Premieră la Universitatea Politehnica din Timișoara. Se pregătește deschiderea unui centru de...

Premieră la Universitatea Politehnica din Timișoara. Se pregătește deschiderea unui centru de știință și artă

0
DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica Timișoara și organizația artistică META Spațiu și-au unit forțele pentru a crea un centru cultural reper pentru orașul nostru.

Centrul urmează să își deschidă porțile în 19 mai, de la ora 19:00, în clădirea 1 MV (Bd. Mihai Viteazu nr. 1).

Centrul este o premieră nu doar pentru Timișoara, ci și pentru România, fiind prima inițiativă care va susține constant colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și va aduce împreună profesioniști din ambele sfere.

De asemenea, în incinta centrului se va inaugura galeria de artă contemporană META Spațiu, care are deja cinci ani de existență și a operat, până acum, pe ideea unei galerii care există acolo unde arta ființează cel mai bine, activând, astfel, în muzee, locațiile altor galerii de artă, spațiul public sau în sfera virtuală.

Rectorul UPT, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, spune că, pentru universitatea timișoreană, implicarea în proiecte culturale este prioritară, mai ales având în vedere că anul 2023 ar trebui să pună Timișoara pe harta artistică europeană.

„Creativitatea și inovarea în educație și tehnologie ocupă un loc central, abordarea multidisciplinară devine o obligație a oricărei instituții care dorește să producă educație la un nivel solid, mai ales în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Am considerat, pornind de la această premisă, că centrul MV sci-art are potențialul de a deveni un catalizator important, nu doar pentru sfera științifică și cea culturală, ci pentru comunitatea universității și comunitatea timișoreană, în ansamblul ei”, a precizat rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan.

Directorul centrului MV sci-art, Mirela Stoeac-Vlăduți, inițiatoarea proiectului și persoana care a înființat organizația META Spațiu, consideră că acest tip de colaborare și coagulare între comunitatea artistică și cea științifică va reuși să dinamizeze, în special, producția artistică și inovarea transdisciplinară: „Ne-am dorit și am reușit să realizăm un parteneriat care să aducă arta, știința și cultura contemporană mai aproape de timișoreni. Un spațiu deschis ideilor și dialogului, pentru a crea o relație dinamică, bazată pe co-creație, co-producție și transfer de cunoaștere între artiști și oameni de știință, studenți de la facultățile de artă și de la cele tehnice. Centrul cultural MV sci-art va articula un ansamblu de activități care să exploreze și să faciliteze colaborarea între arte vizuale și științele aplicate, între studenți și formatori, între mediul artistic, cel universitar și spațiul public: expoziții, intervenții, cercetări, comunicări, ateliere și sesiuni de lucru”.

MV sci-art va aduce un plus ecosistemului cultural timișorean și după momentul Timișoara 2023, fiind o inițiativă pe termen lung ce implică și parteneri internaționali precum universitățile din Oslo și Trondheim (Norvegia), Universitatea din Belgrad (Serbia) și Universitea Tehnică din Kosice (Slovacia).

Se configurează, astfel, un program local solid, cu accent pe inovarea artistică și științifică, în care UPT și META Spațiu contribuie activ la consolidarea industriei creative a orașului.

Colaborarea dintre UPT și META Spațiu a demarat în primăvara anului trecut, iar lucrările de amenajare a spațiului și transformarea lui într-un centru cultural începute în vara lui 2021 sunt aproape de finalizare.

Arhitectul Bogdan Demetrescu, cadru didactic la Facultatea de Arhitectură și Urbanism și cel care s-a ocupat de planificarea arhitecturală a centrului, amintește de preocuparea școlii de a introduce în pregătirea studenților arhitecți capacitatea de revalorificare a patrimoniului construit istoric aflat în proprietatea UPT.

Clădirea Căminului MV este parte din istoria primului secol de învățământ politehnist, fiind, alături de Corpul A al Facultății de Mecanică și de Cantina MV, printre primele trei clădiri construite după planurile arhitectului Duiliu Marcu, începând cu anul 1923.


Spațiul de la parterul Căminului MV, transformat acum în centru cultural, are o istorie aparte care merită să fie continuată. Aici,  viitorii ingineri vor fi pregătiți mai aproape de sfera culturală a orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.