Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down, marcată și la Timișoara prin...

Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down, marcată și la Timișoara prin mai multe evenimente

0
DISTRIBUIȚI

În fiecare an, în 21 martie, este marcată Ziua Mondială a Sindromului Langdon-Down, al cărei scop este creșterea gradului de conștientizare privind problemele pe care le întâmpină pacienții această afecțiune și familiile acestora la capitolul integrare socială și îngrijire medicală adecvată.

Anul acesta, STPT a fost alături de Centrul de Resurse și Asistență Educațională „Speranța” din Timișoara, în cadrul proiectului „Pentru un zâmbet de copil”.

Timp de o oră, într-o plimbare pe Canalul Bega cu două dintre cele șase ambarcațiuni ale STPT, asistenții sociali din cadrul Centrului au expus mai multe idei despre gradul de conștientizare privind problemele pe care le întâmpină pacienții cu sindrom Down și familiile acestora la capitolul integrare socială și îngrijire medicală adecvată.

În cadrul aceleași acțiuni, luni, în jurul orei 15:00, 23 de copii însoțiți de părinți au urcat în ambarcațiunile Huniade și Glad, unde timonierii Constantin Nicola și Viorel Mandac le-au împărtășit mai multe din tainele navigației.

„A fost o experiență foarte frumoasă, cu multe zâmbete din partea micuților, care au promis că ne vor mai vizita, pentru a împărtăși astfel de momente unice”, au transmis reprezentanții STPT.

De asemenea, tot cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, Fundaţia „Pentru Voi” a organizat în cele trei centre de zi ale sale dezbateri cu subiectul: „Ce înseamnă incluziunea?”, tema aleasă de Organizația Națiunilor Unite pentru anul 2022.

„Împreună putem pleda pentru incluziunea deplină  în societate a persoanelor cu sindrom Down și a tuturor persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Vom păstra tradiția celor zece ani de când sărbătorim această zi, purtând șosete desperecheate, în semn de solidaritate, deoarece persoanele cu Sindrom Down se nasc cu un cromozom în plus, iar acesta are forma asemănătoare unei șosete, haine și eșarfe multicolore, care simbolizează diversitatea. Pentru că acceptarea diversității  este un prim pas către incluziunea social”, au transmis reprezentanții fundației.

În România, nu avem statistici defalcate pe tipurile de dizabilitate, așa că nu se cunoaște numărul total al persoanelor cu Down din țară și câte dintre aceste persoane sunt adulte. Incluziunea înseamnă pentru o persoană adultă și un loc de muncă.

Numărul persoanelor cu dizabilități angajate, în martie 2021, este de 33.134, ceea ce reprezintă un procent de doar 7,98% din totalul  persoanelor adulte cu dizabilități cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.

„Ziua Mondială a Sindromului Down este o zi potrivită pentru a aduce din nou în atenția cetățenilor și factorilor de decizie situatia reală a incluziunii persoanelor cu sindrom Down.


Persoanele cu sindrom Down au nevoie de sprijinul şi prietenia celor din comunitate. Au nevoie să fie valorizați, să fie incluși în viața comunității, să aibă un loc de muncă, să participe la activități sociale, culturale, sportive”, a declarat Laila Onu, director general al Fundaţiei „Pentru Voi”.

Aceasta a oferit și un exemplu de incluziune, și anume acțiunea echipei de fotbal Politehnica Timișoara, care a rezervat o mini-tribună pentru persoanele cu dizabilități intelectuale de la Fundația Pentru Voi.

Câțiva fotbaliști de la echipă au mers personal să facă invitația la meciul de sâmbăta trecută, au vizitat Centrul de Zi „Orizonturi Noi”, au vorbit cu beneficiarii centrului, care i-au primit cu multă căldură și s-au arătat interesați de o colaborare viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.