Cel mai important eveniment dedicat muzicii noi din România va cuprinde și...

Cel mai important eveniment dedicat muzicii noi din România va cuprinde și o compoziție dedicată orașului Timișoara, realizată de Gabriel Almași

0
DISTRIBUIȚI

Ediția din acest an a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi – eveniment organizat de Ministerul Culturii și Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România UCMR-ADA – va avea parte și de o compoziție dedicată orașului Timișoara, realizată de Gabriel Almași, intitulată „Themes/Anthemes“. Cel mai important eveniment dedicat muzicii noi din România se va desfășura în perioada 22 – 29 mai, iar lucrarea dedicată orașului nostru va fi prezentată miercuri 25 mai de la ora 19, în studioul „Mihail Jora” al SRR din București.

„Lucrarea este o variantă modificată a piesei pentru care am fost distins cu premiul pentru muzică simfonică a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pentru anul 2020. Lucrarea este dedicată centenarului Orchestrei Timișene și în realizarea ei am pornit de la încifrarea numelui orașului (melograma -TIMIȘOARA) care m-a adoptat, prin combinarea sunetelor din gamă în diferite notații. Ti=Si, Mi=Mi, S=Mib, O=Do, A=La, R=Re, A=La. Am creat astfel un mod, o melodie cu numele orașului. După care i-am găsit un titlu: Themes/Anthemes. Acesta reprezintă un joc de cuvinte între Themes-care insemna „temă” sau „castrum regium Themes” cum este menţionată Timișoara în izvoarele medievale timpurii și Anthemes- lipsa temei.


Acest joc sugerează și forma piesei – o intercalare între tema (muzicală) sau teme și absența acesteia. Apariția neașteptată a unui citat din Ceaikovski este contribuția fetiței mele, Anna, care a intrat în camera mea în timp ce scriam, iar din camera ei se auzea valsul din Lacul Lebedelor. Momentul l-am marcat în partitură. În 2021, proaspăt înființata Orchestră de Cameră Timișoara, mi-a propus să-mi cânte lucrarea în concertul lor de debut și pentru acest eveniment am scris o variantă ușor modificată la care am adăugat și un țambal. Datorită pandemiei însă, acest concert nu a mai avut loc. Sunt foarte bucuros că se va cânta la București într-un festival atât de important și într-o companie atât de selectă precum Maestrul meu Remus Georgescu, Sabin Păutza și Diana Rotaru“, a spus Gabriel Almași.

Reprezentant al tinerei generatii de compozitori romani, Gabriel Almasi s-a născut în 1977 la Curtici și a studiat pedagogia muzicală in cadrul Facultății de Muzică a Universității de Vest din Timișoara , după care a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, sub indrumarea profesorului Dan Dediu .

Creația sa include lucrări pentru instrumente solo, pentru ansambluri de cameră și orchestre. A compus în diferite genuri muzicale și a colaborat de-a lungul anilor, printre alții, cu Alexandrina Hristov, Bega Blues Band, Implant pentru Refuz, Trompetre și Blazzaj. Gabriel Almași a fost recompensat cu premiul pentru muzică simfonică a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România pe anul 2020, iar cu trei ani în urmă a fost unul din principalii „vinovați“ pentru un eveniment inedit. E vorba de „IPR Simfonic“, un proiect în cadrul căruia membrii trupei timișorene Implant pentru Refuz au cântat variante cu acompaniament simfonic pentru 13 piese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.