Obiceiuri inedite de Paști la Câmpul Pâinii, locul unei celebre bătălii câștigate...

Obiceiuri inedite de Paști la Câmpul Pâinii, locul unei celebre bătălii câștigate de Pavel Chinezul

0
DISTRIBUIȚI

Vechea localitate Vinerea, atestată documentar încă din prima jumătate a secolului al XIV-lea și aflată aproape de hotarul care desparte județul Hunedoara de județul Alba, este cunoscută pentru numeroase obiceiuri vechi păstrate cu sfințenie până în ziua de azi.

Vechea denumire a localității a fost Câmpul Pâinii, locul în care a avut loc vestita bătălie în care oștile conduse de Pavel Chinezul au înfrânt armata otomană și, potrivit legendei, în ziua următoare, într-o vineri, când victoria a fost sărbătorită cu un festin fastuos, Pavel Chinezul le-a dat oștenilor tot pământul în stăpânire, această întâmplare stând la originea actualei denumiri a satului.

„Obiceiul Păștenilor”

Un obicei inedit care are loc în Săptămâna Patimilor și care durează de aproape șapte decenii își are începuturile în acest sat, fiind preluat apoi și de locuitorii din Cugir. Este așa-numitul „Obicei al Păștenilor”, denumire atribuită tuturor celor care, pe parcursul anului, împlinesc vârsta de 60 de ani. „Păștenilor” le revine sarcina de a pregăti, pe cheltuiala lor, pâinea și vinul pentru noaptea de Înviere, când „Paștile” sunt împărțite celor care iau parte la slujbă.


La Vinerea, păștenii se întâlnesc din vreme și aleg o familie mai înstărită care îndeplinește rolul de gazdă, în casa căreia sunt aduse pâinea, vinul și vasele noi în care se pregătesc Sfintele Paști, în timp ce la Cugir, ritualul are loc în casa preotului.

În Joia Mare, toți păștenii, îmbrăcați în straie populare, se întâlnesc la biserică și se îndreaptă apoi spre casa gazdei, unde se face o slujbă, se împart lumânări, iar pâinea pusă în desagi și vinul turnat într-un butoi nou de lemn sunt duse apoi la biserică, fiind însoțite de un întreg alai al localnicilor. În biserică are loc sfințirea „Paștilor” și se oficiază un parastas pentru toți cei care au încetat din viață înaintea împlinirii vârstei de 60 de ani. În cea de-a doua zi de Paști, toți păștenii, împreună cu preotul și locuitorii satului, se adună la o masă de sărbătoare a întregii comunități.

Surse foto: ziarulunirea.ro, wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.