Formația ABRA a lansat noul album, „O muză perfectă”: „De data asta...

Formația ABRA a lansat noul album, „O muză perfectă”: „De data asta nu ne-am bătut capul prea mult, n-am despicat în detaliu piesă cu piesă ca de obicei“

0
DISTRIBUIȚI

Cei trei membri ai formației timișorene ABRA – Adrian Dinu – Schwartz, Christian Podratzky și Vali Potra – au lansat noul material discografic care poartă numele de „O muză perfectă“, colaboratorii lor la acest material fiind Uțu Pascu, Horea Crișovan, Doru Apreotesei, Mirela Iacob și Dana Borteanu.

„În vara fierbinte a lui 2021 ne-am gândit sa salutăm cu un disc nou finalul pandemiei. Am început să ne întâlnim în iulie, în studio-ul VanDerCris al lui Horea Crișovan. Erau 18 piese în discuție, iar Podratzky, pe modelul cenzurii comuniste, a tot tăiat din ele. A urmat scandalul obișnuit, au rămas 13. Altfel tindeam spre zero, ca în Agatha Christie.Tot ca în romanele polițiste, timp de trei zile s-a cercetat locul faptei, unde Uțu Pascu a fost prezent la butoane. Vacanța s-a terminat, greul a picat pe Crișovan, ne-am consultat des. «Ai liber să tragi câte chitare vrei, fă cum știi mai bine». Așa a și făcut, și bine a făcut! «Păi, dacă tot ești în mână, ce-ar fi să faci și masterizarea?» Și bine a făcut-o! Fiecare personaj are un rol bine determinat, completându-se reciproc. Peisajul câștigă pasiune și detaliu prin vocile invitatelor pe album; Mirela Iacob aduce nuanțe vocale subtile, Dana Borteanu cântă ca un instrument. Surpriza de ultimă oră: Doru Apreotesei ne-a onorat cu intervențiile sale inconfundabile la clape și cu retușarea vocilor. Peste toate, chitara lui Horea plutește inspirat, tehnic, unic. Cum spune și o piesă de pe album, ne-a părut bine «că suntem complici». Coperta albumului a fost, ca de obicei, specialitatea lui Podratzky, și sperăm că va fi de impact. La fel cum Agatha Christie a înscenat crima perfectă, tind să cred că muzei noastre i-a plăcut ce am pus la cale, așa că albumul se intitulează «O muză perfectă» și vă invităm să nu îl ratați”, a spus Adrian Dinu – Schwartz.

Mirela Iacob, una din invitatele speciale pe acest album

Formația s-a născut în 1984 și a devenit cunoscută grație concertelor susținute în toată ţara și prin câştigarea premiilor muzicale care existau în acea perioadă. În luna februarie 1990 formația a susținut două recitaluri live la concertele revoluţiei în Timişoara – Sala Olimpia şi Bucureşti – Sala Polivalentă, iar din acel an, Adrian Schwartz-Dinu şi Christian Podratzky s-au stabilit în Germania, unde sub numele de ABRA au apărut albumele, „The boat” (’93) şi „Your discovery” (’97). În țara noastră, trupa a scos albumele „La frumuseţea ei”, „Şapte” și „Data când totul e gata“. Binecunoscuta formaţie a revenit în faţa publicului bănățean după 24 de ani de pauză, cu un concert mult aşteptat de melomani, care a avut loc în vara anului 2014 La Căpiţe.

„Să ai un nou album pe piață e în mod normal prilej de bucurie.


Pentru mine una mare. Însă cu războiul ăsta aproape în vecini, nu prea-mi iese …undeva în background e mereu prezent. Am așteptat albumul destul de mult. M-am bucurat de momentul în care va fi de găsit la Cărturtesti. Din păcate, o lansare așa cum se cuvine vom putea face doar la vara. Abia atunci sărbătorim albumul live. De data asta, la realizarea albumului nu ne-am bătut capul prea mult, n-am despicat în detaliu piesă cu piesă ca de obicei. Cred că l-am realizat foarte repede, nici nu știu dacă ne-a trebuit mai mult de două sau trei repetiții. La gașca asta, cumva, de cum suntem împreună într-o sală de repetiții, sună. Așa-i și la piesele proaspete. Naiba știe… e o legătură muzicală între noi, nu se discută prea mult. Ne cunoaștem prea bine.
A ieșit un album tipic Abra. Croșetăriile chiaristice ale lui Dinu nu lipsesc, nici fentele ritmice. Dar nici Horea Crișovan, de data asta cu un aport imens la realizarea materialului. Avem patru invitați. Dacă ar fi să aleg personajele mele preferate din lumea muzicii timișorene actuale, ăștia 4 ar fi printre primii 10, dacă nu printre primii 5.

Dana Borteanu, una din invitatele speciale pe acest album

Pe Doru Apreotesei l-am văzut prima oară (pe la începutul anilor 80) cu Sfinx la Sala Olimpia din Timișoara. Țin minte că la un moment dat rămăsese singur pe scenă pentru un solo de claviaturi. Era întuneric, spot pe el, îmi amintesc exact imaginea asta, mă impresionase. A creat o atmosferă unică acolo, pentru vremea aia, fascinant. Înainte de perioada lui cu Sfinx mai era și Post Scriptum, din păcate numai vreo 2 ani. Albumul lor curge în playlistul meu încă și acum. Cu vreo 2 ani în urmă l-am contactat pentru a participa la clipul piesei Abra «Străin printre străini». A acceptat, pentru mine, o mare onoare! Pe Dana Borteanu am văzut-o la concertele Pro Musica. O voce absolut impresionantă. Fabulos. La fel ca și Mirela Iacob, a fost alegerea mea pentru backgroundul vocal. Mirela e de-a noastră. Iacobină. Timișoreancă din aia faină. Cu inima cât casa și cum aveam să mă prind și cu o voce caldă, deosebită, care se potrivește pe vocea lui Dinu ca o mănușă. Știam că-i place Abra, ea a fost practic surpriză muzicală pe album. Despre Horea Crișovan nu se mai prea poate spune nimic nou. E Horea. E chitară. E soundul ăla (Horea vs Manne)… e jazz, e rock, e funk, e chitaristic ce vrei tu. Dar, înainte de toate astea e prieten. De data asta pe album e și piesa «Scoate-mă din trup afară». O piesă veche a lui Dinu, am ascultat-o prima dată în varianta pre-Abra la un festival TimRock pe la începutul anilor 80 și o mai țineam minte. Pe-atunci cântată de Adrian Dinu și Raul Dudnic. Varianta asta Dinu-Dudnic mai e de găsit pe youtube … merită căutat. De la apariția primului nostru album sunt întrebat de ce nu a apărut și piesa asta pe album. De altfel am fost întrebat asta după toate cele 3 albume Abra apărute în România până acum. Lansăm deci și un clip cu piesa «Scoate-mă din trup afară». L-am făcut deja de-o vreme, am așteptat însă să apară albumul, sper să placă“, a povestit Cristian Podratzky despre acest material discografic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.