„Aripi la cer”, o expoziție încărcată de „forță simbolică”, la Timișoara FOTO

„Aripi la cer”, o expoziție încărcată de „forță simbolică”, la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1324885288">

O nouă expoziție, intitulată „Aripi la cer”, care prezintă publicului lucrări de ceramică realizate de Gloria Grati, a fost deschisă, în parteneriat cu grupul Noima, la Galleria 28 de pe strada C. Brâncoveanu nr. 28 din Timișoara.

Despre expoziție, curatorul Maria Pașc notează: „Într-atât sunt de încărcate de forță simbolică aripile Gloriei Grati, încât ne poartă întru începuturi, pe când povestea vieții Mântuitorului era a minunatei tinereți, înfățișată în fermecătoare simboluri ce înfloresc în decoruri paradisiace. În împletirea decorativă a acelorași simbolice ghirlande de viță-de-vie îl întâlnim pe Iisus, drapat în togă antică, în mână ținând varga de-minuni-făcătoare cu care schițează gestul imperativ și «misterioso» al taumaturgilor, dar și pe Orfeu, misticul poet. Acestea sunt cerurile atinse de aripile Gloriei. Totul, de la primitivismul reliefurilor și inciziilor în materie, până la stilizări ce amintesc de arhaisme variate sau sugestii din arta clasică, ne conduce spre acele înalturi. Gloria știe să dăruiască forță și celei mai mici compoziții ale sale, să adune formă, s-o preseze, ca din tensiune să izbucnească energii zăgăzuite. Tehnica, în sensul de procedeu, nu e de căutat în lucrările Gloriei Grati. Dimpotrivă, artista tinde către o simplificare, înlăturare a rețetarului, fapt care dă un aspect unic lucrărilor sale. În cea mai simplificată expresie, lucrările dau impresia de monumental chiar dacă sunt concepute în dimensiuni mici. Formele sunt prezentate în volume pline, libere, descătușate geometric, cu melodioase linii arcuite care se nasc în ceramica policromă. Lucrările Gloriei sunt gândite concertat și constructiv. Concepția întreagă a ciclului de lucrări <<Aripi>> stă așezată pe o idee care este totodată atât abstracție voită, cât și construcție adâncită în materie. Stil discret, fără accente demonstrative.”

Expoziția poate fi vizitată până în 29 aprilie, de luni până sâmbătă, iar programarea pentru vizitare se face la numărul de telefon 0040(0)722 503 028 sau pe e-mail galleria28@gmail.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.