Primăria Timișoara și cea din Lugoj, amendate de OPC pentru că nu...

Primăria Timișoara și cea din Lugoj, amendate de OPC pentru că nu întrețin locurile de joacă din parcuri UPDATE Reacția primarului Fritz

0
DISTRIBUIȚI

Comisariatul Județean al Protecției Consumatorilor Timiș a verificat, zilele trecute, câteva locuri de joacă din parcuri.

„Au fost verificate șase locuri de joacă din parcuri, toate aflate în administrarea Primăriei Timișoara și s-au indisponibilizat echipamente deteriorate, fisurate, cu părți lipsă. S-au identificat locuri de joacă neîmprejmuite în Parcul Chopin și parțial neîmprejmuit Parcul Copiilor. În Parcul Carmen Sylva pe panoul de informare nu era menționat numărul autorizației”, a transmis, luni, Mihai Alin Gubandru, șeful OPC Timiș.

Potrivit acestuia, Primăria Timișoara a primit două amenzi în valoare totală de 10.000 lei și un avertisment. La spațiile din Timișoara au fost indisponibilizate cinci echipamente de joacă.

De asemenea, și Primăria Lugoj a fost amendată pentru că nu întreține corespunzător echipamentele de joacă din parcuri. În acest caz, i-au fost aplicate Primăriei Lugoj patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 13.000 de lei. Au fost dispuse masuri de interzicere a utilizării a 12 echipamente de joacă verificate pânî la întrarea în legalitate.

„Au fost verificate trei spații de joacă administrate de către Primăria Municipiului Lugoj, respectiv Parcul Copiilor, Parcul Comtim și Parcul George Enescu. Au fost depistate abateri privind echipamentele de joacă, tobogane, leagăne, balansoare, aflate într-un stadiu avansat de degradare, cu bare metalice ruginite, cadru metalic de susținere a tubulaturi din fibră cu bucăți metalice ruginite, desprinse din cadru”, a mai precizat Gubandru.

Potrivit directorului OPC Timiș, stâlpii metalici de susținere din parcuri nu aveau elemente de protecție la partea superioară, erau cu vopseaua exfoliată și  suprafețe ruginite.

De asemenea, scările din lemn aveau trepte crăpate sau lipsă, balustrade din lemn cu elemente de siguranță lipsă, mâna curentă cu bucăți desprinse, așchii, șuruburi ruginte rămase libere ca urmare a desprinderii unor componente.

Zona de alunecare a toboganului era cu bucăți de material rupte sau găurite, desprinsă din șuruburi la partea superioară.

Nu au fost identificate panouri informative și de avertizare atât la nivelul echipamentelor de joacă cât și a spațiului de joacă. Una dintre locațiile verificate nu era delimitată de zonă pietonală, nefiind împrejmuită decât pe o singură latură.

UPDATE Primarul Dominic Fritz a precizat că majoritatea neregulilor semnalate astăzi de OPC fac parte din „greaua moștenire”.

„În 2016, acum exact 6 ani și o lună, a căzut un gard la Parcul Copiilor sub greutatea plantelor netunse de Horticultura.


Anul acesta a fost demis directorul care credea că este etern și am bugetat un proiect de reparații majore ale Parcului Copiilor. Azi, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a amendat Primăria Timișoara pentru gardul căzut în 2016. Inspectorii CJPC au mai descoperit, tot astăzi, că pe un panou din Parcul Carmen Sylva lipsește un număr de autorizație. Panoul a fost instalat la finalizarea lucrărilor de reamenajare a acestui parc, undeva prin 2009-2010, și a rămas neamendat. Până azi. Am remediat problema încă din timpul controlului. Vă amintesc că Primăria a mai luat o amendă acum câteva săptămâni pentru lipsa registrului spațiilor verzi, registru care a devenit o obligație legală din 2007. Prima amenda a venit acum, în 2022. Chiar și fără amendă lucrasem deja în ultimele luni la caietul de sarcini și îl vom scoate la licitație în curând. Trăim într-o țară în care de multe ori contează mai mult să te acoperi în hârtii decât să rezolvi o problemă. Hărnicia care i-a cuprins pe inspectorii unor instituții din județ nu poate decât să mă bucure și e un pas în direcția corectă. Avem o listă uriașă de probleme pasate în ultimii 30 de ani. Am candidat la Primărie pentru că sunt deranjat de ele. E bine dacă și alții sunt de acord că lucrurile trebuie schimbate. Le vom rezolva pe rând”, a transmis edilul-șef prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.