Expoziție de costume tradiționale românești, la Muzeul Satului din Timișoara

Expoziție de costume tradiționale românești, la Muzeul Satului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

La Muzeul Satului Bănățean va fi vernisată vineri, 29 aprilie, începând cu ora 12:00, expoziția „Veșminte din Odaia bună, Costume tradiționale din Bucovina și Moldova” – cea de-a noua expoziție din cadrul proiectului Colecții și colecționari din România, în cadrul căreia sunt expuse ansambluri vestimentare tradiționale din Bucovina și Moldova din colecția lui Silviu Darie Flocea.


Tânăr și pasionat, el a început, în urmă cu 10 ani, să colecționeze cu migală piese de costum popular bărbătesc din zona Bucovinei, și, ulterior, a  Moldovei, și afirmă că Bucovina este în primul rând acasă, locul cel mai bine cunoscut și mai familiar.

Colecția sa numără în prezent 500 de piese de costum popular, cămăși, pieptare, haine de dimie, brâie, accesorii și podoabe, dar și fotografii vechi. Demne de menționat sunt câteva piese de la finalul secolului al XIX-lea, cea mai mare parte a  colecției datând din prima jumătate a secolului al XX-lea. Prin piesele adunate, uneori atipice, alteori extrem de valoroase prin unicitatea lor artistică, tânărul colecționar pune în valoare, cu infinită pasiune și răbdare, o parte a trecutului comunității din care face parte.

Expoziția, coordonată de muzeograful Marius Matei, colecționar la rândul lui, va fi deschisă până în 16 mai 2022 și va putea fi vizitată de la ora 10:00 la ora 17:00 în fiecare zi de luni până sâmbătă, iar duminica între orele 12:00 și 19:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.