată în apropiere.

”În acest moment, operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare şi vor continua până când resturile din clădiri vor fi complet îndepărtate”, a adăugat el.

Potrivit serviciilor de salvare, bombardamentul a avut loc luni în jurul orei 03:25 GMT.

Potrivit lui Vitali Kobal, accesul la televiziune a fost deja restabilit la sfârşitul zilei în partea de nord a regiunii Rivne, prin intermediul reţelei de cablu

UPDATE 4 Negocierile între Ucraina şi Rusia vor fi reluate marţi, fiind necesară „o pauză tehnică” pentru formularea conceptelor administrative, a declarat luni şeful delegaţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

„A fost luată o pauză tehnică în negocieri până mâine. Pentru activităţi suplimentare în subgrupurile de lucru şi pentru clarificarea definiţiilor tehnice. Negocierile continuă”, a transmis Mihailo Podoliak, prin Twitter.

Noua sesiune de negocieri între delegaţiile Ucrainei şi Rusiei s-a derulat prin videoconferinţă.

Anterior, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că negocierile cu Rusia sunt „dificile”. „Continuă discuţiile dificile. Toată lumea aşteaptă noutăţi. În această seară vom transmite informaţii despre rezultat”, declara Volodimir Zelenski.

UPDATE 3 Separatiştii proruşi din Doneţk au afirmat luni că un atac ucrainean a cauzat moartea a cel puţin 16 persoane şi rănirea altor circa 20, în centrul acestui mare oraş industrial din estul Ucrainei. Pe contul său de Telegram, apărarea teritorială din Doneţk a publicat fotografii cu mai multe trupuri însângerate zăcând pe o stradă, în mijlocul unor dărâmături. Un microbuz cu geamurile sparte poate fi de asemenea văzut în fotografii.

Iniţial, această sursă a anunţat că 20 de persoane a fost ucise, însă câteva minute mai târziu Ministerul local al Sănătăţii a informat pe Telegram că a înregistrat 16 morţi şi 23 de răniţi, în jurul orelor locale 12:50 (09:50 GMT). Acest bilanţ nu a putut fi verificat dintr-o sursă independentă.

UPDATE 2 China a denunţat luni o ”dezinformare” din partea SUA, după ce presa americană a relatat că Moscova i-a cerut Beijingului ajutor militar şi economic, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva războiului său în Ucraina, informează AFP şi Reuters.

„În ultimul timp, SUA răspândesc ştiri false despre China”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, în timpul unei conferinţe de presă zilnice, întrebat despre informaţiile publicate în The New York Times (NYT).

„Este complet fals, este pură dezinformare.


China şi-a expus clar şi consistent poziţia cu privire la criza din Ucraina. Jucăm un rol constructiv şi evaluăm situaţia în mod imparţial şi independent. A denigra poziţia Chinei nu este un lucru acceptabil”, a insistat el, citat de EFE.

UPDATE 1 Uzina de avioane Antonov, din nordul Kievului, a fost bombardată de trupele ruse, afirmă autoritățile din capitala Ucrainei, citate de BBC. Fabrica de aeronave Antonov este situată pe aerodromul Sviatoshyn, la aproximativ 10 km de centrul orașului Kiev.

Administrația orașului afirmă că serviciile de urgență se află la locul exploziei. Videoclipuri neverificate de BBC, apărute pe rețelele de socializare, arată un nor gros de fum care se ridică de deasupra fabricii.

Știrea inițială

Noi bombardamente au fost raportate, azi noapte, la Harkov și Kiev. În capitala Ucrainei, autoritățile susțin că artileria rusă a lovit un bloc cu nouă etaje care a luat foc, pompierii intervenind pentru a stinge incendiul.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat luni din nou NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra ţării sale, avertizând că, în caz contrar, Alianţa Nord-Atlantică ar putea să vadă „rachete ruseşti” căzând asupra statelor sale membre, notează AFP.

„Dacă nu ne închideţi cerul, este doar o chestiune de timp, rachete ruseşti vor cădea pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, peste casele cetăţenilor din NATO”, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat puţin după miezul nopţii.

Ramzan Kadîrov, liderul regiunii Cecenia din Rusia şi un aliat important al preşedintelui Vladimir Putin, se pare că ar fi călătorit în Ucraina pentru a se întâlni cu trupele cecene, care au pornit ofensiva contra Kievului. Kadîrov a fost acuzat în repetate rânduri de SUA şi Uniunea Europeană de încălcări ale drepturilor omului, relatează Reuters.

Ambasada Chinei în Statele Unite a exprimat preocupări în legătură cu războiul din Ucraina şi a anunţat că depune eforturi pentru a evita escaladarea confruntărilor militare, informează BBC News şi agenţia Reuters.

„Situaţia din Ucraina este într-adevăr preocupantă. Acum, prioritatea este să evităm ca actuala situaţie tensionată să escaladeze sau chiar să scape de sub control”, a declarat duminică seară Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei din Washington.

Rugat să comenteze informaţiile difuzate de cotidianul Financial Times privind o presupusă cerere a Rusiei pentru a primi asistenţă militară şi economică din China, Liu Pengyu a răspuns: „Nu am auzit deloc despre aceste lucruri”.

Oficiali de la Washington au avertizat Beijingul că se va expune consecinţelor dacă va oferi asistenţă Rusiei, vizată de sancţiuni economice masive din cauza războiului din Ucraina.

O sesiune de negocieri prin videoconferinţă între Rusia şi Ucraina va avea loc luni, a confirmat duminică seara Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Luni va avea loc o sesiune de negocieri pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare” ale discuţiilor, a scris el pe contul său de Twitter.

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, anunţase că acest schimb de opinii va avea loc luni prin videoconferinţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.