Primarul Fritz încearcă să acopere scandalul viitoarei amenzi pentru certificatele de CO2...

Primarul Fritz încearcă să acopere scandalul viitoarei amenzi pentru certificatele de CO2 ale Colterm cu scrisori și scuze răsuflate

2
DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 30 aprilie, este termenul până la care Colterm ar fi trebuit să cumpere certificatele verzi pentru anul trecut.

Cristian Amza, administratorul special al Colterm, a declarat, vineri, că au fost achiziționate 79.306 de certificate verzi pentru perioada de după intrarea în insolvență a companiei de termoficare, cuprinsă între 26 octombrie și 31 decembrie 2021,

Potrivit primarului Dominic Fritz, municipalitatea nu ar avea bază legală să cumpere diferența de 153.443 de certificate. Acestea sunt aferente perioadei 1 ianuarie – 25 octombrie 2021.

Edilul a trimis o adresă scrisă Administrației Naționale de Mediu și a cerut clarificări. Fritz a spus că o nouă amendă va fi contestată în instanță, însă și anul trecut autoritățile au contesta amenda, dar situația nu s-a rezolvat, usturătoarea sancțiune râmânând valabilă.

„Adresa are ca scop să se găsească unele căi legale pentru că după știință noastră nu există varianta cum un municipiu ar putea să cumpere sau să acopere niște datorii ale unei companii înainte intrării în insolvență. Rolul administratorilor și judiciar și special este să facă toate diligențele posibile să-și acopere toate interpretările posibile și să facă aceste adrese. Din punctul de vedere al primăriei și din punctul de vedere al legii, nu există această posibilitate.


Dacă Administrația Fondului de Mediu (AFM) are o altă interpretare, dacă aceasta consideră că ar fi trebuit Colterm să acopere și aceste datorii istorice, eu cred că vor fi alții care ar spune: dacă Colterm ar folosi banii acum să acopere obligațiile de dinainte de insolvență, vor spune de ce nu plătiți mai întâi datoriile noastre, inclusiv ANAF ar putea spune”, a spus, vineri, primarul Dominic Fritz. Edilul-șef își „ajustează” astfel discursul și spune că nu poate plăti, nefiind legal, în condițiile în care până mai ieri spunea că „nu e treaba primăriei”.

Acesta a susținut că societatea de termoficare nu va intra în faliment.

„Eu nu contest că există obligația luării acestor certificate, e absurd. Nu, există obligația luării acelor certificate. Spun doar că eu nu le pot lua. Astăzi nu pot semna o plată pentru o perioadă anterioară. Legea insolvenței este destul de clară: sunt creanțe bugetare anterioare ale intrării în procedură. Punctul nostru de vedere este că AFM ar trebui să se înscrie cu valoarea respectivelor certificate la masa credală, ele fiind anterioare perioadei, urmând ca plata lor să se facă prin planul de reorganizare”, a afirmat, vineri, Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

Vă reamintim că „Alfa & Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL” a transmis, zilele trecute, o nouă adresă Primăriei Timișoara și Consiliului Local Timișoara în care avertizează asupra faptului că termenul limită de achiziționare a certificatelor de CO2 pentru compania de termoficare Colterm SA, în insolvență, este 30 aprilie. Administratorul judiciar a transmis și alte avertismente pe această temă în ultimele luni, dar administrația Dominic Fritz a răspuns până acum mereu că nu este obligația sa legală să asigure banii pentru achiziționarea certificatelor.

2 COMENTARII

  1. Daca acest specimen – „edilul”(???) Timisoarei – adica: ceva din regnul „javra”, „jivina turbata”, „scarnavie raioasa”, „usr-ist imputit”, s.m.a., nu va dobandi, de la co-nationalii sai, „premiul de excelenta” Heinrich Himmler, inseamna ca undeva este o eroare (destinata a acoperi o oroare???) – parerea mea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.