Rețea care transporta migranți din Asia și Africa prin Timișoara, spre vestul...

Rețea care transporta migranți din Asia și Africa prin Timișoara, spre vestul Europei, destructurată de DIICOT. Cum acționau traficanții

0
DISTRIBUIȚI

16 persoane care făceau parte dintr-un grup specializat în traficul de migranți au fost reținute de polițiștii și procurorii DIICOT din Brașov.

Potrivit DIICOT, miercuri au fost făcute 15 percheziții domiciliare în județele Brașov și Sibiu la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți. Au fost ridicate înscrisuri, bani, telefoane mobile, două autovehicule, precum și alte mijloace materiale de probă necesare continuării cercetărilor.

Conform procurorilor, din decembrie 2020, în Brașov a fost constituit un grup infracțional organizat specializat, grup care a acționat în mod constant în zona frontierei de vest a României în vederea realizării mai multor transporturi ilegale de migranți din India, Etiopia și Eritrea. Informațiile despre data și locațiile de unde trebuiau îmbarcați migranții, precum și țara de destinație finală a acestora, erau primite de liderul grupării de la o persoană care avea contacte în interiorul unei taberei de refugiați din Serbia.

Grupul făcea două tipuri de transporturi.


Un transport scurt, în care migranții erau trecuți granița dintre Serbia în România pe raza județului Timiș. De aici, migranți erau preluați cu o dubă care îi transporta în Timișoara, unde erau adăpostiți într-o locație închiriată pentru perioada de timp necesară strângerii unui număr suficient pentru a face un transport lung. În momentul în care erau adunate 10-15 persoane, acestea erau transportate cu o dubă spre destinația finală (în general, Italia).

Cel de al doilea tip de transport, lung, se realiza de la Timișoara până în Italia. Modalitatea de a trece migranții frontiera de stat a României cu Ungaria era următoarea: migranții erau trecuți pe jos, dar nu prin punctul de trecere al frontierei, de o călăuză. Duba sau autoturismul trecea vama prin punctul de trecere al frontierei doar cu un șofer, migranții fiind așteptați de dubă la o distanță de aproximativ 2-3 km de granița României cu Ungaria, în interiorul Ungariei. Migranții erau urcați în dubă/autoturism și transportați până în Italia, Germania sau altă țară europeană.

Sumele de bani aferente transporturilor erau trimise prin sisteme de transfer rapid, de la agenții din Atena-Grecia, pe numele membrilor grupului, șoferilor sau pe numele unor persoane apropiate. Inițial era trimis un avans, pentru a fi folosit de membrii grupului pentru cheltuielile prilejuite de transport, iar ulterior, după efectuarea transportului, restul sumei de bani era transferată din Grecia sau remisă în mod direct.

Până în luna decembrie 2021, grupul a primit din Atena – Grecia suma totală de 84.622 euro și 62.740 RSD (dinari sârbești).

Polițiștii și procurorii au documentat până în prezent 9 transporturi, ultimul fiind efectuat în 9 februarie 2022.

Procurorii au dispus măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore a 16 persoane, urmând ca, în cursul zilei de joi 12 inculpați să fie prezentați Tribunalului Brașov cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.