Ce poate face un client ENEL pentru a avea o factură cât...

Ce poate face un client ENEL pentru a avea o factură cât mai mică. Cum se citește contorul în funcție de model VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Ioana Krekan, manager Activare și Facturare în cadrul ENEL, a dat câteva soluții la întrebarea ce poate face un client ENEL pentru a avea o factură cât mai mică.

„Sfatul nostru către toți clienții este să-și transmită indexul lunar în vederea facturării acestuia. Este foarte important să trimitem indexul deoarece vom factura o cantitate din acea perioadă de consum. Ce se întâmplă dacă nu avem un index? Legislația spune că factură oricum trebuie să emitem. În lipsa unui index, se facturează alte cantități. Prima regulă de facturare este regularizarea. Practic, dacă avem o citire în teren de către operatorul de distribuție aceea va fi facturată. În cazul în care nu avem o citire de regularizare, vedem dacă avem indexul de la client”, a explicat Krekan.

În cazul în care nu avem exist indexul de la client ”vom factura convenția de consum, care, începând cu 1 ianuarie a fost introdusă în partea de legislație. Practic, este o cantitate pe care împreună cu distribuitorul de energie electrică și clientul se stabiliește și se facturează lunar. În cazul în care nu există nici convenția de consum semnată cu clientul, atunci se va factura estimatul de distribuitor.


Având în vedere aceste criterii, cel mai bine ar fi să transmitem indexul lunar. Asta ne va ajuta să știm care va fi cantitatea aproximativă pe care noi o vom avea lunar facturată la energie electrică și, de ce nu, ne ajută să ne gestionăm mult mai bine bugetul pentru că știm care ar fi suma aproximativă pe care ar trebui să o plătim lunar”.

Ioana Krekan a explicat că „fiecare client are o perioadă dedicată în care își poate transmite indexul, lunar sau la două luni, în funcție de modalitatea de emitere a facturii. Pe pagina trei din factură o să vedem că regăsim un chenar în care este destul de mare scris transmitere index și găsim intervalul în care noi trebuie să citim indexul de pe contor și să îl transmitem în vederea facturării acestuia. În cazul în care nu știm care este contorul nostru, să-l citim și să transmitem indexul, regăsim și această informație în factura noastră, în partea de energie activă o să regăsim o rubrică cu seria de contor. Acela este contorul pe care noi trebuie să-l citim!”.

În cazul contoarelor inteligente sau cele electronice este important „să ne uităm la afișajul contorului nostru, iar acolo unde vedem 1.8.0 pe ecran, acela este indexul contorului nostru pe care trebuie să îl transmitem. Pe de altă parte, mai sunt situații destul de rar întâlnite în care clienții noștri au contoare vechi, analogice, cele cu disc. Acolo este mult mai simplu de citit, există un singur afișaj și se poate transmite mult mai ușor. Dar, la contoarele inteligente, și contoarele electronice cadranul 1.8.0 este cel pe care trebuie să-l citim și să mergem mai departe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.