Se apropie o nouă ediție a Festivalului-concurs „Lada cu zestre”, eveniment dedicat...

Se apropie o nouă ediție a Festivalului-concurs „Lada cu zestre”, eveniment dedicat folclorului, artei și gastronomiei bănățene

0
DISTRIBUIȚI

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează în perioada martie-iulie cea de-a XV-a ediție a festivalului-concurs „Lada cu zestre”, care readuce în prezent tradițiile bănățene. La această ediție, evenimentul reunește 30 de formații de dansuri populare, peste 900 de artiști, 20 de colecționari de artă populară, mai mult de 60 de preparate de gastronomie bănățeană și 40 de recitatori în grai bănățean.

Festivalul-concurs „Lada cu Zestre” este unul dintre cele mai performante și durabile programe pentru   conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale – dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri și gastronomie tradițională – din toate zonele și subzonele județului Timiș, fiind structurat pe următoarele secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională. Toate acestea sunt grupate la rândul lor în două categorii: „Laureați” și „Zestrea Timișului”.

Gospodine bănățene, dansatori, soliști vocali și instrumentiști, grupuri, formații și ansambluri folclorice, tarafuri, meșteșugari, colecționari de artă populară, precum și recitatori în grai bănățean urmează să-și valorifice talentul în fața juriului din patru centre zonale: în 2 aprilie 2022 la Giarmata Vii, la ora 14:00, la categoria Laureați participă Ghiroda, Făget și Voiteg; în 3 aprilie 2022, la ora 14:00, la Giarmata, la categoria Laureați participă localitățile Giarmata și Checea. La categoria Zestrea Timișului, în 9 aprilie 2022, la Jimbolia, la ora 14:00 participă următoarele localități: Uivar, Sânmihaiu Român, Otelec, Dudeștii Vechi, Valcani, Sânpetru Mare, Cenad, Lenauheim, Parța, Peciu, Uivar, Iohanesfield, Comloșu Mare, Satchinez, Biled, Dudeștii Noi, Giulvăz, Giera, Jimbolia.


În 10 aprilie la Buziaș, la ora 14:00 sunt invitate în concurs următoarele localități: Nițchidorf, Coșteiu, Chevereșu Mare, Liebling, Remetea Mare, Găvojdia, Criciova, Jamu Mare, Moravița, Curtea, Margina, Pădureni, Fârdea, Asociația Culturală Veselia (Deta), Livezile, Junii Timișului, Buziaș.

La secțiunea coregrafie juriul îi are în componență pe Marius Ursu, Vasile Peri, Puiu Munteanu, Nicolae Stănescu, la secțiunea muzicală jurizează Remus Vălungan, Marius Cîrnu, Carmen Popovici Dumbravă, la expoziții Maria Hadiji, Alina Mafa, la literatură dialectală Tania Țunaș Stavilă, Adela Popa, iar la gastronomie Mărioara Pisat și Nicolaie Tomescu.

În funcție de clasamentul obținut pe localități, se vor acorda următoarele premii: marele premiu – 4.500 de lei; „Laureați” –  premiul I –   4.000 de lei, premiul II –  3.500 de lei, premiul III – 3.000 de lei; categoria „Zestrea Timișului” – premiul I –   3.000 de lei, premiul II –  2.500 de lei, premiul III – 2.000 de lei.

Mai multe detalii sunt disponibile  pe www.ccajt.ro, email ccajt@ccajt.ro, și remus.ccajt@gmail.com telefon 0256435158 sau 0746224930.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.