Război în Ucraina ziua 24. Rusia a blocat accesul ucrainenilor la Marea...

Război în Ucraina ziua 24. Rusia a blocat accesul ucrainenilor la Marea Azov UPDATE 8 Jurnalistă din Ucraina, dat dispărut

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 8  Un reporter ucrainean a dispărut și se crede că a fost reținut de ruși, așa cum se spune că s-a întâmplat cu zeci de alți jurnaliști, activiști și oficiali, anunță CNN.

Un post de radio din Ucraina a anunțat că unul dintre reporterii săi din sudul țării a dispărut și se crede că este reținut de ruși.

Reprezentanții postului Hromadske au spus că au vorbit ultima dată cu reporterul Victoria Roshchina pe 12 martie, la o zi după ce ea a făcut o știre din orașul ocupat Enerhodar.

Liudmyla Denisova, comisarul pentru drepturile omului din Ucraina, a declarat sâmbătă că guvernul crede că Victoria Roshchina a fost răpită de ruși în orașul Berdiansk.

Hromadske este un mic post de radio care s-a lansat în 2013 și care este asociat cu protestele din Kiev care au început în acel an.

UPDATE 7 Un înalt oficial din China a vorbit despre sancțiunile impuse Rusiei de țările vestice spunând că „acestea sunt din ce în ce mai scandaloase”. Ministrul adjunct de Externe, Le Yucheng, a ținut un discurs în cadrul unui forum de securitate de la Beijing. „Sancțiunile impuse Rusiei sunt din ce în ce mai scandaloase”, a spus Yucheng, potrivit Sky News.

El a adăugat că oamenii din Rusia sunt privați de bunuri din exterior „fără nicio justificare”. „Istoria a arătat că sancțiunile nu pot rezolva problemele… Sancțiunile vor afecta doar oamenii, economia și sistemul financiar… și vor înrăutăți economia globală”.

Le Yucheng a mai spus că înțelege teama Rusiei față de NATO, spunând că alianța nu ar trebui să se extindă spre est împingând Rusia „într-un colț”. China este singura țară mare care nu a criticat Rusia pentru invadarea Ucrainei. Chinezii nici măcar nu folosesc termenul „invazie”. Totuși, ei și-au exprimat profunda îngrijorare față de război și de sancțiuni.

UPDATE 6 Oficialii SUA au confirmat faptul că Rusia a folosit, în premieră, rachete hipersonice, anunță CNN.

Americanii au putut să urmărească lansarea, au spus sursele citate de jurnaliști. Lansarea a avut rolul de a testa armele și de a trimite un mesaj, au adăugat sursele. Armele hipersonice au viteza foarte mare, sunt foarte greu de detectat și pot ocoli sistemele defensive.

UPDATE 5 Starea de asediu a fost impusă sâmbătă în regiunea ucraineană Zaporojie și va fi în vigoare până luni, au anunțat oficialități locale, citate de CNN.

Oleksandr Starukh, șeful consiliului regional din Zaporojie, a anunțat că starea de asediu intră în vigoare la ora locală 16.00 și se va încheia luni, la ora 6.00.

„Pentru siguranța dumneavoastră vă rugăm să nu ieșiți pe stradă sau în alte spații publice în acest interval, cu excepția celor care au permis de trecere și carduri de identitate”, a anunțat Starukh pe rețelele de socializare. „Apărarea regiunii continuă”, a adăugat Oleksandr Starukh.

Zaporojie a fost destinația a mii de oameni care au părăsit Mariupol, orașul asediat de pe coasta sudică. Centrala nucleară din apropiere a fost capturată de soldații ruși.

UPDATE 4  Rusia susține că a distrus centre de informații radio și electronice din zona Odesa a Ucrainei, potrivit CNN.

Ministrul Apărării din Rusia a spus sâmbătă că prin utilizarea sistemului de rachete au fost distruse centre de informații radio și electronice ale forțelor ucrainene din așezările Veliky Dalnyk și Velikodolinskoe, în zona Odesa de pe malul Mării Negre.

CNN nu a putut să verifice informația din surse independente. „Pe 19 martie, noaptea, o operațiune a armatei și aeronave fără pilot au lovit 69 de obiective militare din Ucraina”, a mai spus ministrul rus.

Demnitarul susține că în total „de la începutul operațiunii speciale, 196 de aeronave fără pilot ucrainene, 1.438 de tancuri și alte vehicule blindate, 145 de lansatoare de rachete, 556 de piese de artilerie și 1.237 de vehicule militare au fost distruse”.

UPDATE 3 Forţele armate ucrainene au anunţat sâmbătă eliminarea în luptă a generalul-locotenentului rus Andrei Mordvciov, comandantul Armatei a VIII-a ruse din cadrul Districtului militar Sud al Federaţiei Ruse, ucis la 19 martie în Cernobaievka, regiunea Herson, relatează agenţiile de presă EFE şi Unian.

Potrivit consilierului ministrului ucrainean de interne Vadim Denisenko, nici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Uniunea Sovietica nu a pierdut atât de mulţi generali în doar trei săptămâni.
Denisenko, care a făcut aceste declaraţii la postul de televiziune local ‘Rada’, a spus că nu are nimic împotrivă ca aşa ceva să se mai întâmple dacă invadatorii continuă agresiunea.

UPDATE 2 SUA au acceptat să ofere o companie de infanterie mecanizată Stryker pentru grupul tactic de luptă al Bulgariei în cadrul eforturilor NATO de a-şi consolida flancul estic după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat sâmbătă premierul bulgar Kiril Petkov, citat de Reuters.

„SUA au fost de acord să trimită o companie Stryker” a spus el într-o conferinţă de presă comună cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Sofia.


„Acesta este un semn puternic pentru toţi aliaţii noştri din NATO”, a adăugat Petkov.

Bulgaria, altădată cel mai apropiat aliat al Moscovei în perioadă Războiului rece, dar stat membru al NATO şi al UE, înfiinţează un grup tactic de luptă de până la 1.000 de soldaţi sub conducerea operaţională a Comandantului suprem al forţelor aliate în Europa. Se aşteaptă ca acest grup tactic de luptă să aibă în componenţa sa trupe din alte ţări aliate.

„Doresc să subliniez importanţa anunţului că Bulgaria a înfiinţat şi conduce un grup tactic de luptă multinaţional al NATO. Este un pas important şi îl sprijinim pe deplin”, a spus Austin.

Bulgaria, a afirmat Petkov, va continua să trimită ajutor umanitar în Ucraina şi să primească refugiaţi ucraineni care fug din calea războiului, dar nu are în vedere trimiterea de arme Kievului deocamdată, întrucât această ţară de la Marea Neagră este prea aproape de conflict.

UPDATE 1 Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a utilizat cu o zi în urmă rachete hipersonice „Kinjal” pentru a distruge un depozit subteran de arme şi muniţii aeriene în vestul Ucrainei, ceea ce reprezintă o premieră, relatează AFP şi EFE.

Acest tip de rachetă, cu manevrabilitate ridicată, sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Moscovei. Utilizarea acestui tip de rachetă este o premieră în conflictul din Ucraina, potrivit agenţiei de presă oficiale RIA Novosti.

„La 18 martie, complexul aeronautic ‘Kinjal’ cu rachetele sale balistice hipersonice a distrus un important depozit subteran de rachete şi muniţie de aviaţie ale armatei ucrainene în localitatea Deliatin, în regiunea Ivano-Frankivsk”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în cursul conferinţei sale de presă zilnice.

În total, vineri seara, Rusia a efectuat tiruri asupra a 69 de instalaţii militare pe teritoriul Ucrainei, a indicat Ministerul rus al Apărării, între care 12 depozite militare şi 43 de locuri de parcare pentru vehicule militare.

„În plus, grupurile antiaeriene ale aviaţiei ruse au doborât 12 drone ucrainene”, a spus Konaşenkov.

Armata rusa a lovit vineri pentru prima dată o ţintă în vestul Ucrainei, unde a distrus o parcare de avioane la o fabrică de reparaţii din apropierea aeroportului din Lviv, potrivit surselor oficiale.

Rusia nu a raportat niciodată până acum utilizarea acestei rachete balistice în cele doua conflicte în care este implicată, Ucraina şi Siria. Acest tip de rachetă a fost utilizată de mai multe ori la exerciţii de la primul test reuşit în 2018.

Rachetele balistice hipersonice „Kinjal” şi rachetele de croazieră „Zircon” aparţin unei familii de noi arme dezvoltate de Rusia, pe care Putin le califică drept „invincibile”.

Știrea inițială

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, după ce forțele rusești care au invadat țara și-au întărit ocupația în jurul orașului Mariupol. „Ocupanții au acces parțial în districtul operațional Donețk, lipsind temporar Ucraina de accesul la Marea Azov”, a declarat ministerul într-o declarație, scrie Sky News.

Ministerul nu a precizat dacă forțele ucrainene au recâștigat accesul la Mare. Rusia a declarat vineri că forțele sale „strâng lațul” în jurul Mariupolului, unde se estimează că 80% din locuințe au fost avariate și aproximativ 1.000 de persoane ar putea fi încă blocate în adăposturi improvizate, sub teatrul distrus. Luptele au ajuns aproape de centrul Mariupolului.

Ministerul ucrainean al Apărării susține, sâmbătă, că l-a ucis pe generalul-locotenent rus Andrei Mordvichev. Acesta ar fi al cincilea general rus ucis în conflictul dintre Rusia și Ucraina, scrie Sky News. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării din Ucraina, Oleksi Reznikov.

Dacă informația privind uciderea generalul-locotenentului rus Andrei Mordvichev se confirmă, acesta este al cincilea comandant rus ucis în timpul conflictului care a izbucnit în 24 februarie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat sâmbătă un apel Moscovei, afirmând că este „timpul” să discutam despre „pace şi securitate”, deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii, notează AFP.

„Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli”, a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită.

„Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina”, a pledat şeful statului.

„În caz contrar, a avertizat el, pierderile pentru Rusia vor fi de aşa natură încât va fi nevoie de mai multe generaţii ca să-şi revină”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.