Proiectul muzical timișorean Echomode a lansat o sonată modernă împotriva războiului

Proiectul muzical timișorean Echomode a lansat o sonată modernă împotriva războiului

0
DISTRIBUIȚI

Scena muzicală timișoreană a avut parte de-a lungul ultimelor decenii de o serie de proiecte interesante, multe dintre ele ieșind adesea din sfera scenei „comerciale“, unul dintre cei care au cochetat cu diverse experimente în sound-ul electronic fiind Flavius Lombrea, cel care se află în spatele proiectului care poartă numele de Echomode, care a lansat recent o melodie care militează pentru pace, „Time for Unity“ fiind o sonată modernă realizată împotriva războiului.

„E o chemare la unitate împotriva războiului, o sonată modernă compusă din mai multe părți diferite. Am mai multe piese la care am început lucrul și aceasta era una din ele. Era despre timp….iar după ce a început războiul …mi-a venit ideea să o numesc «Time for Unity». Este unitatea contra războiului… și-n piesă se aude și un ceas care ticăie. Piesa are două părți mai lente și una mai dinamică… e făcută în genul unei sonate moderne. Cred că toți ne-am pus întrebarea… ce pot face împotriva războiului? Desigur, în afară de donații pentru Ucraina… eu am considerat că asta pot face…să scot o piesă care condamnă războiul și militează pentru pace“, a spus Flavius Lombrea, timișoreanul care se află în spatele proiectului Echomode.

Primele sale contacte cu producția de muzică electronică datează încă de la sfârșitul anilor ’80, pe când avea un calculator Commodore 64. „Nu am studii muzicale și activitatea asta mi s-a părut foarte interesantă. Fac muzică din pasiune și îmi place să cred că fiecare piesă are un mesaj. Îmi place să abordez teme mai profunde și idei filozofice. Cine suntem, de unde venim, unde mergem, oare suntem singuri în Univers? Sunt pasionat de cărți science-fiction și pentru mine muzica e un hobby.


Mă simt mai bine făcând muzică decât să mă uit la un film. E un fel de meditație… în care te rupi de tot pentru ore întregi, o chestie prin care mă descarc și mă resetez“, a mărturisit Flavius.

Cu 20 de ani în urmă, timișoreanul a apărut sub pseudonimul Adios la ediția din 2002 a festivalului TM Base, iar melodia sa „Sunetul mării“ a apărut un an mai târziu pe compilația sonoră a celebrului festival din orașul nostru, iar alte două piese sub același pseudonim au apărut pe compilațiile Mouse in House. Mai apoi, în 2006, Flavius a pus bazele unui interesant proiect de electro/pop trance din țara noastră numit Aerosol, alături de olandezul Robert Biersteker și germanul Roland Meszaros. Având ca sursă de inspiraţie legendarul grup Depeche Mode și câteva apariții live, în primavara anului 2007 Aerosol a înregistrat aun album în studioul Satchmo Tonstudio din Germania, care n-a mai fost lansat.

„Cu Aerosol a fost un pas înainte, avem și un album nelansat. La vremea aceea era dificl să activezi pe scena muzicală românească… Cu Echomode am început tot pe atucni, cu remixuri după Depeche Mode. După care, ușor – ușor, am început să fac și compoziții mai libere, neîncadrate într-un stil anume. Asta mi-a dat libertatea să experimentez chestii interesante, iar odată cu venirea pandemiei, având mai mult timp liber m-am reapucat serios de făcut muzică… deși nu pot spune că vreodată m-am lăsat“, a explicat Flavius Lombrea.

În ceea ce privește starea muzicii electronice din țara noastră, timișoreanul care cochetează cu acest gen muzical de mai bine de două decenii este de părere că lucrurile au involuat.

„Eu cred că e o involuție. Cu 20 de ani în urmă în orice club din Timișoara se asculta muzică house și electronică. Acum, lumea agreează alte genuri …mai de slabă calitate. O melodie e ca și o apilcație pe telefon. Cu cât are interfața mai facilă, mai prietenoasă… cu atât e mai populară. La fel e și cu muzica. Cu cât piesa are mai multe cuvinte cunoscute și refrene șlăgăroase… e mai pe limba tuturor. La asta a contribuit și mass-media, dar ideea e că multă lume ascultă muzică facilă în țara noastră“, a mai spus muzicianul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.