Frumusețile Domeniului Murani, zona turistică mai puțin cunoscută aflată aproape de Timișoara

Frumusețile Domeniului Murani, zona turistică mai puțin cunoscută aflată aproape de Timișoara

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1025379221">
Conacul Murani

Nu departe de Timișoara, într-una din zonele colinare ale județului, pe drumul spre Lipova, se află Domeniile Murani, incluse în circuitul turistic în urmă cu doi ani.

Aici se află un conac cu două nivele – în prezent pe lista monumentelor istorice –   construit după anul 1781 pe un domeniu cumpărat de la erariul vienez de Josif Kulterer. Acesta a primit în anul 1798 titlul de baron de Murany, iar în prima jumătate a secolului al XIX-lea domeniul a fost împărțit între urmașii acestuia și, de-a lungul anilor, conacul a avut mai mulți proprietari. Acesta este înconjurat de un parc dendrologic cu specii deosebite, printre care și Ginkgo Biloba, arbori de Sequoia Gigantea, care pot fi văzuți în România în puține locuri, sau un platan secular. Parcul se întindea pe aproape șase hectare, și multe specii plantate aici au supraviețuit până astăzi. Mai există o minunată lizieră de liliac și o poieniță a castanilor, nuci bătrâni, un salcâm domnesc și doi pini înalți, care străjuiesc aleea către conac.

Pe locul fostei biserici, dărâmate în timpul regimului comunist, a fost construit după retrocedarea conacului un paraclis, în semn de mulțumire că familia a reintrat în drepturile ei.  În 1928, conacul a devenit proprietatea deputatului Gheorghe Andrașiu, fost primar al Timișoarei, de la care a fost naționalizat, și transformat în sediu CAP. A fost retrocedat după 1990 urmașei acestuia, iar de puțin timp, pe vechile domenii  a fost amenajat un centru de agrement de către un investitor timișorean care a cumpărat proprietatea.

Un centru de agrement inedit

Există aici un heleșteu în care se poate pescui, cu o insulă în mijloc, unde se pot odihni broaștele țestoase, o livadă cu peste 150 de pomi fructiferi, străbătută de pârâul Ludabara și un izvor cu apă cristalină și bună de băut. Tot în centrul de agrement se află două tramvaie trase de cai, salvate înainte de a deveni fier vechi, pentru a fi puse la dispoziția vizitatorilor, un autobuz etajat destinat celor mici, care mai au la dispoziție un loc de joacă, un spațiu destinat animalelor și un parc de aventură. Pe platanul secular se află un leagăn, asemănător celui despre care se spune că ar fi existat pe vremea foștilor stăpâni, iar o trăsură vine să completeze atmosfera de altădată a conacului.

În marginea livezii, într-un loc liniștit, se află mai multe hamace în care, pe timp de vară, la umbra copacilor, se poate citi în voie și vizitatorii se pot răcori cu limonade făcute cu fructe culese din livadă, dar pot face și plimbări în mijlocul naturii ori savura diverse bunătăți culinare. Totodată, acum e posibilă și sau organizarea unor evenimente speciale.

Piețe volante pentru produse locale

Pe domeniu au fost amenajate standuri pentru produse agroalimentare și în fiecare sâmbătă și duminică, între orele 8:00 și 16:00, aici se organizează piețe volante pentru micii producători din comuna Pișchia și alte localități din împrejurimi.

Aceștia își vând produsele locale – de la miere, fructe de sezon și legume la produse lactate, conserve făcute după rețete locale, murături, siropuri sau produse artizanale. A fost amenajat și un punct de vânzare la pachet, unde se pot comanda minuturi la grătar sau diferite băuturi.

Surse foto: banatour.ro, murani.ro

1 COMENTARIU

  1. Un loc de rahat,scump si amenajat penal.Au adus tramvaie aruncate si pline de praf,animale tinute chinuit…..au facut o afacere de rahat.Scump si prost….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.