O ieșeancă s-a plâns de condițiile în care a a fost cazată...

O ieșeancă s-a plâns de condițiile în care a a fost cazată fiica sa la Olimpiada Artelor organizată la Timișoara. Reacția IȘJ Timiș

8
DISTRIBUIȚI

Mama unei eleve din Iași, care a participat la Olimpiada Artelor, etapa națională, a reclamat pe Facebook condițiile mizere în care a locuit aceasta la internatul Liceului „Henri Coandă”.

„Mergi cu trenul aproape 18 ore ca să participi la marea olimpiadă românească. Ajungi obosit și înfrigurat la cazare și speri să ai noroc să găsești un loc rezonabil. N-ai avut. Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălați, te întâmpină de la intrare. Priveliștea e de nedescris: de la gumă de mestecat lipită «grațios» pe marginile patului, la «parchetul» scorojit, stropit cu diverse, până la marginile ferestrei greu prăfuite și răsuzate, scaune, dulapuri, masă de nefolosit; toate te îndeamnă să pleci înapoi spre gară, să faci cale-ntoarsă. Încerci să te abții din plâns, să cauți soluții, că doar ești mare și a doua zi trebuie să dai tot ce poți mai bun; ai venit la cea mai grozavă competiție la care visai. Te întrebi: dormi cu masca pe nas sperând să poți respira cât de cât bine sau cauți un hotel? Alegi hotelul măcar pentru prima noapte, că a doua zi e marea competiție și vrei să te odihnești. Teoretic sunt în această «încleștare» cei mai buni elevi din țară din domeniul tău. Ce învață un elev dintr-o astfel de experiență? Care sunt întrebările ce-i trec prin minte?! Spune-i unui adolescent că nu-i corect să generalizeze, îți va răspunde imediat: dar e corect să fiu tratat așa la un asemenea concurs național? Înțeleg că participarea la aceste concursuri e asumată, că cheltuielile sunt mari dacă vrei să performezi în domeniul în care excelezi, dar întrebarea care mă urmărește e: ce fel de elevi trăiesc zi de zi în astfel de condiții? Bine ați venit, dragi adolescenți pasionați, în lumea adulților iresponsabili! Cinstit era, dacă nu poți decent organiza, să lași pe alții s-o facă. Sau măcar găsiți cei ce umblă cu ocaua mică… Fonduri poate că or fi fost, dar cine să șteargă jegu’?”, a scris ieșeanca pe pagina sa de socializare.

În replică, Aura Danielescu, inspector școlar general al județului Timiș, a precizat că la Timișoara au fost organizate, simultan, cinci olimpiade, pentru care au muncit, timp de luni bune, colegii săi din Inspectoratul Școlar Județean Timiș și colegii din unitățile de învățământ, depunând eforturi mari pentru ca aceste olimpiade să se desfășoare într-un mod cât mai bun posibil.

„A fost nevoie de sponsori, de adrese peste adrese îndreptate spre autoritățile locale, de detalii în cele mai mici amănunte, de zile de sărbătoare legală petrecută în școală, de emoții, rugăminți și multe altele. Nu-mi pot asuma reușita evenimentelor, pentru că acestea au fost într-un procent foarte, foarte mare reușite, pentru că munca au făcut-o ei și nu doar în ultima lună. Cazarea pentru toți elevii a fost asigurată în proporție de 90% de unități de învățământ din sistemul preuniversitar, iar UVT și Universitatea Politehnica Timișoara, contra cost, au asigurat servicii de cazare și masă pentru 10% din elevi. Toate costurile sunt acoperite de Ministerul Educației, și o parte dintr-un proiect cu fonduri nerambursabile aprobat de Centrul de proiecte din cadrul Primăriei Timișoara. De notat este faptul că la secretariatul olimpiadelor deja desfășurate, arta actorului și muzică, nu s-a înregistrat nicio contestație pe partea probelor de specialitate, și de asemenea, nicio sesizare privind condițiile de cazare sau masă ale elevilor. Revenirea studenților la cursuri, aproximativ 15.000 de studenți, a împiedicat UVT să ne asigure cele 250 locuri promise inițial, iar în situația de forță majoră, noi am fost obligați să luăm și cele 100 de locuri de la Coandă, care nu erau prevăzute pentru ocupare. Ne-am străduit cu tot ce am putut și personalul nedidactic a stat în bucătărie, pentru copiii ce au plecat de Înviere pe tren, până vineri seara târziu, gătind fel de fel de specialități. În mod sigur am oferit tot ce s-a putut. Condițiile de cazare în internate nu sunt o necunoscută pentru nimeni, pentru niciun județ. Și copiii din Timiș când pleacă în alte județe, în cea mai mare parte stau în condiții similare. Ne-am bucura cu toții să avem sume alocate pentru a-i caza în hotel de 4 stele, pentru că ei sunt copiii cu care ne mândrim și sunt cei care reprezintă România.


Din păcate, nu se pot face minuni și spațiile nu pot fi reabilitate de unitățile de învățământ, ele fiind proprietatea consiliilor locale. În ultimii doi ani și datorită contextului pandemic și a situațiilor similare și în alte internate, acestea nu au fost reabilitate. Pozele surprinse de părinte sunt ușor tendențioase, ele fiind realizate la lemnăria ferestrelor, foarte veche de altfel, respectiv în spatele unei nișe, unde erau rafturi și ele, este drept, extrem de vechi. Nu a fost fotografiat mobilierul întreg din cameră și nu a surprins decât părțile negative. Camerele au fost curate, perdele spălate și atât cât se poate în spații vechi, fără investiții de ani de zile, s-au asigurat condițiile de igienă, fără a putea fi înlocuit mobilierul din sumele primite pentru organizarea evenimentului”, a transmis inspectorul școlar general Aura Danielescu.

Aceasta a mai precizat că Ministerul Educației a alocat 100 lei/zi pentru fiecare copil care a participat la olimpiade: 20 lei cazare/zi și 80 lei masă/zi.

„S-au plătit tipizate, rollup-uri, bannere, caiete program, mape, diplome. Toate acestea au fost suportate din cofinanțarea nerambursabilă acordată de Centrul de proiecte al Primăriei Timișoara în sumă de 150.000 de lei. Au fost peste 1.200 de copii la Timișoara. Copiii de la olimpiada de limba ucraineană au fost cazați la hotel, sumele fiind suportate de Uniunea Ucraineană! Ei au fost 100 și la Arte au fost 1.000! Nicăieri în țară, oriunde merg artiștii, nu pot fi cazați la hotel din cauza costurilor mari de închiriere a teatrelor, instrumentelor muzicale, covor balet! Pentru trei piane, firma, spre exemplu, ne-a cerut 7.700 de lei. Serviciile scenotehnice le-am suportat din sumele Centrului de Cultură și chiria nu a fost plătită, datorită unui acord între ministere (n.r. – Ministerul Educației și Ministerul Culturii), a mai precizat Aura Danielescu.

8 COMENTARII

 1. Elvira esti o penibila si probabil ai un copil dragangiu si repetent si esti frustrata.Tara asta ar trebui sa puna accent pe acesti copii care fac un sacrificiu si vor ceva sa daca in viata.Rusine organizatorilor,rusine ministerului si Elvira…..spanzurate scroafo

  • eu bine si tu ai comentat :))
   asa-s conditiile in toata tara, asta-i scoala romaneasca, aia de la uvt si upt cu mii de locuri de cazare nu au putut da locuri de cazare gratis, au dat pe bani….ciudata chestie, ei traiesc din fonduri proprii sau totusi ministerul le vireaza banii? p.s. asa-i viata de artist, pana nu ajungi consacrat doar asa vei traii, salarii mici, noroc cu ciubucurile 😉 asta tre sa invete copiii

  • Cine ti-a kkt nasul ca elvira ar fi un jeg?
   daca femeia are alta parere decat toti milogii astia de o sug pe net aiurea …E jeg? asai?
   mortzii mami voastre de idiotii bah va impuitii ? cresteti va drk progeniturile

 2. Nu ti-e rusine sa casti gura? Elviro din poveste, nerusinata ce esti. Daca ar fi fost copilul tau in cauza, care ar fi fost reactia ta? Inspectoratule de ce organizezi 5 olimpiade in acelasi timp? Pentru ca este greu sa controlezi finantele, nu sunt modalitati de control? Inspectoratule!!!!! Sa va fie rusine! Cat a fost paraindaratul? Jegurilor ce sunteti!

 3. Bah ai invatati pe prunci sa fie cersetori? sau trebuie sa-i invatati sa fie pe bani lor
  voi pana cand dracu tot cereti statului sa va dea? si votati numai ciudati !!
  veniti in America si veti vedea ce ofera statul american tinerilor ..ai lovele faci scoala nu ai mergi la munca la MC.Donalds …kktu asta de yelow buss este mai mult de 300/luna
  cred ca elvira este singura cu capul pe umerii

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.