Eveniment special la Opera Națională din Timișoara. 75 de ani de la...

Eveniment special la Opera Națională din Timișoara. 75 de ani de la primul spectacol

0
DISTRIBUIȚI

Aniversarea a 75 de ani de la primul spectacol al operei timișorene, „Aida” de Giuseppe Verdi, este marcată printr-un spectacol aniversar cu aceeași operă, care are loc miercuri, 27 aprilie, de la ora 19:00, sub conducerea muzicală a lui David Crescenzi și în regia artistică a lui Ognian Draganoff. Spectacolul va fi cântat în limba italiană și titrat în limbile române și engleză.

Opera Națională Timișoara a fost înființată prin Decretul-Lege nr. 254/30.03 1946 semnat de M.S. Regele Mihai I al României, iar primul director al instituției a fost soprana și regizorul artistic Aca de Barbu, care a adresat o serie de memorii autorităților vremii pentru a le convinge că Timișoara merită o asemenea instituție. Opera a fost inaugurată în 27 aprilie 1947 cu „Aida”, un spectacol magnific extrem de bine primit de public și de presa vremii.

Pe scenă, în fața publicului și a înaltei asistențe, dar și prin megafoane, afară în Piața Operei, Aca de Barbu adresa miilor de auditori, următoarele cuvinte: „Iată visul nostru împlinit! Se deschid porțile acestui așezământ de artă lirică pentru a răspândi ca un far luminos arta cântului și a muzicii – citadelă culturală într-o provincie atât de înfrățită cu muzica și poezia.


În acest Banat, care prin tradițiile lui este îndreptățit a avea o operă proprie, aici, în țara cântului unde de veacuri răsună melodiile duioase ale doinei românești…”. Îndepărtată din funcție de regimul comunist în ciuda incontestabilelor merite, Aca de Barbu a revenit la Timișoara în 1957, la sărbătoarea a 10 ani de existență a instituției pentru înființarea căreia s-a străduit atât de mult, din dorința de a împlini o veche dorință la care visase încă din tinerețe împreună cu Traian Grozăvescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.