EXCLUSIV Înregistrarea care dovedește cum Ruben Lațcău a mințit AGA de la...

EXCLUSIV Înregistrarea care dovedește cum Ruben Lațcău a mințit AGA de la Colterm că se vor cumpăra certificate de CO2 înainte de amenda record VIDEO

3
DISTRIBUIȚI

„O să auziți multe zilele astea despre certificate de emisii la Colterm. Multe atacuri, dezinformări și minciuni. Puțini dintre cei care vorbesc despre această problemă o fac din grijă pentru oraș”, scria pe Facebook Dominic Fritz, vineri, la câteva ore după ce DNA Timișoara a perchiziționat biroul lui Ruben Lațcău și alte spații din primărie. Unul dintre obiectivele anchetatorilor a fost de a aduna probe legate de adunarea generală a acționarilor de la Colterm SA din 25 martie 2021, când subiectul achiziționării certificatelor de CO2 era pe ordinea de zi, dar a fost amânat. Consiliul de administrație a transmis către AGA o propunere de achiziționare a certificatelor pentru emisiile de gaze de seră de la CET Oradea, așa cum s-a întâmplat, și în 2020.

PRESSALERT.ro a intrat în posesia înregistrării video a ședinței AGA, care dovedește că viceprimarul Ruben Lațcău i-a mințit cu nonșalanță pe consilierii locali că există soluții pentru achiziționarea certificatelor de CO2 și i-a prostit cu o viitoare ședință, care nu a mai avut loc, iar Colterm SA a primit, ulterior, o amendă de peste 21 de milioane de euro

Conform înregistrării, la minutul 41,37, consilierul local PSD Radu Țoancă a atras atenția lui Lațcău, care era președinte de ședință și care a propus amânarea tuturor punctelor de pe ordinea de zi, inclusiv cel al cumpărării certificatelor de CO2, că „ar trebui să convocăm cât de repede o AGA și să ne întrunim online pe platformă”.


USR-istul Lațcău a susținut că „sigur, propunerea mea este să mergem prin puncte, în mod statutar și legal, să le amânăm, să votăm ultimul punct, acela de numire de administratori provizorii și putem să suplimentăm cu convocare unui nou AGA. Și, în acest mod, provizorii pe care-i numim să poată să analizeze aceste rapoarte vechi și să avem o altă ședință în care să putem să intrăm în fiecare punct în detaliu”.

Ulterior, la întrebarea lui Marius Craina, consilier local Pro România, de ce au fost amânate punctele de pe ordinea de zi, viceprimarul a explicat „foarte simplu – ca să putem să avem un consiliu de administrație profesionist, cu oameni cu expertiză financiară care să poată verifica in extenso și să vină cu niște explicații clare”.

Subiectul certificatelor pentru emisiile de gaze de seră a fost deschis de liberalul Simion Moșiu care a întrebat care este situația având în vedere că se apropia termenul limită de 30 aprilie și exista riscul amenzii uriașe.

Directorul general interimar al Colterm de atunci, Petre Nenu a susținut că „noi am făcut tot ce trebuia, inclusiv am trimis către CA pentru aceste certificate. Da, trebuiesc achiziționate 270.00 până la sfârșitul lunii aprilie, de certificate CO2”. Imediat a intervenit Ruben Lațcău: „ca să completez ceea ce spune domnul Nenu, avem discuții pentru aceste certificate. Sunt 270.000 care trebuie cumpărate. Un pachet de 100.000 la un cost de 2 euro, un pachet de 100.000 la un cost de 4 euro și restul, probabil, vor fi achiziționate de pe bursă și suntem un pic mai avansați decât am fost anul trecut când această achiziție s-a făcut, din câte știu eu, pe ultima sută de metri, în ultima săptămână, din nou cu niște garanții municipale”. USR-istul nu a susținut, în acel moment, că nu ar fi bani pentru plata certificatelor sau că ar fi obligația Colterm să le achiziționeze, așa cum avea să declare, ulterior, împreună cu primarul Dominic Fritz.

La finalul ședinței, întrebat de votarea punctului cu convocarea unei noi ședințe AGA, Lațcău a răspuns sec „acest punct nu a fost introdus pe ordinea de zi”. „Poate ne convoacă consiliul de administrație”, a comentat cineva din sală. Viceprimarul USR a continuat, afirmând „cred că ne poate convoca consiliul de administrație, odată ce se întrunește sau putem să facem această convocare săptămâna viitoare când va exista un consiliu local. Ca atare, cu permisiunea dumneavoastră, și fără alte luări de cuvânt, vă mulțumesc tuturor pentru discuție și declar închisă ședința AGA de astăzi, 25 martie 2021”.

Adunarea generală a acționarilor de la Colterm SA nu a mai fost convocată pentru a discuta problema certificatelor de CO2 și achiziționarea acestora, în luna mai AFM amendând compania de termoficare cu peste 106 milioane lei.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.