Eveniment cultural important din Timișoara, fără finanțare de la Centrul de Proiecte:...

Eveniment cultural important din Timișoara, fără finanțare de la Centrul de Proiecte: „Se văd diferențele între cei care au răsfoit și cei care au citit și citesc”. Reacția autorităților

0
DISTRIBUIȚI

Anul viitor, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură nu va avea loc, a anunțat inițiatorul manifestării, scriitorul Robert Șerban. Motivul este că proiectul nu a primit finanțare din partea Centrului de Proiecte Timișoara, instituție subordonată Primăriei Timișoara.

Juriul ales de conducerea acestui centru a considerat că cele zece ediții ale celui mai important festival de literatură din vestul României n-au contat și au decis că Festivalul Internațional de Literatură (FILTM) nu este… eligibil. Recunosc, n-am crezut că s-a putut întâmpla asta. Mi-am zis că e o glumă. Una proastă rău. Cum, când e vorba despre un eveniment cu adevărat important pentru cultura scrisă a Timișoarei, la care, de-a lungul celor zece ani, au participat mii de iubitori de literatură și sute de scriitori de primă mână, de la autori tineri, până la cei consacrați și traduși în zeci de limbi, distinși cu importante premii naționale și internaționale. Apoi, la anul, orașul nostru va fi Capitală Culturală Europeană, are nevoie de evenimente serioase, care să conteze pentru cei care vor veni aici, pentru cei care sunt de aici. Mi-a trecut consternarea produsă de decizia juriului ales de Centrul de proiecte și am depus contestație la această decizie, crezând că oamenii din juriu (oameni care ar trebui să aibă vocația culturii scrise, cu palmares în cultura scrisă, cu notorietate în acest domeniu, cu un CV din care n-ar avea cum să absenteze cărțile pe care chiar ei le-au scris) vor repara greșeala. Da’ de unde! Contestația noastră, argumentă punctual, se pare că nici n-a fost băgată în seamă”, a transmis scriitorul Robert Șerban.

Acesta a mai precizat că acest proiect care a întărit poziția Timișoarei pe harta culturală a României a primit, până acum, finanțare din partea Primăriei Timișoara. Organizatorul a enumerat în mesajul său și numele importante ale literaturii contemporane care au venit la Timișoara din toată lumea.

Omul de cultură spune că Centrul de proiecte din Timișoara a alocat, anul acesta, la capitolul Cultură Scrisă, un buget mic, raportat la celelalte domenii culturale.

„În urma afișării rezultatelor am constatat că la Cultură Scrisă au primit finanțare organizații care au ca obiect de activitate alte domenii, dar au făcut proiecte cu vagi accente pe literatură (arhitectură, muzică etc). Iar bugetele acestor noi proiecte sunt duble și triple față de ceea ce a cerut FILTM. Păi nu e ciudat?! Iar asta când regulamentul de finanțare a apărut fără să fi fost în dezbatere publică (de exemplu, la Consiliul Județean Timiș regulamentul pentru finanțările pe 2022 stă acum în dezbatere publică). Centrul de Proiecte, o instituție tânără și crudă, a schimbat, în doar cîteva luni, regulile privind definirea proiectelor prioritare: spre deosebire de sesiunea de finanțare de anul trecut, acum a definit „proiectele prioritare” și în termeni financiari, propunând limita minimă de buget de 250.000 de lei. Or, FILTM nu are nevoie de așa o sumă uriașă, pentru că festivalurile de literatură nu costă atât. De ce să cerem aiurea și să tocăm aiurea? Sunt bani publici, oameni buni! Iar acea „limită” de 250.000 lei de cheltuit minim nu există la aplicațiile de anul trecut.


Se văd diferențele între cei care au răsfoit și cei care au citit și citesc. FILTM pledează, de zece ani, pentru citit. Întotdeauna, evenimentul acesta a fost însoțit de cărțile autorilor invitați. Publicul a avut acces la ele, cum a avut acces la textele care s-au citit în cadrul FILTM. Și s-a citit an de an, chiar și în pandemie. FILTM consideră cartea una dintre pietrele de temelie ale umanității și culturii noastre. Iar cartea înseamnă, nu-i așa, chiar cultură scrisă. Vom continua să facem acest festival și sigur vom găsi sprijin pentru el. Oamenii au nevoie să vadă, să asculte și să citească scriitori importanți. Cititul rămâne un exercițiu intelectual fundamental și formator și suntem datori să-l promovăm continuu. Ce evenimente mari/tari se anunță aici, în Capitala Banatului, pentru 2023? Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara”, a mai precizat poetul Robert Șerban.

Reacția autorităților

În replică, Anderka Maria Iancea, responsabilă cu comunicare și relații publice la Centrul de Proiecte ne-a declarat că „a apelul „Cultura în Prezent” am primit 116 propuneri de proiecte culturale valoroase pentru comunitate, iar 34 dintre acestea au câștigat finanțare nerambursabilă în valoare totală de 3.000.000 de lei. Evaluarea și selecția ofertelor culturale înscrise la acest apel de proiecte a fost făcută de către comisii de selecție formate din evaluatori independenți: o comisie formată din trei membri la evaluarea inițială și o comisie formată din alți trei membri la evaluarea contestațiilor. Sunt specialiști independenți care cunosc foarte bine managementul finanțărilor nerambursabile și contextul cultural local. Conform grilelor de evaluare, aplicația depusă de organizatorii Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, a îndeplinit parțial cerințele specificate în regulamentul acestei sesiuni de finanțare”.

Aceasta a mai precizat că, potrivit evaluării făcute de membrii celor două comisii de evaluare, aplicația nu a prevăzut activități educative în școli sau cartiere care să deschidă evenimentul cultural spre comunitate și spre grupurile vulnerabile. De asemenea, obiectivele acesteia nu sunt suficient de clar explicate, iar aplicația nu evidențiază elemente de noutate pentru ediția din acest an. Sunt incluse în aplicație parteneriate și o listă propusă, însă neconfirmată de scriitori invitați.

„Subliniem că nicio arie culturală nu ignorată de către Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Promovarea culturii scrise reprezintă una dintre ariile principale finanțate în cadrul acestei sesiuni de finanțare. În urma acestui apel de proiecte au primit finanțare în valoare de 300.000 de lei patru proiecte care promovează cultura scrisă. De asemenea, reamintim că Municipiul Timișoara a finanțat, din fondul de nevoi culturale de urgență alocat prin Centrul de Proiecte un alt proiect valoros pentru cultura scrisă, ediția a 9-a a Salonului de Carte Bookfest Timișoara (31 martie–3 aprilie 2022). Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara este un eveniment marcant pentru Timișoara, îndrăgit de comunitatea literară a orașului și nu numai, care are potențialul de a crește publicul iubitor de carte, în special cel tânăr. Îi încurajăm, așadar, pe organizatorii Festivalului să își continue activitatea cu aceeași pasiune pentru carte și cu o redescoperită deschidere spre noi categorii de public. Reamintim că Centrul de Proiecte va mai lansa anul acesta o serie de apeluri deschise prin care vrem să deschidem proiectul Timișoara 2023 spre comunitate și spre lume la care îi încurajăm să aplice dacă se încadrează”, ne-a spus Anderka Maria Iancea, responsabilă cu comunicare și relații publice la Centrul de Proiecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.