Peisaje spectaculoase și fascinante fragmente de istorie, într-o frumoasă zonă din vestul...

Peisaje spectaculoase și fascinante fragmente de istorie, într-o frumoasă zonă din vestul României FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-449215957">

Comuna Balșa, din nord-estul județului Hunedoara, aflată în partea estică a munților Metaliferi, este un loc care poate oferi  turiștilor numeroase atracții, pe toate gusturile, de la monumente istorice laice sau bisericești, tradiții populare specifice zonei, până la peisaje de o frumusețe amețitoare, aflate în cele 12 sate aparținătoare, unele atestate documentar încă de la începutul secolului al XV-lea.

Bisericuțele de lemn ale comunei

Satul Almașu Mic de Munte mai păstrează o biserică de lemn, monument istoric, atestată documentar în 1733, dar considerată a fi mai veche,  din secolul al XVII-lea, potrivit unor informații transmise din generație în generație de localnicii însărcinați cu consemnarea celor mai importante date ale localității, cunoscute și de preoții satului. Tradiția orală este confirmată și de monede din anii 1690-1700 descoperite în morminte. Pe piciorul mesei de altar se poate vedea o placă de marmură cu o inscripție romană, în care se face referire la Legiunea a XIII-a Gemina.

Bătrânii satului povestesc că biserica fusese înălțată inițial pe un deal din mijlocul satului, de unde se vedeau drumurile acestuia și se anunțau toate primejdiile care amenințau așezarea, dar în urma unei furtuni puternice care a stricat acoperișul, a fost mutată și reconstruită pe actualul loc. Biserica este construită din bârne de stejar tăiate din secure și prinse cu cuie din lemn, iar la colțuri, grinzile sunt îmbinate în formă de coadă de rândunică. Clopotul cel mare al bisericii a fost confiscat în 1914 de autoritățile austro-ungare și biserica a rămas doar cu clopotul mic. În 1960, o familie de gospodari din sat a donat bisericii un clopot de 132 de kilograme fabricat în 1844, provenit de la o altă biserică.

O altă biserică de lemn se mai află în satul Vălișoara, monument istoric ridicat în  1785, anul fiind dăltuit în cadrul intrării în naosul bogat împodobit cu mai multe motive decorative. Pictura murală a fost realizată în două etape, prima fiind atribuită lui Iosif Zugravul, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, dar biserica este într-o avansată stare de degradare. În Bunești mai există o biserică de lemn, ridicată în anul 1872, dar biserica este părăsită și deteriorată, căci satul nu mai are nici un locuitor. Doar lăcașul de cult, ridicat pe un deal, arată că aici s-a aflat cândva o așezare omenească. Vechi bisericuțe mai pot fi văzute în satele Poieni și Poienița. În mijlocul satului Ardeu se află o biserică ortodoxă ridicată în anul 1760, reconstruită parțial în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, dar renovarea făcută în urmă cu câțiva ani a acoperit pictura inițială, făcută tot de Ioan Zugravul.

„Cetățuia” de pe vremea dacilor

Pe un deal din micuțul sat Ardeu, în locul numit „Cetățuie” există urmele unei cetăți dacice fortificate care datează din primul secol î.d.Ch., așezată într-un loc strategic care domina valea Mureșului. Aici s-a descoperit un bogat inventar arheologic, printre care și urmele unui atelier de bijuterie, căci cetatea se afla pe drumul aurifer din Munții Apuseni.

Au ieșit la iveală și obiecte din epoca romană și din secolul al IV-lea, precum și un bogat material ceramic medieval și obiecte de metal din secolele X-XI, ceea ce demonstrează o continuitate de locuire în secolele care au urmat retragerii aureliene, dar nu există documente care să facă referire la această cetate.

Rezervația naturală cu chei spectaculoase

În munții Metaliferi pot fi admirate numeroase defilee și chei incluse într-o rezervație naturală, între care un loc aparte îl ocupă Cheile Madei, atât prin relieful carstic cât și prin pantele spectaculoase. Aici se află și „Peștera zidită”, locuită în preistorie, dar care a fost închisă cu un zid de apărare în Evul Mediu târziu, în care se afla doar un loc de acces.

Pe raza comunei Balșa se află peștera „Dosul Dobârlesei”, locuită în epoca neolitică. Tot în zonă mai pot fi văzute Cheile Ardeului, de întindere mai mică, dar vestite prin descoperirile arheologice făcute aici, și nu departe de acestea, Cheile Glodului, cunoscute și sub numele de „Strâmtura”.

Surse foto: wikipedia.org, mapio.net, wikimapia.org, gohunedoara.com, hotelgermisara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.