Ce condiții urbanistice trebuie să respecte tinerii care au primit teren pentru...

Ce condiții urbanistice trebuie să respecte tinerii care au primit teren pentru casă de la Primăria Timișoara

3
DISTRIBUIȚI

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, care au primit parcele de la Primăria Timișoara să-și ridice o casă în baza Legii 15 din 2003, pot face acest lucru doar ținând cont de anumite reguli.

Astfel, „Regulamentul privind realizarea locuinţelor cuplate” şi „Regulamentul privind realizarea locuinţelor înşiruite” vor fi supuse dezbaterii și aprobării Consiliului Local.

Ambele regulamente sunt elaborate în Primăria Timișoara, prin instituția Arhitectului-Șef, și reprezintă demersuri în dezvoltarea unitară din punct de vedere urbanistic și arhitectural a locuințelor care se vor construi în zona Ovidiu Balea. Municipalitatea pune accent pe criterii  estetice în proiectare, autorizare și execuție.

„Este pentru prima oară când Primăria Timișoara se implică în reglementarea, la acest nivel, a viitoarelor cartiere care apar pe terenul municipalității. Ne interesează cum vor arăta aceste locuințe încă din faza de proiectare, dar și cum se raportează la spațiul public. Nu mai vrem zone care sunt copleșite de betoane și, de aceea una dintre condiții este ca minim 40% din teren să fie spațiu verde,” a spus primarul Dominic Fritz.

Reglementările din cele două documente vin în scopul realizării unui cartier de locuinţe unitar din punct de vedere al conformării arhitectural-volumetrice și completează și întăresc prevederile privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii cuprinse în Planul Urbanistic Zonal „Completare zonă de locuinţe” (HCL 204/2003).

Reglementările inițiale, care se referă la cvartalele pentru edificarea de locuințe înșiruite, locuințe cuplate, locuințe colective, dotări aferente zonei de locuințe, precum și realizarea de obiective de utilitate publică (străzi, spații verzi și altele asemenea) sunt completate cu prevederi detaliate referitoare la caracteristicile parcelelor și regimul de construire.

„Realizarea locuințelor unifamiliale în regim înșiruit (câte cinci de pe fiecare sector de stradă) se va face numai în condițiile în care proiectarea acestora este corelată.


Prin urmare, locuințele unifamiliale înșiruite vor avea caracteristici identice în ceea ce privește: volumetria, regimul de înălțime și înălțimile, acoperișul, cromatica și accentele utilizate pentru fațade și învelitoare, golurile și tâmplăria, tinichigeria, împrejmuirea pentru toate limitele parcelelor, anexele gospodărești,” a declarat Gabriel Almăjăn, Arhitectul-Șef al municipiului Timișoara.

Sunt detaliate cerințele referitoare la procentul de spații verzi – minim 40% din suprafața terenului, la materiale ce vor fi utilizate și cromatica fațadelor. De asemenea, arhitectura clădirilor noi va fi de factură modernă și va exprima caracterul de locuință unifamilială. Se recomandă un regim mediu de înălțime de P+1E. Se interzice imitarea stilurilor istorice.

Regulamentele pot fi consultate pe site-ul Primăria Municipiului Timișoara (primariatm.ro).

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.