Un MiG 21 LanceR al Forțelor Aeriene Române, aflat în misiune de...

Un MiG 21 LanceR al Forțelor Aeriene Române, aflat în misiune de patrulare, s-a prăbușit în județul Constanța UPDATE 4 Și pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a murit

0
DISTRIBUIȚI

Incident aviatic, miercuri seară, în județul Constanța. Un MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar. Din primele informații, avionul de vânătoare s-a prăbușit în zona localității Cogealac. Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului.

Miercuri seara, la ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei, anunță Ministerul Apărării Naţionale.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19:50.

Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.

UPDATE Elicopterul care căuta avionul MIG a disparut de pe radar

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20:21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44, anunță MApN. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Din primele informații, elicopterul care avea la bord un echipaj format din cinci militari, s-a prăbușit în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.

UPDATE 2 Decesul celor cinci soldați de la bordul elicopterului care căuta MIG-ul dispărut de pe radar în județul Constanța aa fost confirmat oficial.

„Din păcate, temerile cele mai negre s-au adeverit în cazul elicopterului IAR 330-Puma.


Aeronava a fost găsită la 11 kilometri de aerodrom, prăbușită, niciunul dintre cei cinci membri ai echipajului nu a supraviețuit”, a declarat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, la Digi24.

Pilotul aeronavei MiG 21 LanceR este în continuare căutat.

UPDATE 3 Șapte militari, nu cinci, au murit în accidentul aviatic din Constanța. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

UPDATE 4 Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR, care s-a prăbușit miercuri seara în județul Constanța, a decedat, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Potrivit MApN, pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20:00, iar la ora 20:03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei. Pilotul nu a reușit să se catapulteze.

MApN anunță că toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Joi, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.