„Acasă în Banat” caută voluntari pentru renovarea a zeci de case vechi...

„Acasă în Banat” caută voluntari pentru renovarea a zeci de case vechi din zona montană a Timișului

0
DISTRIBUIȚI

Pentru al patrulea an consecutiv, Asociația Acasă în Banat va derula proiectul „Color the Village”, în cadrul căruia, timp de trei zile, sute de voluntari vor renova fațadele unor case. În acest an, proiectul se va desfășura în zona montană a județului Timiș, unde vor fi renovate fațadele a 30 de case din satul Fărășești, care aparține de comuna Pietroasa. Asociația și-a propus să salveze cât mai multe case bătrânești, folosind materiale și tehnici tradiționale, precum și moara din localitate, pentru ca satul să devină o atracție turistică ecologică.

Asociația „Acasă în Banat” începe, de astăzi, înscrierea voluntarilor pentru derularea acestui proiect, care va avea loc 9 – 11 iunie, pentru a pune în valoare patrimoniul arhitectural rural al Banatului dar și pentru a ajuta familiile care, din diverse motive, nu au posibilitatea de a-și recondiționa casele cu forțe proprii. Satul se remarcă prin numărul mare de case bătrânești care s-au păstrat, multe dintre ele construite din lemn, cu o arhitectură specifică zonei etnografice Făget, cu fațade frumos ornate, cruci din lemn, o moară de apă și diverse construcții din piatră, cu un farmec aparte.

În cele trei zile, vor fi zugrăvite casele iar lemnul va fi tratat și vopsit, pentru a-și recăpăta frumusețea de odinioară. Voluntarii pot participa la una sau mai multe zile ale acțiunii, iar experiența în construcții nu este obligatorie deoarece pentru fiecare casă vor fi organizate echipe de mai mulți voluntari, sub coordonarea unui voluntar cu experiență. „Suntem la a patra ediție de Color the Village și scopul nostru este să demonstrăm că putem face ceva în mod activ, pentru a opri distrugerea arhitecturii tradiționale din Banat și pentru a o pune în valoare. Este o provocare și în acest an, ca fiecare ediție precedentă, însă noi suntem încrezători că unindu-ne forțele vom putea face diferența, implicând atât voluntari, cât și localnici și administrația publică”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat. În acest an, „Acasă în Banat” beneficiază și de sprijinul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, deoarece acest demers va contribui la promovarea turistică a zonei, una din cele mai pitorești ale județului.

Prin acest proiect, unic în țară, în edițiiile precedente au avut loc acțiuni similare în localitatea timișeană Racovița și în așezările cărășene Eftimie Murgu și Ilidia.

Înscrierile se pot face până în data de 31 mai iar sprijinul poate consta fie prin participarea voluntarilor la această acțiune, fie prin donații făcute în contul asociației „Acasă în Banat” – CIF 39329018, adresa: sat.


Valeapai, nr.134, județul Caraș-Severin. Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801, donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801, SWIFT/ BIC: BTRLRO22, PayPal: acasainbanat@gmail.com, Revolut: 0748918091.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.