Evenimente speciale în cadrul festivalului-concurs „Lada cu Zestre”, în acest weekend

Evenimente speciale în cadrul festivalului-concurs „Lada cu Zestre”, în acest weekend

0
DISTRIBUIȚI

Aniversarea Consiliului Județean Timiș este sărbătorită de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș printr-ul eveniment de anvergură în cadrul celei de-a XV-a ediții a festivalului-concurs „Lada cu Zestre”, care se desfășoară în acest sfârșit de săptămână, timp de două zile, la Jimbolia și Buziaș, cu participarea a 30 de localități timișene, de-a lungul a zece ore de spectacole.

„Givanul” bunicilor și străbunicilor, cântece și jocuri din Banatul de altădată, precum și gustul inconfundabil al mâncării gătite de bănățence ca odinioară, expoziții de artă populară bănățeană și multe alte obiceiuri bănățene  vor fi prezente în cele două zile de festival care celebrează frumusețea artei și culturii tradiționale din Banat.

Spectacolele, de câte cinci ore fiecare, reunesc coruri, soliști vocali și instrumentiști, precum și dansuri din Banatul de câmpie și de munte sau dansuri tradiționale ale etniilor (maghiari, șvabi, sârbi, rromi), vor putea fi admirate colecții de fotografie veche, carte bisericească, păretare, colecții etnografice, precum și sculptură în lemn. La secțiunea gastronomie, din caietul cu rețete tradiționale bănățene vor fi scoase plăcinta cu unturiță, pita țigănească, plăcinta acră cu mac și nucă, langoșii, sarmele, ceșnița și multe alte bunătăți din „cuina” bănățeană.

La această ediție se remarcă Asociația Culturală „Veselia” din Deta cu dansuri pe generații, ansamblul din Belinț, dansurile germane, o expoziție de obiecte vechi și costume populare de la Biled, Cenadul cu corul bisericii ortodoxe și dansurile sârbești, o scenetă populară prezentată de Comloșu Mare sau tinerii instrumentiști,   expoziția de tablouri și gastronomia de la Coștei.


Găvojdia vine cu Ansamblul „Bănățanul”, Giera, cu turta acră cu mac și nucă și cu ceșnița, plăcinta tradițională sârbească. Nu vor lipsi „Călușerii” de la Jebel, nici cilimurile și ponievele expusede localnicii care își intitulează preparatele gastronomice „Amiaza la umbră de coșie”. Jimbolia va fi prezentă cu corul „Floris”, cu o expoziție de artă populară și preparate culinare iar Valcaniul cu teatrul popular „Obiceiuri de nuntă din Valcani”. Va fi prezent și ansamblul „Laleaua pestriță”  și ansamblul de dansuri germane “Kornblumen” din Nițchidorf. Asociația culturală „Junii Timișului” din Timișoara s-a înscris în concurs cu un program muzical – coregrafic complex, la care participă tineri  din mai multe localități.

Spectacolul de la Jimbolia începe sâmbătă, 9 aprilie, de la ora 14:00, iar cel de la Buziaș, duminică, 10 aprilie, de la ora 12:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.