RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua 23 Noi atacuri asupra Liovului, lângă granița cu...

RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua 23 Noi atacuri asupra Liovului, lângă granița cu Polonia UPDATE 7 Jurnalistă din Ucraina, ținută captivă de ruși

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 7 Jurnalista Victoria Roshchyna ar fost răpită în timp ce se afla în Berdiansk, localitate din Ucraina, ocupată temporar de ruși. De acest lucru sunt convinși colegii ei de la Hromadske.

Într-o declarație, publicația Hromadske a afirmat că, în opinia redacției, jurnalista Victoria Roshchyna, a fost reținută de FSB-ul rus.

„Jurnalista noastră Victoria Roshchyna este ținută captivă de ocupanții ruși. Ea relata din punctele fierbinți din estul și sudul Ucrainei încă de la începutul războiului ruso-ucrainean. Din 12 martie, nu am putut să o mai contactăm pe Victoria. După cum am aflat de la martori, în acel moment, jurnalista se afla în Berdianskul ocupat temporar. Pe 16 martie, am aflat că, cu o zi înainte (probabil pe 15 martie), Victoria a fost reținută de FSB-ul rusesc. În prezent, nu știm unde se află aceasta. Facem apel la comunitatea ucraineană și internațională să ne ajute să o găsim și să o eliberăm pe Victoria Roshchyna, jurnalista Hromadske”, au transmis colegii jurnalistei, citați de The Guardian.

„Fosta mea colegă, strălucitul reporter Vika Roshchyna de la @hromadske a fost probabil capturată de ruși. Conform Hromadske TV, ea a fost reținută de FSB în drum spre Mariupol. Nu s-a mai luat legătura cu ea de deja 6 zile”, spune și jurnalistul Ostap Yarysh, pe Twitter

UPDATE 6 Preşedintele rus Vladimir Putin a justificat vineri invazia rusă în Ucraina, promiţând zecilor de mii de simpatizanţi ai săi adunaţi la un miting pe stadionul Lujniki din Moscova, care agitau drapelul naţional, că obiectivele Kremlinului vor fi atinse în Ucraina.

„Ştim ce trebuie să facem, cum să facem şi cu ce preţ. Şi ne vom îndeplini absolut toate planurile”, a spus Putin la mitingul de pe stadionul Lujniki, cu ocazia împlinirii a opt ani de la anexarea oficială a peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

El a spus că soldaţii ruşi care luptă în ceea ce Kremlinul numeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina au ilustrat unitatea Rusiei.

„Umăr la umăr, se ajută unul pe altul, se sprijină unul pe altul şi când este nevoie se apără de gloanţe cu trupurile lor ca fraţii. O astfel de unitate nu am mai avut-o de mult timp”‘, a spus el. Preşedintele rus a dispărut brusc de pe ecrane în mijlocul discursului său, Kremlinul explicând incidentul printr-o defecţiune tehnică, potrivit AFP şi TASS.

Putin era pe punctul să laude eroismul soldaţilor ruşi desfăşuraţi în Ucraina, în faţa a zeci de mii de persoane pe stadion, când, brusc, postul public de televiziune Rossia-24 a început să arate momente de la acelaşi eveniment, discursuri oficiale şi cântece cunoscute.

Cincisprezece minute mai târziu, televiziunea a reluat difuzarea înregistrată a discursului preşedintelui rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ulterior agenţiilor de presă ruse că emisia în direct a fost întreruptă din cauza unei „defecţiuni tehnice la un server”.

În discurs, Putin a evidenţiat unitatea poporului rus faţă de „operaţiunea militară specială” din Ucraina, care a fost condamnată în unanimitate de comunitatea internaţională şi care a provocat peste trei milioane de refugiaţi din 24 februarie până în prezent, potrivit EFE.

UPDATE 5 Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a pledat, în discuţia cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, pentru evitarea conflictelor militare şi a confruntărilor între naţiuni, în contextul amplificării tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.

„Relaţiile între state nu pot ajunge în etapa confruntărilor militare. Conflictele şi confruntările nu sunt în interesul nimănui. Pacea şi securitatea sunt cele mai valoroase comori ale comunităţii internaţionale”, i-a transmis Xi Jinping lui Joseph Biden în videoconferinţa desfăşurată vineri, conform postului public CCTV, citat de CNN.

„În prezent, lumea nu este în pace şi nici liniştită.


Criza din Ucraina este ceva ce nu vrem să vedem. În calitatea de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU şi de cele mai mari economii ale lumii, nu trebuie doar să conducem în direcţia corectă relaţiile China-SUA, ci trebuie să asumăm responsabilităţi internaţionale şi să depunem eforturi pentru pace şi calm”, a subliniat Xi Jinping.

Potrivit oficialilor de la Washington, preşedintele Joseph Biden îi cere lui Xi Jinping să se ralieze presiunilor Occidentului asupra Rusiei, avertizând că Beijingul se va expune unor sancţiuni dacă oferă asistenţă militară Moscovei.

China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.

UPDATE 3 Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a declarat că americanii vor să controleze întreaga lume. Ar vrea să arate ca „un salon american”, a spus politicianul rus.

Ministrul de Externe consideră că americanii vor să transforme lumea, astfel încât ei să poată lua toate deciziile importante.

Sunt numeroase țări care nu doresc să primească ordine de la Unchiul Sam, a adăugat Lavrov, potrivit Sky News.

Sergei Lavrov a mai declarat că „sancțiunile ne vor face mai puternici” și „că am pierdut orice speranță că ne putem baza pe vest”.

UPDATE 2 Europa trebuie să fie pregătită să se apere de atacuri nucleare, a avertizat un fost comandant NATO. Generalul Richard Shirreff, fostul adjunct al comandantului suprem NATO, a declarat pentru Sky News că forțele rusești au demonstrat „o incredibilă incompetență și o lipsă de profesionalism”, adăugând că acestea adoptă strategii de amatori.

Moralul în rândul trupelor rusești „a ajuns la fund”, a mai spus generalul.

De aceea, chiar dacă războiul se desfășoară doar pe teritoriul Ucrainei, Europa trebuie să fie pregătită pentru eventuale atacuri. „Putin nu poate accepta înfrângerea și, în stilul KGB, dacă are probleme într-o parte ar putea provoca probleme mai mari în altă parte”, a explicat Sir Richard Shirreff. Trebuie să fim pregătiți pentru un atac cu arme chimice, poate chiar nucleare, a precizat generalul.

UPDATE 1  Rusia a stabilit o zonă de excludere aeriană deasupra regiunii Donbas din Ucrainei, a anunțat un oficial pro-rus din Doneţk, potrivit agenţiei de ştiri Interfax. Regiunea din estul Ucrainei este compusă din Doneţk și Luhansk. Parțial, regiunea este controlată de separatiștii care au înființat două republici populare.

Decizia privind stabilirea zonei de excludere aeriană deasupra regiunii Donbas a fost luată de ruși, anunță sursele citate de Sky News. În zona de excludere aeriană nu au voie să intre aparatele de zbor, iar cele care încalcă regula pot fi doborâte. Măsura este folosită pentru a proteja ținte de la sol și populația civilă.

Știre ințială

Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de joi spre vineri în orașul din nord-vestul Ucraineei, Liov, anunță Sky News. Cel puțin trei explozii puternice au fost auzite în orașul Liov în jurul orei 6.30 AM, ora locală.

Sunt mărturii potrivit cărora aeroportul a fost lovit. Stația tv 24 din Ucraina a prezentat pe Telegram câteva imagini cu un nor mare de fum filmat de la distanță. Până în prezent Liov a fost ferit de atacurile rușilor. Orașul se află la aproximativ 80 de kilometri de granița cu Polonia.

Administraţia Rusiei a transmis, joi, Bulgariei, înaintea vizitei secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, să evite furnizarea de armament Ucrainei, avertizând că vor fi afectate în mod durabil relaţiile bilaterale dintre Sofia şi Moscova.

„Aş vrea să îi avertizez pe oficialii bulgari că furnizarea de armament şi muniţie, inclusiv de origine sovietică, naţionaliştilor ucraineni este improbabil să aducă optimism în dialogul bilateral, care oricum este deja deteriorat în acest moment”, a declarat ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, conform agenţiei Associated Press.

Avertismentul intervine înaintea vizitei la Sofia a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin. Vizita oficialului american va fi o oportunitate pentru discuţii cu liderii bulgari despre posibila furnizare de asistenţă militară Ucrainei, în contextul invaziei militare ruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.