Primarul Fritz și directorul Aquatim, în vizită pe șantierul viitorului Muzeu al...

Primarul Fritz și directorul Aquatim, în vizită pe șantierul viitorului Muzeu al Apei de la Urseni

0
DISTRIBUIȚI

Din septembrie, Uzina de Apă de la Urseni va deveni Muzeul Apei. Primul eveniment pe care îl va găzdui este unul premergător anului Capitalei Europene a Culturii, o expoziție itinerantă a Institutului Național al Patrimoniului, cu tema Art Nouveau în România.

Aceasta este prima Uzină de Apă a Timișoarei. Este considerată monument de arhitectură industrială și se află în conservare. A fost construită între anii 1911 și 1912, în stil secession, fiind lucrarea primului architect-șef al Timișoarei, Székely László. A fost dată în folosință în anul 1914 și a făcut parte din proiectul lui Stan Vidrighin de alimentare cu apă și canalizare a Timișoarei. A furnizat apa potabilă a orașului până în 1991.

„Uimitor de frumoasă este simplitatea patrimoniului industrial din Timișoara. Iar asta se vede și mai bine atunci când prin intervenții neinvazive, clădiri superbe sunt introduse în circuitul cultural și redate comunității.

Asta se întâmplă la Uzina de Apă de la Urseni care peste câteva luni își va deschide porțile pentru vizitatori și turiști, transformată în Muzeul Apei. Lucrările sunt în toi, trei din clădirile vechii uzine – Grup Fântână nr 1, Stație Prefiltre, Stație Pompare – sunt refuncționalizate în spații muzeale, cu păstrarea utilajelor și instalațiilor de tratare a apei aflate în interior, care sunt perfect conservate. Se construiește un corp de clădire nou, unde va fi recepția vizitatorilor. Curtea viitorului muzeu este amenajată cu bazine decorative de apă statice sau interactive și exponate pentru copii”, a precizat primarul Dominic Friz.

Acesta a fost acolo să vadă cum se desfășoară lucrările alături de directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.

„Este o investiție de circa opt milioane de lei, 100% a Aquatim SA, care de ani de zile se îngrijește impecabil de moștenirea arhitecturală a fostelor uzine de apă ale Timișoarei.


La vizita de pe șantier am văzut că atunci când există voință și dragoste de oraș, ai ce să faci!

Îi felicit pe directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu, și pe echipa de acolo pentru eforturile lor de a scoate la lumină și a pune în valoare povestea istoriei noastre locale.

Mă bucur că Muzeul Apei va fi unul din punctele de atracție a Capitalei Europene a Culturii. Pentru că va vorbi atât de frumos despre identitatea noastră culturală locală, despre oamenii care au crezut în potențialul Timișoarei și ne-au lăsat moștenirea de care astăzi suntem așa de mândri”, a mai transmis primarul Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.