Percheziții la membrii unei grupări care vindeau terenuri folosind acte false. Unul...

Percheziții la membrii unei grupări care vindeau terenuri folosind acte false. Unul dintre suspecți, angajat la Spitalul de Psihiatrie

0
DISTRIBUIȚI

Polițiștii și procurorii DIICOT Iași au făcut nouă percheziții domiciliare în județele Iași și Vaslui la membrii unei grupări care vindeau terenuri în Iași folosind documente falsificate.

Potrivit unui comunicat al IGPR, în luna aprilie 2021, s-ar fi fost constituit, în județul Iași, un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Grupul era format din patru membri și era sprijinit de alte două persoane. Dintre cei implicați, o persoană era angajată la OCPI Iași, lata la un birou notarial din municipiul Iași și o a treia la Spitalul de Psihiatrie „Socola” din Iași.

Inițial, liderul grupului ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor terenuri bine poziționate din municipiul Iași, precum și a proprietarilor acestora.

În continuare, identitatea adevăratului proprietar ar fi fost preluată de către un membru al grupului, în scopul vânzării fără drept a terenurilor identificate, prezentându-se apoi în fața notarilor publici ca fiind adevăratul proprietar și solicitând încheierea unor acte notariale, necesare în vederea vânzării imobilului către persoanele interesate.

După obținerea acestor documente, un alt membru al grupului s-ar fi prezentat în fața notarilor, folosind procura obținută de la cel care uzurpase identitatea proprietarului real, în vederea perfectării contractului de vânzare-cumpărare a imobilului.

Polițiștii arată că, în aprilie 2021, liderul grupului infracțional organizat a identificat un teren intravilan, din Iași, cu o valoare de piață de aproximativ 6 milioane de euro, aflat în proprietatea unei persoane în vârstă.

„Ulterior, folosind o carte de identitate falsificată, aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, prin intermediul membrului, care avea calitatea de angajat al unei instituții din Iași, ar fi obținut documentele necesare înstrăinării imobilului, respectiv o copie după titlul de proprietate, schița cadastrală, planul de amplasament și încheierea de întabulare.


Întrucât, membrul grupului infracțional organizat, care figura în cartea de identitate aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, nu era o persoană care să inspire încredere, ar fi fost obținută, prin intermediul persoanei bănuite, angajată în cadrul unui spital din Iași, o adeverință medicală falsificată, care să ateste că este clinic sănătos, aceasta fiind folosită în vederea obținerii procurii notariale pentru celălalt membru al grupului infracțional organizat. De asemenea, prin intermediul persoanei bănuite, angajată în cadrul biroului notarial din municipiul Iași, ar fi fost obținută o copie legalizată a titlului de proprietate, cu toate că originalul acestuia nu se afla în posesia membrilor grupării”, au transmis polițiștii.

În luna mai 2021, a fost identificat un potențial cumpărător al terenului, fiind efectuate demersuri în vederea finalizării vânzării terenului, pentru 1.800.000 de euro și fiind întocmite actele notariale necesare.

Contractul de vânzare-cumpărare nu ar fi fost finalizat, potențialul cumpărător retrăgându-se în ultimul moment.

Ulterior, membrii grupului ar fi efectuat demersuri în vederea inducerii în eroare a celei de-a doua persoane vătămate, în vederea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare a terenului din Iași, perfectarea contractului fiind împiedicată de către notarul public.

La sediul DIICOT Iași au fost duse, în vederea audierii, 10 persoane, cu privire la care există suspiciunea că au fost implicate în activitatea infracțională.

Procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile, față de cinci persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.